Πέρασαν εικοσιπέντε μήνες. Τον προσωπικό σχεδιασμό και λογαριασμό του καθενός μας τον καθορίζουμε εμείς αντάμα με το μηχανικό μας, τη ΔΑΕΦΚ, την αρχαιολογία και γενικά το βραδυκίνητο κράτος.
Το ερώτημα είναι την πορεία του χωριού ποιος την καθορίζει.Και λέγοντας την “πορεία του χωριού” αναφερόμαστε στις υποδομές εκείνες που θα καθορίσουν την κοινωνική, πολιτιστική αλλά σε ένα βαθμό και οικονομική ζωή των μελλοντικών κατοίκων του.
Στις 20 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για να υποβληθούν τα αιτήματα για στεγαστική συνδρομή. Ο Δήμος Λέσβου αποδείχτηκε όχι ανίκανος αλλά μηδαμινός! Ως να μην υπάρχει για τη Βρίσα ή να μην υπάρχει η Βρίσα γι αυτόν. Τραγική απόδειξη της ανικανότητας το γεγονός ότι παρέλαβαν τα ΠΑΕΕΚ και δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις προθεσμίες και να πάρουν την κρατική συνδρομή! Κατεδάφισαν τα δυο δημοτικά κτίρια με δαπάνες του δήμου (όχι των υπεύθυνων προσώπων, αλλά όλων των δημοτών).
Ο Δήμος Λέσβου έχει προχωρήσει κάποια μελέτη για την επισκευή του δημοτικού κτιρίου όπου στεγάζονταν η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας; Έχει κάποιον σχεδιασμό για την ανοικοδόμηση των τριών ακόμα δημοτικών κτιρίων; Αν είχε θα έπρεπε να το ξέρει το τοπικό συμβούλιο και ο σύλλογος σεισμοπαθών και μέσω αυτών όλοι μας.
Αν ο δήμος Λέσβου δεν έχει κάνει τίποτα τί θα μπορέσει να κάνει ο νέος Δήμος μας; Τί προσωπικό θα έχει και το όποιο αυτό προσωπικό πόσο θα μπορέσει να τρέξει τα θέματα του χωριού μέσα στους λίγους μήνες ;
Υπάρχει όμως ακόμα ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να κινηθούμε.
Υποθέτουμε ότι επίκειται η ανοικοδόμηση της Λέσχης και της Αγροτολέσχης. Πως θα γίνουν αυτά τα κτίρια; Ποιες ανάγκες θα καλύπτει το καθένα; Που θα χτιστεί το καθένα; Για παράδειγμα μια απάντηση στο τελευταίο ερώτημα μπορεί να είναι να χτιστούν και τα δυο στο ένα οικόπεδο (διώροφα) ώστε να εξοικονομηθεί χώρος αξιοποιήσιμος για να ανασάνει το χωριό αφού κάποιοι θέλησαν να το στριμώξουν ξανά όπως ήταν. Δεν διεκδικούμε σώνει και καλά την ορθότητα της παραπάνω πρότασης αλλά την παραθέτουμε για να δείξουμε ότι μπορούν να υπάρξουν διάφορες γνώμες.
Ως τοπική κοινωνία θα περιμένουμε να βγάλουν κάποια σχέδια οι γραφειοκράτες των υπηρεσιών και να μας που “αυτό είναι” ή θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς και να τους πούμε “αυτό θέλουμε”. Για να αποφασίσουμε εμείς θα πρέπει να δουλέψουν κάποιοι ειδικοί. Όχι ένας αλλά μια ομάδα. Αν χρειαστεί ακόμα και με πληρωμή. Να σχεδιάσουν και να προτείνουν δυο τρεις λύσεις. Και να επιλέξει ο κόσμος το τί θέλει. Αλλά για να γίνουν αυτά πρέπει να κινηθούμε. Να κινηθούμε και να νοιαστούμε πέρα απ’ το προσωπικό πρόβλημα του καθενός. Και πρέπει να κινηθούμε άμεσα!
Αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας (που κάθε άλλο παρά μας χαμογελά)
Καλησπέρα. Συμφωνώ και συμμερίζομαι την ανησυχία του ΣΤΡΑΤΗ.
΄Ενας φορέας πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να επαναδραστιριοποιήσει τους υπεύθυνους, τους ειδικούς, τους ενδιαφερόμενους: δηλαδή όλους.
κρίνω πως καταλληλότερος φορέας είναι το τοπικό συμβούλιο Βρίσας . Ο πρόεδρός του, φίλος Στρατής Παράκοιλας , ας ξεκινήσει. Υπόσχομαι να του συμπαρασταθώ, ως δημοτική σύμβουλος , εκλεγμένη στο τοπικό διαμέρισμά Πολιχνίτου.
Χρυσούλα Ζωγράφου