Τέσσερα χρόνια απ’ την καταστροφή του χωριού μας

Όταν ο σεισμός κατέστρεψε το χωριό μας, μας πληροφορούσαν ότι στην Κεφαλονιά, που είχε πληγεί τρία χρόνια πιο μπροστά, ακόμα δεν είχαν κατεδαφιστεί όλα τα κτίρια. Μας έλεγαν ότι σε 3-5 χρόνια μπορεί το χωριό να ξαναλειτουργήσει. Τότε αυτά μας φαίνονταν εξωφρενικά! Εμείς ελπίζαμε ότι θα αποδεικνυόμασταν πιο …προκομμένοι!

Ήδη πέρασαν τέσσερα χρόνια και η προσγείωση υπήρξε ανώμαλη. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και ακόμα στέκουν όρθια ή μάλλον κεκλιμένα, πολύ επικίνδυνα κτίρια. Ακόμα τα μπάζα σκεπάζουν πολλά οικόπεδα και εμποδίζουν οποιαδήποτε ενέργεια για την ανακατασκευή των κτιρίων.

Μέχρι τώρα έχουν μπει στη ρότα της ανακατασκευής μόλις 53 σπίτια και ένα καφενείο. Επισκευές έγιναν και γίνονται σε αρκετά σπίτια. Απ’ αυτά τα 53 σπίτια μόνο τα 17 ανήκουν σε μόνιμους κάτοικους του χωριού και με τα σημερινά δεδομένα πρόκειται να φιλοξενήσουν 39 μόλις κατοίκους. Ένα μόλις άτομο έχει επιστρέψει στο χωριό σε καινούριο ανακατασκευασμένο σπίτι.

Κάποιες ενέργειες έχουν γίνει αλλά κανένα δημοτικό κτίριο δεν βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής ή επισκευής. Για το σχολείο ακόμα δεν έχει γίνει η μελέτη. Η κατάσταση στους ναούς και ναΐσκους του χωριού εξίσου τελματωμένη. Και φυσικά το χωριό παραμένει ακόμα “υπό απαγόρευση” διαμονής ή διέλευσης (η κρατική υποκρισία στο αποκορύφωμα της για την αποποίηση τυχόν ευθυνών σε περίπτωση που γίνει η ζημιά.)

Στα τέσσερα αυτά χρόνια που πέρασαν 72 χωριανοί που μέχρι το σεισμό κατοικούσαν μόνιμα σ’ αυτό έχουν φύγει από τη ζωή! Ακόμα 38 χωριανοί μας στην Αθήνα ή γενικότερα εκτός του νησιού, έχοντας φύγει στο μεγάλο ταξίδι, δεν πρόκειται να ξαναταξιδέψουν στο χωριό. Ακόμα 9 στη Μυτιλήνη.

Τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό αυτό είναι το παρόν του χωριού μας. Είμαστε ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι; Με βεβαιότητα όποιον ρωτήσεις θα πει ανενδοίαστα το όχι.

Φταίει ο Δήμος (πρώην και νυν); Σίγουρα ναι! Φταίει η Περιφέρεια (πρώην και νυν); Άμεσα ή έμμεσα, βεβαίως! Φταίει η κεντρική εξουσία (πρώην και νυν); Εκεί κι αν είναι η ευθύνη!

Φταίμε εμείς; Ως άτομα και ως τοπική κοινωνία; Αυτό το ερώτημα πρέπει να μας απασχολήσει επειδή είναι το πιο …κοντινό μας. Αν δεν φταίμε, ας συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με τον ίδιο τρόπο σκέψης και ενεργειών και ας βαυκαλιζόμαστε στον αυτοθαυμασμό μας. Αν φταίμε, ας συνειδητοποιήσουμε το σε τι φταίμε και ας αλλάξουμε πορεία σε ό,τι χρειαστεί.

