Μια προβολή της κεραμικής στο χωριό μας.

Στο κεραμοποιείο του γείτονά μας στο πατρικό μου σπίτι Παναγιώτη Γομόπουλου δούλευε για 25 περίπου χρόνια ο πατέρας μου και γι αυτό στην παιδική μου ηλικία το επισκεφτόμουν συχνά. Είχα παιδικά βιώματα. Για το λόγο αυτό πριν δυο περίπου δεκαετίες είχα ζητήσει από το Νίκο Γομόπουλο το όποιο αρχείο της επιχείρησης υπήρχε και το αποτέλεσμα της δουλειάς σ’ αυτό μαζί με άλλες μαθητικές εργασίες περιλήφθηκε στην έκδοση του Λυκείου Πολιχνίτου “Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα”

Το βιβλίο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον Καλλονιάτη Μιχάλη Σακκαλή που συμμετέχειι στο δίκτυο

Diktio, a platform for the study of pottery in South-Eastern Europe

ο οποίος δούλεψε εντατικά και το αποτέλεσμα της δουλειάς του φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί μετά τον σχετικό πρόλογο.

 Η αγγειοπλαστική εταιρεία «Απόλλων» στη Βρίσα Λέσβου (1939-1963).Με αφορμή ένα παλιότερο δημοσίευμα στο διαδίκτυο για μια βιοτεχνία κεραμικών στη Βρίσα της Λέσβου, ο φίλος του Δικτύου Μιχάλης Σακαλής αναζήτησε τα ίχνη αυτής της επιχείρησης, ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία και κυρίως για την παραγωγή της. Με οδηγό μια εξαιρετική έκδοση του Λυκείου Πολυχνίτου «Η βιομηχανική Βρίσα του 20ού αιώνα», ο Μιχάλης, για δύο καλοκαίρια το 2020 και 2021, επισκέφθηκε επανειλημμένα τη Βρίσα, μίλησε με απογόνους και συνεργάτες, πήρε συνεντεύξεις, αναζήτησε αρχειακό υλικό και κεραμικά είδη της βιομηχανίας «Απόλλων» και στη συνέχεια «Κεραμευτικής» που ιδρύθηκε στη Βρίσα το 1939 από τον Παναγιώτη Γομόπουλο. Το δυσκολότερο κομμάτι της έρευνας ήταν η ταύτιση της προέλευσης διάφορων αγγείων από το εργοστάσιο της επιχείρησης, ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, καθώς δεν υπήρχαν βεβαιωμένα δείγματα της παραγωγής του. Αυτού του είδους οι μικρές τοπικές βιοτεχνίες («βιομηχανίες») κεραμικών εντάσσονται στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δικτύου Νεότερης Κεραμικής, καθώς τα αντικείμενα που παράγουν αποτελούν δείγματα του υλικού πολιτισμού που υιοθετεί ο αστικός εκσυγχρονισμός της Ελλάδας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναρτηθεί στην σελίδα του Δικτύου μια εκτενής παρουσίαση της βιομηχανίας «ΚΕΡΑΜΕΥΣ» στον Κορυδαλλό. Στο βίντεο παρουσιάζεται μια συνοπτική εικόνα της βιοτεχνίας ειδών αγγειοπλαστικής «Απόλλων» με πλούσιο αρχειακό υλικό και φωτογραφίες αντικειμένων από την επιτόπια έρευνα του Μιχάλη Σακαλή.

Για το Δίκτυο Νεότερης Κεραμικής Ντίνος Θ. Κόγιας

https://www.facebook.com/1092253854187236/videos/1305220363308248

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.