Ένα ντοκουμέντο και μια πρόταση

Ένα ενδεικτικό του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Βρίσας που εκδόθηκε το 1916. Η αναφερόμενη Ειρήνη Στεργίου είναι η γιαγιά του Μαρίνου Στεργίου. Εκδόθηκε στο ονομαζόμενο και ως “κάτω σχολείο” δεδομένου ότι το σχολείο των Αρρένων (που γύρω στα 1930 απορρόφησε και το Θηλέων) βρίσκονταν πιο πάνω, στ’ Αλώνια.

Το σχολείο μας ως κτίριο δεν υπάρχει και δε βλέπουμε και καμιά πρεμούρα από καμιά πλευρά για να ξαναχτιστεί. Θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σχολείο μας να πάψει να υπάρχει και ως νομική μορφή, δηλαδή να πάψει να λειτουργεί. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος όσο δεν υπάρχει σωστό διδακτήριο.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, είτε χτιστεί νέο σχολείο είτε όχι, είτε συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο μας είτε όχι, το γκρέμισμα του σχολείου σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στα εκπαιδευτικά δρώμενα του χωριού μας.

Το παραπάνω ντοκουμέντο μας δημιούργησε την ιδέα να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανά μερικά σημάδια της σελίδας αυτής που -θέλοντας και μη- γυρίσαμε. Όχι μόνο πληροφορίες αλλά πειστήρια, όπως το παραπάνω. Στη σελίδα μας (και στον Αντίλαλο) παραθέσαμε πληροφορίες για την εκπαίδευση στο χωριό μας. Και για το νυχτερινό σχολείο. Ο αείμνηστος δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας έχει συλλέξει πολλές πληροφορίες σχετικά με το σχολείο μας στο πόνημά του για το χωριό μας.

Η τωρινή πρότασή μας έχει να κάνει με τη συγκέντρωση “πειστηρίων” σχετικών με τη λειτουργία του σχολείου μας. Τέτοια μπορεί να είναι τίτλοι σπουδών -όπως ο παραπάνω-, φωτογραφίες δασκάλων και μαθητών σε σχολικές γιορτές και δραστηριότητες, παλιά σχολικά βιβλία, τετράδια εργασιών μαθητών, χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το παλιό αρχείο του σχολείου κ.ά. Τα “πειστήρια” αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν μέσω της υπάρχουσας δραστηριότητας της Βιβλιοθήκης του χωριού μας που συγκεντρώνει καταγράφει και ψηφιοποιεί παλιά έγγραφα και φωτογραφίες.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα είναι δυνατό να αποτελέσει μια μόνιμη έκθεση είτε στο νέο (αμήν και πότε!) διδακτήριο του χωριού είτε σε κάποιον άλλο πολιτιστικό χώρο που ελπίζουμε με την ανοικοδόμηση να αποκτήσει το χωριό μας.

Η συγκέντρωση του υλικού δεν θα στερήσει από κανέναν το υλικό που έχει δεδομένου ότι θα το αποθηκεύσουμε ψηφιακά και όταν έρθει η ώρα θα το εκτυπώσουμε. Μας προσκομίζετε το υλικό, το σκανάρουμε και σας το επιστρέφουμε ή όποιοι έχετε τη δυνατότητα το σκανάρετε (ή το φωτογραφίζετε ) μόνοι σας και μας το στέλνετε ηλεκτρονικά. Το υλικό που θα συγκεντρώνεται θα δημοσιεύεται στη σελίδα μας με αναφορά στον ιδιοκτήτη του.

Σημείωση: στο υλικό αυτό θα υπάρχουν στοιχεία από ολόκληρη τη “διαδρομή” του σχολείου και όχι μόνο τα πολύ παλιά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.