Σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα που είδαμε “stonisi” το παράρτημα του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου ζητά παράταση ενός έτους “για υποβολή αιτήσεων, για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (ΣΣ) ή για έκδοση βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων”. Σίγουρα είναι χρήσιμη και επιβεβλημένη η παράταση για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν την αίτηση.
Το θέμα είναι όμως ότι με τις παρατάσεις δεν γίνεται δουλειά. Η παράταση αυτή ίσως να συντελέσει στην “μακροημέρευση” των ετοιμόρροπων κτιρίων που ακόμα δεν έχουν κατεδαφιστεί. Και αυτή η “μακροημέρευση” ίσως να επιφέρει παράταση στην κατάσταση επικινδυνότητας που βρίσκεται το χωριό μα αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί άδεια για να ανοίξει κάποιο κατάστημα στο χωριό και να αρχίσει έτσι η επάνοδος στην κανονικότητα. Παράλληλα λοιπόν με το αίτημα για παράταση (που είναι δυστυχώς αναγκαία) μήπως θα πρέπει να υποβληθούν απ’ τον ίδιο φορέα αιτήματα προς τους κατά περίπτωση αρμόδιους για την άμεση απομάκρυνση των μπάζων, για την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έκδοση αδειών κατεδάφισης ή οικοδομικών και για την έγκαιρη καταβολή των δόσεων για ανακατασκευή ή επισκευή των κτιρίων;
Δείτε στη συνέχεια το δημοσίευμα.
Την παράταση για ένα χρόνο της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων, για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (ΣΣ) ή για έκδοση βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων, από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, ζητά με επιστολή του το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών
Εξηγώντας το Τεχνικό Επιμελητήριο τους λόγους για τους οποίους ζητά αυτή την παράταση αναφέρει:
-Επειδή ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί υπολείπεται του πλήθος των βλαβέντων κτιρίων.
– Η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες για την αντιμετώπισή του, έχουν επηρεάσει εκτός από την καθημερινότητα καθενός από εμάς και την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα αυξημένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, μέσα στην οποία δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν. Όλα τα ανωτέρω προκαλούν μια επιπλέον καθυστέρηση σε διεκπεραίωση διαφόρων διαδικασιών όπως εγκρίσεις αρμόδιων φορέων.
Επίσης με αίσθημα ευθύνης και τηρώντας όλα τα έκτακτα μέτρα προστασίας και αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19 είναι αδύνατον να γίνονται αυτοψίες, είτε για αποτύπωση είτε για επίβλεψη εργασιών.
– Επειδή στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη οι δηλώσεις κτηματολογίου, ο φόρτος εργασίας των συναδέλφων μηχανικών είναι μεγάλος.
– Και τέλος, φόρτος εργασίας της υπηρεσίας σας με όλες τις φυσικές καταστροφές και βίαια συμβάντα που συνέβησαν την τελευταία τριετία, καταλήγουν στην επιστολή του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρ. Μανωλακέλλης και υπεύθυνος του τμήματος για την ενότητα της Λέσβου Γιώργος Κακές.
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ .ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΟ ΠΧ ΜΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ . ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤ ΛΕΣΒΟΥ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΩΝ. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΝΑ ΔΕΙ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ . ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