Αναγνώστης μας έστειλε δημοσίευμα της ιστοσελίδας “stonisi” (μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ) στο οποίο γίνεται λόγος για ένα έντονο πρόβλημα δυσοσμίας που δημιουργείται στο Πλωμάρι εξαιτίας της δυσλειτουργίας του βιολογικού της περιοχής, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Φλώρος.
Συγκεκριμένα ο κ. Φλώρος σχετικά με το πρόβλημα, για το οποίο οι κάτοικοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, λέει:
ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, προσθέτει όμως ότι η επίλυσή του είναι δαπανηρή και χρονοβόρα υπόθεση ενώ απαιτούνται μελέτες και πολλά χρήματα.
«Το πρόβλημα στην περιοχή Έσο Πάπας, προϋπήρχε και η παρούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ το παρέλαβε όπως άλλωστε παρέλαβε παθογένειες πολλών ετών σε όλο το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού μας.
Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο δεν επιτρέπει την σωστή λειτουργία του βιολογικού με αποτέλεσμα τα λύματα να λιμνάζουν στο σημείο αυτό και να προκαλούν δυσοσμία. Προσπαθούμε με περιοδικές αποφράξεις που γίνονται εκεί λίγο να βελτιώνουμε την κατάσταση, όμως για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται μελέτες και πολλά χρήματα γιατί το έργο θα πρέπει να κατασκευαστεί σχεδόν από την αρχή.
Επιπλέον σε ορισμένα σημεία έχουν γίνει και 36 παράνομες συνδέσεις με την ανοχή των προηγούμενων δημοτικών αρχών και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την παρούσα διοίκηση με την επιβολή προστίμων. Γενικά η ΔΕΥΑΛ και το Διοικητικό της Συμβούλιο, έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις, πολλές δύσκολες καταστάσεις και πολλές παθογένειες ετών για τις οποίες αν και δεν ευθύνεται, οφείλει να λάβει τα μέτρα της».
Ο αναγνώστης μας επισημαίνει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν ανάλογα προβλήματα και στα Βατερά, οπότε “κλάψτε μας”. Θα πρέπει να επαγρυπνούν κατά την κατασκευή της εγκατάστασης όσοι έχουν γνώση, αρμοδιότητα και ευθύνη.
… και εγρήγορση για να μην καταλήξουμε η κεντρική μονάδα του βιολογικού να λειτουργεί μόνο με τα λύματα της περιοχής Πολιχνίτου που θα απορρέουν “επεξεργασμένα” στη θάλασσα των Βατερών, ενώ το υπόλοιπο δίκτυο Βρίσας – Βατερών θα βρίσκεται ακόμη στις καλένδες.