Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΔΟΣΗΣ
Πριν δύο εβδομάδες ήλθαν από την ΔΑΕΦΚ τρεις μηχανικοί, προκειμένου να συγκροτήσουν τις διμελείς επιτροπές που ελέγχουν το πέρας των κατεδαφίσεων και του καθαρίσματος των οικοπέδων από τα μπάζα, ώστε να χορηγηθεί η Β΄ δόση της επιδότησης κατεδάφισης για σαράντα πέντε (45) περιπτώσεις «κόκκινων» (42 στη Βρίσα και 3 στο Λισβόρι).
Από τις 42 περιπτώσεις της Βρίσας, στις οκτώ (8) τα μπάζα δεν είχαν μαζευτεί, όπως και στο Λισβόρι στις δύο (2) από τις τρεις (3) περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η έγκριση επιδότησης Β΄ δόσης κατεδάφισης για αυτές τις 10 περιπτώσεις θα καθυστερήσει, μέχρι να έλθει την επόμενη φορά επιτροπή της ΔΑΕΦΚ για να διαπιστώσει το μάζεμα των μπάζων, που με τη σειρά του σημαίνει διπλή εργασία για τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ, που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν και βέβαια καθυστέρηση στη πληρωμή της Β΄ δόσης..
Να σημειωθεί ότι σε αυτό το 22% των περιπτώσεων η παλαιότερη αίτηση ιδιοκτήτη για χορήγηση Β΄ δόσης κατεδάφισης κατατέθηκε στις 19/4/2018 και η πιο πρόσφατη στις 27/8/2018. Δηλαδή κατ΄ελάχιστον πριν από ενάμισυ μήνα ιδιοκτήτης είχε βεβαιώσει ότι έχουν μαζευτεί τα μπάζα από το οικόπεδό του και όμως ενάμισυ μήνα μετά από τη βεβαίωση αυτή τα μπάζα ήταν αμάζευτα.
Από μια διερεύνηση του θέματος προκύπτει ότι σε μια περίπτωση της Βρίσας, ενώ ο ιδιοκτήτης είχε καθαρίσει το οικόπεδό του, κάποιος άλλος πήγε και του «φόρτωσε» τα δικά του…
Επίσης για τα δύο (2) αμάζευτα του Λισβορίου η ευθύνη δεν ήταν του ιδιοκτήτη αλλά του δήμου Λέσβου, που δεν ανανέωσε ακόμη τη σύμβαση με τον εργολάβο Νεκτάριο Πανσεληνά, που μαζεύει τα μπάζα σε δύσβατες περιοχές, όπου αδυνατούν να προσεγγίσουν τα μηχανήματα του Π. Ζούρου.
Β. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΥΨΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΚΤΙΡΙΩΝ
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων καθορισμού δικαιούχων και ύψους στεγαστικής συνδρομής (Σ.Σ.) για ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ είναι ένας (1) χρόνος από την ημερομηνία παραλαβής του ΠΑΕΕΚ.
Το γεγονός ότι το 1ο ΠΑΕΕΚ εκδόθηκε στις 28/9/2017 σημαίνει ότι από τα μέσα Οκτώβρη του 2018 αρχίζει να λήγει η προθεσμία του ενός έτους από την παραλαβή των διαφόρων ΠΑΕΕΚ, άρα οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν μη χάσουν τη παραπάνω προθεσμία.
Γ. ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Στο διάστημα 15-26.10.2018 εγκρίθηκαν:
Μία (1) επιδότηση ενοικίου-συγκατοίκησης Γ΄ τριμήνου για:
1. ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
Δεκατρείς (13) επιδοτήσεις ενοικίου-συγκατοίκησης Δ΄ τριμήνου για:
1. ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΛΑΓΙΑ)
2. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΛΩΜΑΡΙ)
3. ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΣΑΠΦΩ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΒΡΙΣΑ)
4. ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΠΛΩΜΑΡΙ)
5. ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
6. ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
7. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (ΛΙΣΒΟΡΙ)
8. ΠΕΡΡΗ ΜΑΡΙΑ του ΛΕΣΒΟΚΛΗ (ΒΡΙΣΑ)
9. ΠΕΤΡΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓ. του ΠΕΤΡ. – ΓΕΡΑΓΩΤΕΛΛΗ ΔΗΜ. του ΕΥΣΤΡ. (ΤΡΥΓΟΝΑΣ)
10. ΠΟΡΤΟΓΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
11. ΡΑΦΤΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΧΕΝΤΡΙΝΑ του ΚΡΙΣΤΙΑΝ (ΠΛΩΜΑΡΙ)
12. ΣΚΙΑ ΜΑΡΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ (ΒΡΙΣΑ)
13. ΣΠΗΛΙΟΥ ΖΑΜΠΕΤΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΠΛΑΓΙΑ)
Τέσσερις (4) επιδοτήσεις κατεδάφισης (Α΄ δόση) για:
1. ΑΓΙΑΚΑΤΣΙΚΑ ΜΥΡΣΙΝΗ του ΚΩΝ/ΝΟΥ (ΠΛΩΜΑΡΙ)
2. ΚΑΛΑΤΖΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
3. ΣΚΙΑ ΜΑΡΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ (ΒΡΙΣΑ)
4. ΤΣΟΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
Τρεις (3) επιδοτήσεις κατεδάφισης (Β΄ δόση) για:
1. ΝΙΚΕΛΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ (ΒΡΙΣΑ)
2. ΤΣΕΛΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ του ΚΛΕΑΝΘΗ (ΒΡΙΣΑ)
3. ΜΑΝΩΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ΒΡΙΣΑ)
Στο διάστημα 17-24.10.2018 πληρώθηκαν 4684,50 € για:
Μία (1) επιδότηση Α΄ δόση κατεδάφισης & τρεις (3) Β΄ δόση κατεδάφισης.
(*) Λόγω της σχετικής απαγόρευσης δημοσιοποίησης ονομαστικά των δικαιούχων των πληρωμών , γνωρίζω και αναγράφω μόνο το συνολικό ποσό και την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων. Τα χρήματα στους λογαριασμούς φαίνονται συνήθως μετά από 3-5 ημέρες
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΕΝΤΟΜΑΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ
Η παράταση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι βασικές καθυστερήσεις στη στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπαθών οφείλονται στις διάφορες εγκρίσεις που απαιτούνται και στην αντικειμενική αδυναμία της ΔΑΕΦΚ να αντεπεξέλθει σε απανωτές φυσικές καταστροφές. Επομένως ας μην υπάρχει γι’αυτό το θέμα καμία ανησυχία.