Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Φλώρος σε συνέντευξή στο “Νησί” αναφέρεται στο έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί και απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα όσους κλέβουν νερό και ποτίζουν τα χωράφια τους. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα.
Αναρωτιόμαστε όμως μήπως θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί και αντίστροφα πρόστιμα. Πρόστιμα που θα επέβαλαν οι πολίτες, που ταλαιπωρούνται εξαιτίας των ενεργειών ή των παραλείψεων όσων ασκούν διοίκηση σε ευαίσθητους τομείς, στους υπεύθυνους.
Φέτος το καλοκαίρι στα Βατερά εξαιτίας της μειωμένης κίνησης δεν είχαμε πρόβλημα με το νερό αλλά όταν παντού -όπως αναφέρει ο κ. Φλώρος- κατεβαίνει ο υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ίδιο θα συμβεί και εδώ ή θα γεμίσει ο χώρος από το νερό της θάλασσας; και όμως εδώ και πολλά χρόνια το νερό από τις πηγές που έχει αγοράσει η Βρίσα στο Αμπελικό τρέχει στο ποτάμι και οι αρμόδιοι, Δήμοι και ΔΕΥΑΛ, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν λίγα χιλιόμετρα δικτύου για να αξιοποιηθεί το πολύτιμο αυτό νερό. Το νερό που έφεραν στο χωριό οι γονείς μας με τους κασμάδες και τα φτυάρια!!!
Δεν τους χρειάζεται ένα …τσουχτερό πρόστιμο!!!
Αναφερόμαστε σ’ αυτό το θέμα που είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και θα πρέπει να το διεκδικήσουμε τώρα που θα δώσει χρήματα η Περιφέρεια στη ΔΕΥΑΛ. Αλλά ας μην αφήσουμε στο καλάθι της λησμονιάς και το θέμα του φράγματος στη Λαγκάδα. Είναι κρίμα σε χρονιές με αρκετές βροχές το νερό να φεύγει στη θάλασσα.
Sos για το νερό στη Λέσβο‑ Στερεύει κι έρχονται πρόστιμα!
Τι λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος για τις συνεχείς διακοπές νερού σε πολλές περιοχές του νησιού και ζητά να υποδειχτούν όσοι παράνομα υδροδοτούν χωράφια
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/9/2020
Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας about:blank
Μόλυβος, Πλωμάρι, Πέτρα, Γέρα, Μιστεγνά, Αγιάσος και άλλες περιοχές του νησιού βρίσκονται στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις συνεχείς διακοπές νερού, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Γιώργο Φλώρο να αναφέρει τη μεγάλη ανησυχία του απαντώντας στην κάμερα του «Ν».
«Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει σε τέτοια επικίνδυνα σημεία, που πολλές γεωτρήσεις με βάθος 50 και 60 μέτρων έχουν στερέψει! Κάναμε προσπάθειες μήπως μπορέσουμε και το σώσουμε» προσέθεσε.
Το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ έχει εγγράφως ζητήσει από προέδρους των κοινοτήτων να «φρενάρουν» το πότισμα στα χωράφια, καθώς «υπάρχουν πολλοί που κλέβουν νερό ακόμα»! «Πρέπει να συμμορφωθούν όλοι. Θα κάνω διακοπές νερού, τα πρόστιμα θα είναι δυσβάσταχτα. Ας βοηθήσουν όλοι οι συνάδελφοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις να βοηθήσουν. Δεν μπορεί εκείνοι που λειτουργούν ανεύθυνα να συνεχίζουν. Οι νόμιμοι που πληρώνουν το νερό, έχουν μείνει χωρίς νερό στα σπίτια τους» εξηγεί. «Να σταματήσουν οι κύριοι που κλέβουν το νερό ασύστολα και εν γνώσει τους κάποιοι θα διψάσουν. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και εντός της εβδομάδας».
Οξύτατο είναι το πρόβλημα και στην Αγιάσο, όπου για τον κ. Φλώρο δύο είναι οι λύσεις «Ή θα κάνουμε γεώτρηση ή θα εκμεταλλευτούμε τις πηγές του Τσίγκου, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα».
Στον Μεσαγρό και στον Παπάδο έγιναν δύο γεωτρήσεις. Μία έγινε στο Πλωμάρι, η οποία «δεν πήγε καλά» σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, ο οποίος για όλα έχει ενημερώσει τόσο τον Δήμαρχο Μυτιλήνης όσο και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη για το τεράστιο πρόβλημα, καθώς και το ότι δεν μπορεί μόνη της να το αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΛ. Ο κ. Μουτζούρης δεσμεύτηκε στον κ. Φλώρο να συμβάλει οικονομικά η Περιφέρεια για ερευνητικές γεωτρήσεις σε όλο το νησί.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, στην αντικατάσταση 17 χιλιομέτρων του δικτύου ύδρευσης που έκανε η υπηρεσία, ώστε να σταματήσουν να χάνονται χιλιάδες κυβικά μέτρων νερού.
Όταν μερικοί αναφερόμαστε στο φράγμα της Λαγκάδας κάποιοι άλλοι χαμογελούν ειρωνικά. Λες και δεν τους αφορά το θέμα ή δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες του χωριού μας. Εύχομαι οι επόμενες από εμάς γενιές να μην πουν το νερό νεράκι. Των φρονίμων τα παιδιά όμως πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει ο θυμόσοφος λαός μας.