Δικό μας το ερώτημα, δική μας η απάντηση, δικό μας το χωριό, δικό μας το μέλλον του και προπαντός των παιδιών και των επιγόνων μας!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

6 απαντήσεις στο Τέσσερα χρόνια απ’ την καταστροφή του χωριού μας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δυστυχώς δεν θα ξαναυπάρξει χωριό διότι πρώτα απ’ όλα δεν είμαστε εμείς άξιοι να το επαναδιεκδικησουμε και να το στήσουμε

  2. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Στον απολογισμό για τα τέσσερα χρόνια από τον σεισμό της 12.6.2017, κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης που ξέρει πρόσωπα και πράγματα θα παρατηρούσε μια παράλογη ισοπέδωση. Γράφει η ανάρτηση: «Φταίει η κεντρική εξουσία (πρώην και νυν); Εκεί κι αν είναι η ευθύνη!» Έτσι, χωρίς κάποια διαφοροποίηση για τους «πρώην» και τους «νυν».
    Ώστε η αντιμετώπιση των σεισμοπαθών από τους πρώην και τους νυν ήταν ίδια ή περίπου ίδια;
    Οι «πρώην» αναγνώρισαν στη Λέσβο προσαύξηση αποζημιώσεων 10% λόγω νησιωτικότητας.
    Οι «νυν» στο σεισμό της Σάμου αυτό το ξέχασαν. Δεν θα έκαναν το ίδιο και στη Λέσβο αν ήταν αυτοί κυβέρνηση το 2017;
    Οι «πρώην» αναγνώρισαν την ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών οικισμών και έδωσαν προσαύξηση αποζημιώσεων 20%, για όλα τα τετρ. μέτρα του σπιτιού και για όλα τα σπίτια του ίδιου ιδιοκτήτη.
    Οι «νυν» στο σεισμό της Σάμου αυτό το ξέχασαν. Δεν θα έκαναν το ίδιο και στη Λέσβο αν ήταν αυτοί κυβέρνηση το 2017;
    Οι «πρώην» έδωσαν απαλλαγή ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων κτιρίων για δύο χρόνια.
    Οι «νυν» στο σεισμό της Σάμου έδωσαν απαλλαγή ΕΝΦΙΑ μόνο για ένα χρόνο. Δεν θα έκαναν το ίδιο και στη Λέσβο αν ήταν αυτοί κυβέρνηση το 2017;
    Οι «πρώην» μέσα σε 20 ημέρες από τον σεισμό βρήκαν και όρισαν συντονιστή άμισθο αλλά επαγγελματικά απασχολούμενο με τα προβλήματα του σεισμού, που ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας για την απόδοσή του, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ενημέρωνε σε τακτική βάση τους σεισμοπαθείς για την πορεία των θεμάτων τους, ότι βοηθούσε όλον τον κόσμο χωρίς διακρίσεις και ότι κατάφερε κάποια σημαντικά προς όφελός των σεισμοπαθών. (ΠΔ για κατά παρέκκλιση δόμηση στους παραδοσιακούς οικισμούς, ικανοποιητική αποζημίωση προς τον ίδιο τον ιδιοκτήτη για τις κατεδαφίσεις κλπ).
    Οι «νυν» έκαναν εννέα (9) μήνες, αφότου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, για να ορίσουν συντονιστή ο οποίος με τη σειρά του έκανε άλλον ένα χρόνο για να συναντηθεί με τους ανθρώπους της Βρίσας και με έργο μέχρι σήμερα ένα μεγάλο ΜΗΔΕΝΙΚΟ.
    Και βέβαια επί των «πρώην» δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στις πάσης φύσεως πληρωμές όσο αυτόν τον καιρό (επί των «νυν») (Επί των «πρώην» κάθε αρχή χρονιάς έμπαιναν στον κωδικό του σεισμού περί τα 10 εκ. ευρώ. Οι «νυν» εφέτος έβαλαν μόνο 1,4 εκ. ευρώ και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναβάλουν…).
    Και όλα αυτά δεν τα λέει μόνο ο πρώην συντονιστής για να εξωραϊσει τους «πρώην» (δεν ήταν και τότε όλα ρόδινα). Όλα τα παραπάνω τα ξέρουν και τα αναγνωρίζουν όλοι οι σεισμοπαθείς της Λέσβου και κυρίως της Βρίσας, που έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά.

