Του Άη Γιάννη

Αύριο γιορτάζει η Εκκλησία μας το Γενέθλιο του Αγίου Γιάννη του Πρόδρομου, του οποίου την αποτομή της κεφαλής τιμά το εκκλησάκι του Νεκροταφείου. Κατά παράδοση λοιπόν γίνεται λειτουργία εκεί και με την ευκαιρία τελούνται και τρισάγια στους τάφους και στο οστεοφυλάκιο. Επειδή αύριο είναι Κυριακή η λειτουργία στο εκκλησάκι και όλα τα σχετικά  γίνονται σήμερα το πρωί.

Η εικόνα του νεκροταφείου είναι όπως την περιέγραψα (και με φωτογραφίες)τη Μεγάλη Παρασκευή. Να μη γίνω μάντης κακών αλλά όπως πάει η κατάσταση πολύ φοβάμαι ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνονται καυγάδες στο χώρο του οστεοφυλακίου αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να μπει μια τάξη.

Σήμερα το βράδυ το έθιμο ακούει στο όνομα “Κάψαλα”. Είναι ένα απ’ τα λίγα έθιμα που διατηρείται ακόμα στο χωριό είτε με την παραδοσιακή του μορφή “πέτρα στο κεφάλι μου …” είτε με την απλοποιημένη (απλό άναμα φωτιάς, ιδίως στην παραλία των Βατερών).

Το αυριανό έθιμο ακούει στο όνομα “Κλήδωνας”. Αυτό μάλλον έχει καταργηθεί. Ίσως να γίνεται σε καμιά γειτονιά σε …στενό κύκλο.

Υ.Γ. Σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου θα γίνει η γιορτή λήξης για τη σχολή Καράτε, που όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει τίμησε την περιοχή μας με τη συμμετοχή τριών αθλητριών της στην Εθνική Ομάδα (Βαλκανικοί Αγώνες)  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.