Οι σύλλογοι και η ανάπτυξη του χωριού μας

Παραθέτουμε μερικές σκέψεις χωρίς –όπως πάντα- να διεκδικούν το αλάθητο.

  1. Στο χωριό μας λειτουργούν αρκετοί σύλλογοι (Βιβλιοθήκη, πολιτιστικός, σεισμοπαθών, ιππικός, γονέων και κηδεμόνων, αιμοδοτών και φυσικά της Αθήνας) και ο καθένας με βάση το καταστατικό του δραστηριοποιείται σε κάποιους τομείς.  Το διοικητικό συμβούλιο κάθε συλλόγου κρίνεται από την γενική συνέλευση των μελών του . Όπως όμως κάθε ένας από μας (φυσικά πρόσωπα) σχολιάζεται και κρίνεται από τον κοινωνικό περίγυρο έτσι και οι σύλλογοι κρίνονται και σχολιάζονται από την τοπική κοινωνία, πράγμα που είναι θεμιτό και καλοδεχούμενο αφού οι σύλλογοι δεν στηρίζονται μόνο από τα μέλη τους και δεν απευθύνονται μόνο σ’ αυτά αλλά σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
  2. Το χωριό μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που από το 2017 έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα προβλήματα αυτά καλούνται να εξειδικεύσουν, να ιεραρχήσουν  και να προσπαθήσουν να δρομολογήσουν τη λύση τους  οι εκλεγμένοι αιρετοί εκπρόσωποι του.  Δεν είναι αρμοδιότητα των συλλόγων η λύση των προβλημάτων αυτών. Φαντάζεστε να γίνονταν στην Καλλονή ένας καταστροφικός σεισμός, όπως ο δικός μας, και να πρωτοστατούσαν στη λύση των προβλημάτων που θα είχε δημιουργήσει οι σύλλογοι; Ο Δήμαρχος και ολόκληρη η δημοτική αρχή θα έτρεχε σε υπουργεία και φορείς  και θα ήταν αυτό το κυρίαρχο έργο τους.
  3. Εδώ, στην περίπτωση του χωριού μας, η δύναμη του τοπικού συμβουλίου –όπως και κάθε τοπικού συμβουλίου- είναι ελάχιστη. Οι αρμοδιότητες του περιορισμένες. Επομένως χρειάζεται βοήθεια για να δυναμώσει όχι μόνο η φωνή του αλλά και η ικανότητα του να εξειδικεύσει, να ιεραρχήσει και να δρομολογήσει τις ενέργειες με τις οποίες θα γίνει εφικτή η λύση των προβλημάτων του χωριού. Και αυτή τη βοήθεια μπορεί και οφείλει να την προσφέρει η τοπική κοινωνία. Ως σύνολο αλλά και ως μεμονωμένα μέλη.
  4. Σ’ αυτή την προσφορά βοήθειας προς το τοπικό συμβούλιο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο οι φορείς του χωριού (εκκλησία, συνεταιρισμοί, οικονομικοί παράγοντες, οργανώσεις και χωριανοί μετανάστες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό  και φυσικά οι σύλλογοι). Το τοπικό συμβούλιο θα αξιολογήσει ποιοι φορείς και ποια πρόσωπα, κατά τη γνώμη του,  μπορούν να το βοηθήσουν καλύτερα και θα οργανώσει μαζί με αυτούς (την ομάδα δράσης) τις ενέργειες. Ενέργειες από κοινού των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών και της τοπικής κοινωνίας (δια των φορέων τους).
  5. Μια σημαντική βοήθεια των φορέων και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν οικονομικά κίνητρα (δηλαδή των συλλόγων) είναι να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην αξιολόγηση και ιεράρχηση των προβλημάτων.  
  6. Τη λύση των προβλημάτων που είναι αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής θα πρέπει να διεκδικήσουμε με την ομάδα που έχει συγκροτήσει το τοπικό συμβούλιο, στην οποία επικεφαλής θα απαιτήσουμε να μπουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής μας. Στα προβλήματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας μπροστάρης πρέπει να τεθεί ο Δήμαρχος. Και εννοείται για τα προβλήματα των οποίων η λύση είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας μπροστάρηδες πρέπει να είναι από κοινού Δήμαρχος και Περιφερειάρχης.
  7. Και ένα παράδειγμα: κόπηκε το επίδομα ενοικίου-συγκατοίκησης διότι –λέει η κυβέρνηση- δόθηκαν παρατάσεις τεσσάρων ετών στα δυο αρχικά χρόνια. Η ομάδα δράσης συγκεντρώνει τα στοιχεία όλων όσων κόπηκε το επίδομα και επιλέγει τις περιπτώσεις στις οποίες ολοφάνερα η καθυστέρηση οφείλεται στο κράτος.  Τα στοιχεία αυτά προσκομίζονται στον Δήμαρχο και αυτός γραπτώς και προφορικώς προβάλει την υπαιτιότητα του κράτους και ζητά να επεκταθεί η παράταση. Ζητά και την συνδρομή των βουλευτών του νησιού μας. Έγινε κάτι τέτοιο ή κάτι παραπλήσιο;
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Οι σύλλογοι και η ανάπτυξη του χωριού μας

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Για να γίνουν καλά πράγματα στο χωριό μας, νομίζω ότι κάθε φορά πρέπει να επιδιώκουμε και από ένα, και όταν ολοκληρωθεί αυτό να περνάμε στο επόμενο. Έτσι όμως που προσπαθούμε να τα επιλύσουμε όλα μαζί, νομίζω ότι μπερδευόμαστε και στο τέλος δεν γίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε. Αυτή είναι η γνώμη μου και σίγουρα δεν διεκδικώ το αλάθητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.