Απόσταγμα αγάπης για το χωριό μας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Κατερίνας Γραγουδά-Γεωργή με τίτλο “τα φυλαχτά μου”, που ετοιμάζονταν μεθοδικά εδώ και χρόνια. Γεμάτο από Βρίσα, μεστό από αγάπη για τη Βρίσα. Παρακαταθήκη για τους νέους και τις μελλοντικές γενιές αν θελήσουν να κατανοήσουν το τεράστιο άλμα της αλλαγής του χωριού και του τρόπου ζωής μέσα σε λίγες δεκαετίες. Αλλαγή όχι μόνο σε εικόνες και εκδηλώσεις αλλά και σε νοοτροπίες!

Η ίδια γράφει:

Και αφού περάσαμε από σαράντα κύματα και λόγω κορονοϊού τελικά εκτός από τους τίτλους της κόρης, αδερφής, ανιψιάς, ξαδέρφης, φίλης, συζύγου, μάνας, οδοντιάτρου, ερασιτέχνιδος ηθοποιού, λάβαμε και τον τίτλο του συγγραφέως.

Αλλά όπως λέει ο αντρούλης μου, που πάντα με προσγειώνει για να μην παίρνουν τα μυαλά μου αέρα, αν κρέμαγαν τους συγγραφείς θα πήγαινα άδικα. Το βιβλίο που ποτέ άλλως τε δεν περίμενα να γίνει βιβλίο, άρχισε πριν από πολύ καιρό από τότε που έγραφα με μολύβι και χαρτί σαν μια εκτόνωση από την πλήξη μετά και την συνταξιοδότηση.

Έγραψα μερικές αναμνήσεις μου εν είδη διηγήματος που πολλές φορές όταν τις ξαναδιάβαζα τις απέρριπτα και προσπαθώντας να τις διορθώσω τις κατέστρεφα και τελικά τις έσκιζα. Μέχρι που μπήκα στον κόσμο της τεχνολογίας. Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες των παιδιών μου να με μυήσουν, θυμούς δικούς μου και απογοητεύσεις με ατέλειωτες σημειώσεις σε τετράδια, βήμα βήμα άνοιξε ένας καινούργιος ορίζοντας για μένα. Η γραφή και οι διορθώσεις πανεύκολες και ω! του θαύματος ήρθε και η έμπνευση, σιγά σιγά στην αρχή και μετά το σεισμό ακάθεκτη. Όλα όσα έζησα σε αυτό το χωριό που η μοίρα το χτύπησε τόσο άσπλαχνα ήθελα να τα αποτυπώσω στο χαρτί να τα βρουν οι επόμενες γενιές να μην ξεχαστούν.

Στο εμπροσθόφυλλο θεώρησα υποχρέωση μου να βάλω το σπίτι των αδερφών Νικέλλη, που προορίζεται να δοθεί στην Βιβλιοθήκη του χωριού μας, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για την πολύπλευρη προσφορά τους στο χωριό μας.

Ευχαριστώ τον Στρατή Νικέλλη για την διάθεση της σελίδας του και τον Αντίλαλο, που φιλοξένησε μερικά από τα διηγήματα μου. Ευχαριστώ και στους χωριανούς μου που μου χάρισαν άφθονο υλικό και με ώθησαν με τα καλά τους λόγια να προβώ σε αυτό το εγχείρημα. Λόγω του κορονοϊού η διάθεση είναι προβληματική. Θα επανέλθω με καινούργια ανακοίνωση.

fylaxta-moufullcover-forprint

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

6 απαντήσεις στο Απόσταγμα αγάπης για το χωριό μας

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ, ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ/ΑΓΟΡΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΤΩ ΣΕ ΠΑΟΤΡΥΝΑ/ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙΣ ΕΤΣΙ ΟΜΟΡΦΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΟΥ ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΣ ΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εγώ σας ευχαριστώ όλους Δημήτρη. Αν στο Google γράψεις τον τίτλο θα σου βγάλει βιβλιοπωλεία και τον εκδοτικό οίκο και μπορείς να το παραγγείλεις. Μόλις ανοιξουν τα βιβλιοπωλεία θα γράψω ονόματα που θα το έχουν ή μπορείς πάλι να το παραγγείλεις από τον δικό σου βιβλιοπώλη. Για όλα φταίει ο κορονοιός. Εδώ στο χωριό εγώ θα έχω αντίτυπα σε λίγες μέρες που θα μπορώ να διαθέσω σε όποιον θέλει. Οι παρουσιάσεις που προγραμμάτιζα δυστυχώς αναβάλλονται επ’ αόριστον. Και πάλι ευχαριστώ.

  3. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ GOOGLE ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ. ΘΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ, ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ.

  4. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    οκ το βρήκα.

  5. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    ΤΟ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΧΩ, ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ, ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ.

  6. Ο/Η Γεωργή Κατερίνα λέει:

    Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Όλα όσα γράφω μπορεί να μην είναι άρτια λογοτεχνικά αλλά είναι κατάθεση ψυχής. Χωρίς φιοριτούρες και φτιασιδώματα. Όπως ακριβώς τα έζησα όπως ακριβώς τα ζήσαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.