Για να τιμήσουμε τους προγόνους μας

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Μια καταστροφή που ακολούθησε έναν ηρωικό αγώνα στα χώματα της Μικρασίας. Την καταστροφή της Σμύρνης και του Ελληνισμού των απέναντι του νησιού μας παραλίων συνόδεψε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που με πόνο, κακουχίες και δυστυχία, εγκαταλείποντας ανθρώπους, σπίτια και περιουσίες ήρθαν στην ελεύθερη Ελλάδα, και στο νησί μας, και στοχωριό μας, μεταφέροντας νέες ιδέες, διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμό.

Η Βιβλιοθήκη, με την ευκαιρία της επετείου αυτής, για να τιμήσει τους χωριανούς μας ήρωες που έχυσαν τον ιδρώτα και το αίμα τους στα βουνά της Μικρασίας και τους πρόσφυγες που επέλεξαν να ζήσουν στο χωριό μας αποφάσισε να εκδώσει ένα επετειακό τεύχος.

Στο τεύχος αυτό θα καταγραφεί κάθε πληροφορία τόσο για αυτούς που αγωνίστηκαν εκεί όσο και για τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ. Πληροφορίες που αφορούν τον τόπο της εκεί διαμονής τους, την απασχόληση τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, τις δυσκολίες που συνάντησαν κατά την μετακίνησή τους και εδώ και ότι άλλο σχετικό με τους πρόσφυγες. Επίσης το γενεαλογικό τους δέντρο μέχρι τρίτης γενιάς δηλαδή μέχρι και τα εγγόνια τους. Βέβαια και τυχόν φωτογραφίες τους.

Ήδη η Βιβλιοθήκη συλλέγει πληροφορίες. Για να γίνει η καταγραφή όσο το δυνατόν πληρέστερη και σωστή και για να μην υπάρξουν, μετά την έκδοση του τεύχους, παρατηρήσεις του τύπου: “δεν συμπεριλήφθηκε και η τάδε προσφυγική οικογένεια ή ό τάδε που συμμετείχε στις επιχειρήσεις. Είναι λάθος αυτό που γράφτηκε για τον Α ή τον Β. Είχα μια φωτογραφία του προπάππου μου που πολέμησε εκεί η της γιαγιάς μου που ήταν στη Σμύρνη κ.λπ.” καλούμε όποιους έχουν σχετικές πληροφορίες ή φωτογραφίες να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Ένας εύκολος τρόπος επικοινωνίας είναι ο εξής: Γράφετε ένα σχόλιο σε οποιοδήποτε άρθρο που δημοσιεύεται εδώ (άσχετα με το περιεχόμενό του) Στο σχόλιο αυτό, που δεν θα δημοσιευτεί, γράφετε οπωσδήποτε το email σας και τα πρόσωπα για τα οποία έχετε κάποιο υλικό. Εμείς θα σας στείλουμε με μήνυμα ότι πληροφορία έχουμε -αν έχουμε- για τα πρόσωπα αυτά ώστε να συμπληρώσετε τυχόν επιπλέον πληροφορίες. Έτσι θα γίνει μια ολοκληρωμένη δουλειά. Η προθεσμία για τη συγκέντρωση του υλικού είναι η 31 Μαΐου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Για να τιμήσουμε τους προγόνους μας

  1. Ο/Η Ζωή Δημητρακέλλη λέει:

    Λίγο πριν ο αλεκτωρ λαλήσει… νομίζω ότι στην στήλη υπάρχει Ευστράτιος Γεωργακής ο οποίος ήταν αδελφός της γιαγιάς μου και της θείας Σαπφώς. Έπεσε στον πόλεμο και έτσι βάφτισαν τον πατέρα μου Στρατή και όχι Θεόδωρο.! Αυτά τα λίγα είχα ακούσει κι ελπίζω να τα συγκράτησα σωστά. Καλό σας βράδυ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.