Είναι πολύ σημαντική για την τοπική ιστορία μας η βιβλιογραφική ή και επιτόπια έρευνα από ακούραστους χωριανούς μας με την οποία διαμόρφωσαν την όποια εικόνα έχουμε σήμερα για την ιστορική πορεία του χωριού μας.
Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσουμε τον Βασίλη Ψαριανό και τον Κωνσταντίνο Κώστα οι οποίοι προέβησαν σε πολλές δημοσιεύσεις. Υπάρχει και ένας πιο αθόρυβος ερευνητής με μεγάλη όρεξη και αυτός είναι ο Κώστας Χατζηαντωνίου.
Εμείς σε μια εργασία μας για τους ήρωες του Σαράντα και του Εμφύλιου που είχαμε δημοσιεύσει στον Αντίλαλο γράφαμε για τον Κωνσταντίνο Καφαλούκο:
Κων/νος Νικ Καφαλούκος Ενωμοτάρχης
Ο Κώστας Καφαλούκος (αδελφός του Ηρακλή) γεννήθηκε στην Αμερική, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Ήταν το πρώτο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. Επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας και την Αμερικανική υπηκοότητα, όταν ο πατέρας του, που είχε επιχείρηση εκεί, γύρισε στην πατρίδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
Παρέμειναν στην Ελλάδα και ο νεαρός Κώστας στην κατοχή θέλησε να φύγει για τη Μέση Ανατολή. Έκανε δυο απόπειρες αλλά οι τούρκοι αφού τους ξυλοφόρτωναν τους γύριζαν πίσω. Την τρίτη φορά τα κατάφερε και κατατάχθηκε στην Ταξιαρχία του Ρίμινι με το βαθμό του λοχία.
Μετά το τέλος του πολέμου, επειδή δεν είχε μαζί του ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν μπόρεσε να φύγει απευθείας για την Αμερική και γύρισε πίσω στην Ελλάδα. Έστειλε τα δικαιολογητικά για να μπορέσει να φύγει αλλά η φωτογραφία που έστειλε ήταν με στρατιωτική στολή. Του ζήτησαν φωτογραφία με πολιτικά ρούχα αλλά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναχώρησή του στρατεύθηκε στη Χωροφυλακή με τον, αντίστοιχο του Λοχία, Βαθμό του Ενωμοτάρχη. Υπηρετούσε στην Πελοπόννησο και σκοτώθηκε από τους αντάρτες στον Μελιγαλά, στη γνωστή και ως σφαγή του Μελιγαλά, όπου τους έκλεισαν στην εκκλησία και τους εκτέλεσαν όλους με μόνο έναν να καταφέρνει να σωθεί.
Τις λεπτομέρειες του τέλους του μετέφερε στην οικογένειά του κάποιος συνάδελφός του που ήρθε στα Βασιλικά και μέσω της Χωροφυλακής βρήκε τους γονείς του. Μάλιστα μπαίνοντας στο σπίτι και βλέποντας στον τοίχο κρεμασμένη τη φωτογραφία του ξέσπασε στα κλάματα και στη συνέχεια διηγήθηκε όλα τα συμβάντα.
Ο Κώστας Χατζηαντωνίου με το παρακάτω ντοκουμέντο σε pdf (4 σελίδες) μας ενημερώνει για τις σωστές συνθήκες του θανάτου του. Τον ευχαριστούμε.
DocScan
Υπάρχουν πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα παραπάνω;
Και ποιες είναι;
Μπορούν να αναφερθούν εδώ;