Ίσως είναι χρήσιμο να διαβάσετε πρώτα τον κανονισμό που παραθέτουμε στο τέλος και μετά να το κείμενο.
Πριν έναν περίπου μήνα η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου. Σήμερα -με εξωτερική βοήθεια- εντοπίσαμε στην Διαύγεια την απόφαση αυτή στην οποία δεν αναφέρεται ποιοι μειοψήφησαν. Και είναι σημαντικό. Η απόφαση αυτή χρειάζεται να εγκριθεί και από το Δημοτικό συμβούλιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα της καθαριότητας και της προστασίας του αστικού (αλλά και του περιαστικού) περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό και νομίζω ότι δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την συμπεριφορά μας ως τοπική κοινωνία.
Ένας σαφής και εφαρμόσιμος κανονισμός είναι απολύτως απαραίτητος. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου και ποιες των πολιτών.
Στον κανονισμό που εγκρίθηκε το κυρίαρχο είναι τα πρόστιμα και τα ειδικά τέλη. Οι συντάκτες του κανονισμού δεν έλαβαν υπόψη τους ότι στο Δήμο μας η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών είναι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και μερακαματιάρηδες. Γι αυτούς το ποσό των 20 ή 50 € είναι ο ιδρώτας μιας μέρας ή και περισσότερων. Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Θέλει κάποιος να ξεφορτωθεί ένα στρώμα και πρέπει να πληρώσει για να το παραλάβει ο Δήμος. Θα το πετάξει στο πρώτο λαγκάδι ή στο πρώτο δασάκι. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό. Μια βόλτα στον περιαστικό χώρο θα το επιβεβαιώσει. Και το ειδικό τέλος θα το επιδεινώσει.
Ο Δήμος θα πρέπει όλα αυτά τα αντικείμενα να τα παίρνει δωρεάν και επειδή θα έχει αυξημένο κόστος μπορεί αντί να βάζει πληρωμή για κάθε τέτοιο αντικείμενο να βάλει οριζόντια μια ελάχιστη αύξηση στα τέλη καθαριότητας. Άλλο να συλληφθεί κάποιος (αλήθεια από ποιον;) να ρυπαίνει παράνομα, να βγάζει τα μεγάλα αντικείμενα διαφορετική μέρα από αυτήν που έχει ορίσει ο Δήμος και να του πεις αφού παρανόμησες πρέπει να πληρώσεις και άλλο να χρεώνεις κάποιον που θέλει να είναι συνεπής.
Επίσης στον κανονισμό δεν διευκρινίζεται αν κάποιος φορτώσει τα ογκώδη αντικείμενα στο αυτοκίνητο του και τα μεταφέρει εκεί που τα συλλέγει ο Δήμος θα πληρώσει το ειδικό τέλος ή όχι;
Ένα άλλο σημείο που κατά την άποψή μας πάσχει είναι αυτό που ορίζει ότι “σε όποιο χωριό υπάρχουν συνεχείς παραβάσεις που επιβαρύνουν τις υπηρεσίες καθαριότητας” στην αρχή θα περικόπτεται η πάγια προκαταβολή και αν συνεχίσει η κατάσταση θα επιβάλλεται αύξηση των τελών καθαριότητας στο χωριό αυτό!!!
Η απάντηση είναι αν υπάρχουν παραβάσεις να βρει τον τρόπο ο Δήμος να ανακαλύψει τους δράστες και να τους επιβάλει τα πρόστιμα που έχει καθορίσει. Τί έχουμε εδώ “συλλογική ευθύνη”; Αν μια μειοψηφία σε ένα χωριό ή αν κάποιοι εποχιακοί κάτοικοι του δημιουργούν συχνά παραβάσεις θα τιμωρείται ο συνεπής κοσμάκης;
Και ένα ερώτημα: πριν επιβληθεί ένα πρόστιμο θα καλείται ο υπόλογος σε “απολογία” για να δώσει εξηγήσεις και αν ναι ενώπιον ποιων; Ή θα μαθαίνει η υπηρεσία ότι ο Χ πέταξε τα μπάζα στο λαγκάδι και θα του φοράει ασυζητητί το πρόστιμο;
Δήμαρχε ο κανονισμός αυτός αν ψηφιστεί όπως έχει θα σε βάλει σε μεγάλους μπελάδες μιας και εσύ θα επιβάλεις τα πρόστιμα.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΔΥΤΙΚΗ-ΛΕΣΒΟΣ
Σχετικά με το κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου γίνεται προσπάθεια απο το δίκτυο κοινοτήτων και από δημοτικούς συμβούλους μετά απο παρεμβάσεις Προέδρων και δική μου να αποσυρθεί ή να μην υπάρχουν αυτα τα μεγάλα πρόστιμα και τέλη για την αποκομιδή μεγάλων αντικειμένων και ο Δήμος να συνεχίσει να τα μαζεύει δωρεάν,όπως γίνεται εώς σήμερα.