Για επιβεβαίωση των όσων γράψαμε

Από το ΕΜΠΡΟΣ:

Υπεγράφη την Παρασκευή από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση η απόφαση των εντάξεων έργων στο «νέο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018, που ενισχύει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 17,9 εκ. ευρώ για 52 συνολικά έργα υποδομών. Η Λέσβος από αυτές τις πιστώσεις, καρπώνεται περί τα 7 εκ. ευρώ για 16 έργα και καταφέρνει με τη σύμπραξη Περιφέρειας και Δήμου Λέσβου, να «ξεκλειδώσει» έργα που είχε ανάγκη για πολλά χρόνια το νησί, ειδικά σε επίπεδο αθλητικών υποδομών. Καθώς ξεχωρίζει στη νέα κατανομή, η ανακατασκευή των παμπάλαιων υποδομών του στίβου στον Ταρλά και στο «Κ. Κεντέρης» και ο εκσυγχρονισμός του μοναδικού κλειστού γυμναστηρίου στη Νεάπολη. Μεγάλη μερίδα του λέοντος όμως στο ΠΔΕ της Περιφέρειας για το 2018, κατέχουν οι ναοί του νησιού που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό. Με μεγαλύτερο έργο πάντως για τη φετινή κατανομή (σ.σ. εδώ χωρίς να συντρέχει ανάγκη από το σεισμό), να είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των στεγών και των όψεων του συμβόλου της πόλης, του Αγίου Θεράποντα, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ.

Σε τρεις άξονες μπορεί να πει κανείς ότι χωρίζεται η φετινή πίστωση στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: του αθλητισμού, του πολιτισμού και της… εκκλησίας.

Εκσυγχρονισμός «κλειστού» και νέα ταρτάν!

Ειδικότερα για αναβάθμιση ή εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών εντάσσεται καταρχήν η κατασκευή γηπέδου στην Άγρα με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Ωστόσο ως οι πιο σημαντικές εντάξεις έργων, θεωρούνται εκείνες της ανακατασκευής των υποδομών στίβου στα στάδια της Μυτιλήνης και της Καλλονής (700.000 ευρώ), αλλά και του εκσυγχρονισμού του παμπάλαιου κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης (350.000 ευρώ). Για τις αθλητικές υποδομές ακόμη, εντάσσονται τα έργα που προορίζονταν είτε για το Ειδικό Αναπτυξιακό, είτε για το «Μπαλτατζής» και δεν είναι άλλα από τα «πλαστικά» γήπεδα σε Σκάλα Καλλονής και Ανεμώτια (700.00 ευρώ). Τον άξονα «αθλητικές υποδομές», κλείνουν η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του γηπέδου Ερεσού (220.000 ευρώ) και του 5Χ5 στη Χρυσομαλλούσα (Εργατικές Κατοικίες) με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ.

 Εργα Πολιτισμού

Στον άξονα τώρα «πολιτισμός», εντάσσεται η διαμόρφωση και ανάδειξη του Οβριόκαστρου Άντισσας (350.000 ευρώ) και η έκθεση αρχιτεκτονικών μελών στον αρχαιολογικό χώρο της Κλοπεδής (100.000 ευρώ), για να ακολουθήσει ο άξονας «εκκλησία» με αφορμή φυσικά το σεισμό. Αλλά και η διαμόρφωση υπαίθριου θεάτρου (και εκπόνηση μελετών αποκατάστασης) του επιβλητικού μεσαιωνικού κάστρου Μήθυμνας (450.000 ευρώ)

Οι σεισμόπληκτοι ναοί

Αφού στο ΠΔΕ του 2018, έχει καταρχήν ενταχθεί ο αναγκαίος προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων (252.000 ευρώ). Από εκεί και έπειτα έρχονται τα δύο μεγαλύτερα σε προυπολογισμό έργα που εντάχθηκαν φέτος και αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση στεγών και όψεων του «σήματος κατατεθέν» της πόλης, του ναού του Αγ. Θεράποντα με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ και στην αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Λειμώνος 1,1 εκ. ευρώ. Για να ακολουθήσουν οι εντάξεις αποκατάστασης των ζημιών των σεισμόπληκτων ναών της Λέσβου: Αγ. Τριάδα (127.000 ευρώ), Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μυστεγνά (167.000 ευρώ), Ζωοδόχου Πηγής Καλλονής (αντικατάσταση κωδοναστασίου 157.000 ευρώ), Μονή Αγίων Ακινδύνων στα Μυστεγνά (132.000 ευρώ).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Για επιβεβαίωση των όσων γράψαμε

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Λογοκρισία σε όλο το μεγαλείο της!!!κανείς εδώ δεν μπορεί να εκφερει γνώμη ακόμα και χωρίς να βρίζει κάποιο

  2. Ο/Η Θανος λέει:

    Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με τις εκκλησίες μας απλώς όσοι μας κυβερνά ε είναι όλοι άθεοι άμα ήταν για να φτιάχναμε τζάμι θα το είχαν φτιάξει ειδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.