«Τα δάση καθαρίζονται την Ανοιξη, όχι στις 10 Αυγούστου»
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Δασικών Πυρκαγιών Κώστας Καλαμποκίδης και μέλος της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Οικοσυστήματα μίλησε στην κάμερα του «Ν»
Μπορείτε να τη δείτε εδώ
Πολύ λιγότερες σε έκταση οι πυρκαγιές στη Λέσβο σε σχέση με τη Χίο και τη Σάμο εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνει ο καθηγητής Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών και Δασικών Πυρκαγιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κώστας Καλαμποκίδης. Ο κ. Καλαμποκίδης που μίλησε στην κάμερα του «Ν» για τις πυρκαγιές είναι μέλος της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Επιτροπή – με συντονιστή τον Χρήστο Ζερεφό, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας και Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή – ονομάζεται «Επιτροπή Έρευνας της Ανθεκτικότητας των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων (Ε.Α.Δ.Ο.)». Θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές-κλιματικές συνθήκες, οι οποίες τα απειλούν. Η Επιτροπή, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο τέλος Αυγούστου, θα ασχοληθεί τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν και το μέλλον των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.
Για τις πυρκαγιές στη Λέσβο
Ο κ. Καλαμποκίδης αναφέρει όταν το 2012 η φωτιά της Χίου έκαψε 150.000 στρέμματα, είχαν ήδη καεί στο ίδιο νησί 300.000 στρέμματα τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο διάστημα η Λέσβος είχε 100 με 120.000 καμένα στρέμματα ενώ είναι σχεδόν διπλάσια από τη Χίο. Για τον κ. Καλαμποκίδη αυτό οφείλεται στην αγαστή συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στη συνεννόηση με τους ΟΤΑ και τους εθελοντές, καθώς και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως προς την εκπαίδευση στελεχών- τα οποία σπούδασαν στο ίδρυμα.
Η κλιματική αλλαγή και η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να μην εφησυχάζουμε.
Μιλώντας για τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ότι το 1994 στη Λέσβο, έξω από το Μεγαλοχώρι προς την Αγιάσο και έκαψε χωριά της Γέρας και του Πλωμαρίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά των 24.000 στρεμμάτων. «Ευτυχώς από τότε δεν έχουμε παρόμοιο περιστατικό».
Θα πρέπει να συνεχίζονται οι καθαρισμοί των δασών, τόνισε, όπως ο Πασπαλάς («καμμένο Δάσος»), πάνω από τα Παράκοιλα και όχι τα κονδύλια αντιπυρικής προστασίας να ξοδεύονται μόνο για τον καθαρισμό των δρόμων.
«Δεν είναι δυνατόν 10 Αυγούστου να γίνονται καθαρισμοί δασών, αυτό πρέπει να γίνεται μέσα στην Άνοιξη» ανέφερε ο κ. Καλαμποκίδης.