Ψηφίδες ιστορίας

Ιστορικό ντοκουμέντο που δημοσιεύεται δια χειρός Μαρίας Γεωργέλλη Κολιοπούλου

Ως γνωστόν η συνθήκη της Λωζάνης με την οποία ενσωματώθηκαν και “νομικά” οι νέες χώρες στο ελληνικό κράτος, δηλαδή τα τμήματα που είχαν απελευθερωθεί από τις ελληνικές δυνάμεις βασικά στους Βαλκανικούς πολέμους υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923.

Μέχρι τότε οι περιοχές αυτές, ανάμεσα στις οποίες η Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην ουσία βρίσκονταν υπό ελληνική κατοχή. Οι παρακάτω φωτογραφίες από την, σε σχήμα μικρού σημειωματαρίου, ταυτότητα του Ιωάννη Γεωργέλλη δείχνουν τον τρόπο που διεξάγονταν οι μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές. Στην ουσία η ταυτότητα έπαιζε και το ρόλο του ¨εσωτερικού” διαβατηρίου.

Η ταυτότητα εκδόθηκε στις 15 Μαΐου 2023 στην Κομοτηνή
Όλες οι μετακινήσεις ελέγχονταν από την στρατιωτική διοίκηση. Ακόμα και για μια μικρή μετακίνηση από την Κομοτηνή στη Μαρώνεια χρειάζονταν έγκριση που καθόριζε το μέσον μετακίνησης και το σκοπό της. Στις 22 Μαΐου 1923
Ο αστυνομικός σταθμός της Μαρώνειας εγκρίνει την μετακίνηση με τραίνο προς την Αλεξανδρούπολη στις 26 του μήνα και ακολουθεί νένα έγκριση και από το Φρουραρχείο του σιδηροδρομικού σταθμού.
Στη σφραγίδα δεν είναι ευδιάκριτη η αρχή που παρέχει την έγκριση για τη μετακίνηση ατμοπλοϊκώς στη Μυτιλήνη αλλά είναι ευκρινές το παλιό όνομα της Αλεξανδρούπολης: ” Δεδέαγατς” Στις 31 Μαΐου.Τέλος στις 16 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν την απόδοση της Τενέδου στην Τουρκία με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης, Η αστυνομία της Μυτιλήνης εγκρίνει την μετακίνηση του Ιωάννη Γεωργέλλη στην υπό ελληνική κατοχή ακόμα Τένεδο.

Όλες αυτές τις εγκρίσεις πως μπορεί να κατανοήσει ο σημερινός νέος που χωρίς καμιά διατύπωση μπορεί με όποιον τρόπο και μέσο θέλει να μετακινηθεί ελεύθερα ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Ψηφίδες ιστορίας

  1. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Ευχαριστώ πολύ κ. Στρατή που ανέλυσες τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και που συνδέονται με την ζωή και την προσφορά του αείμνηστου παππού μου και άλλων χωριανών μας που είδαμε στο ημερολόγιό του ! Τα είχε φυλάξει με κάθε ευλάβεια ο πατέρας μου και να τώρα μετά από εκατό χρόνια τι μαθαίνουμε !Ευχαριστώ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.