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Καλημέρα Βασίλη
      Επειδή όπως γράφεις “Όλα τα παραπάνω τα ξέρουν και τα αναγνωρίζουν όλοι οι σεισμοπαθείς της Λέσβου και κυρίως της Βρίσας” γι αυτό ακριβώς η ανάρτηση μου είχε άλλο στόχο. Δεν είχε στόχο να αποδώσει ευθύνες. Ο στόχος ήταν και είναι να προβληματιστούμε αν εμείς ως τοπική κοινωνία κάνουμε λάθη και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι κάνουμε λάθη στην πορεία για την ανοικοδόμηση του χωριού μας να αλλάξουμε ρότα.
      Εσύ ως κομματικό στέλεχος θέλεις να προβάλεις τα έργα και τις ημέρες του κόμματος σου. Εγώ ως μόνιμος κάτοικος του χωριού μου νοιάζομαι τώρα για το πως θα ξαναλειτουργήσει το χωριό και ει δυνατόν καλύτερα από πρώτα. Όλα όσα αναφέρεις -εκτός από αυτό για τις χρηματοδοτήσεις- είναι παρελθόν. Εγώ -χωρίς να υποτιμώ αυτό το παρελθόν-νοιάζομαι για το παρόν και το μέλλον. Όλα όσα αναφέρεις ο κάθε σεισμοπαθής -μαζί φυσικά με πολλά άλλα γενικότερα θέματα- θα αξιολογήσει στις εκλογές. Για την ανοικοδόμηση και την καλύτερη κατα το δυνατό λειτουργία του “νέου” χωριού -με δεδομένα όσα έχουν θεσμοθετηθεί- μπορούμε να παρέμβουμε ως τοπική κοινωνία; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μαζί φυσικά με το τι πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει για να είναι το χωριό οικονομικά βιώσιμο.

  3. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Στρατή γειά χαρά. Καλά τα λες αλλά αυτή η διαχρονική επιμονή σου να με αποκαλείς κομματικό στέλεχος βγάζει μάτι.
    Δεν απαρνούμαι αυτή μου την ιδιότητα όμως ποτέ σαν συντονιστής δεν λειτούργησα με τη λογική κομματικού στελέχους που η μόνη του έγνοια ήταν η εξυπηρέτηση των κομματικών του φίλων.
    Και μόνο η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να βρει ένα στέλεχος της που θα έκανε τη μισή δουλειά από αυτήν που έκανα εγώ λέει πολλά.
    Όσο για τη Βρίσα θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της μόνο με τη σύμπραξη και ενεργό συμμετοχή όλων των Βρισαγωτών χωρίς τη συγκάλυψη και τον εξωραϊσμό των εκάστοτε κυβερνώντων, που έχουν τα μαχαίρι και το πεπόνι για τον σχεδιασμό και τη χάραξη μιας βιώσιμης λύσης στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Βασίλη την πεντακάθαρη θέση μου για το θέμα του συντονιστή (και φυσικά για το πρόσωπό σου) την εξέφρασα ευθαρσώς στις 2 Οκτωβρίου 2019 με ανάρτηση σε αυτή τη σελίδα με τίτλο “το κράτος έχει συνέχεια και οι σεισμοπαθείς επίσης” που μπορεί όποιος θέλει να ξαναθυμηθεί στη διεύθυνση: http://vatera.gr/platanos/?p=24866 Αν με άκουγαν οι αρμόδιοι και δεν γίνονταν υποτακτικοί του “κυβερνητικού βουλευτή” θα ήταν τώρα πολλαπλά κερδισμένοι οι σεισμοπαθείς αλλά και η …κυβέρνηση.
      Απλά όμως θεωρώ ότι 4 χρόνια μετά το να επικαλούμαστε τα καλά των “πρώην” σε αντίθεση με τα κακά των “νυν” όχι μόνο δεν βοηθά τους σεισμοπαθείς αλλά ούτε και τους “πρώην” διότι το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι ο Θεός. Αυτές οι αναφορές χαροποιούν μόνο τους φανατικούς (οι οποίοι όμως είναι δεδομένοι). Σ’ όλους τους άλλους άσχετα με την κομματική τους ταυτότητα (αν έχουν) τους φέρνουν στα χείλη το “τώρα τί κάνουμε”
      Εννοείται βέβαια ότι έτσι βλέπω εγώ τα πράγματα και δεν διεκδικώ το αλάθητο.

  4. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Από χαρακτήρα έχω εμμονή στο δίκιο και στην αντικειμενικότητα.
    Με τους “πρώην” οπότε χρειάστηκε ήλθα και σε ριξη. Και κέρδισα κι εγώ και οι σεισμοπαθείς.
    Κάτι τέτοιο σήμερα είναι ανήκουστο. Και δεν το θεωρώ σωστό να περνάει έτσι, στα “ψιλά”.
    Εξ ου και η επιμονή μου στο πρόσφατο παρελθόν, το οποίο έβαλε τα θεμέλια πάνω στα οποία λειτουργεί το παρόν. Το +20% υπάρχει στο παρόν. Το ίδιο και οι παρεκλίσεις του συντελεστή δόμησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.