Τα “γόνατα” και τα φύλλα της καρυδιάς

Σήμερα της Πεντηκοστής μόλις τελειώσει η Θεία Λειτουργία αρχίζει ο Εσπερινός της αυριανής γιορτής του Αγίου Πνεύματος που λέγεται και Εσπερινός της γονυκλισίας επειδή διαβάζονται τρεις ευχές με το εκκλησίασμα να είναι γονυκλινές. Οι ευχές αυτές διαρκούν αρκετά (μέχρι και 15 λεπτά η τελευταία που είναι η μεγαλύτερη ανάλογα με το ρυθμό του ιερέα) και για τούτο είναι  (ανάλογα με την ηλικία και τις σωματικές διαστάσεις του καθενός) από λίγο ως πολύ …επώδυνες.

Για να μη λερώνουν τα ρούχα συνήθως απλώνουν ένα μαντήλι στο δάπεδο. Τα παλιότερα χρόνια αντί για μαντήλι τοποθετούσαν φύλλα καρυδιάς. Το συγκεκριμένο φύλο εξαιτίας της ανθεκτικής επιδερμίδας του δεν καταστρέφεται εύκολα και δεν πρασινίζουν τα ρούχα. Τα τελευταία χρόνια το “έθιμο” με τα φύλλα της καρυδιάς ξαναζωντανεύει. Μάλιστα μπροστά στο παγκάρι υπάρχει παρακαταθήκη απ’ αυτά για να πάρει όποιος θέλει και ξέχασε να φέρει ο ίδιος.

Ακόμα ένα φυτό που χρησιμοποιείται στη λατρευτική διαδικασία στην εκκλησία μας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.