Σχετικά με την ανοικοδόμηση του σχολείου

Όπως είναι γνωστό αμέσως μετά το σεισμό και το γκρέμισμα του σχολείου μας εκδηλώθηκε αυτοβούλως η πρόθεση του Κολλεγίου Αθηνών να ανακατασκευάσει το διδακτήριο.

Πέρασε ένας χρόνος. Τώρα που βρισκόμαστε; Στο σημείο μηδέν!

Θα παραθέσω τις πληροφορίες που έχουμε μήπως και συγ-κινηθεί κανένας.

Αρμόδια υπηρεσία για το ξαναχτίσιμο του σχολείου είναι η υπηρεσία “Κτιριακές Υποδομές” (Κτ.Υ) που έχει απορροφήσει και τον πρώην Οργανισμό σχολικών κτιρίων (ΟΣΚ).

Με το θέμα του σχολείου ασχολήθηκε από την αρχή η Διευθύντρια του σχολείου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας ερχόμενοι σε επικοινωνία με τον διευθυντή του Λυκείου του Κολλεγίου και με τις Κτ.Υ.

Το Νοέμβριο το σχολείο ενημερώθηκε από το Κολλέγιο ότι οι Κτ.Υ.  τους. ενημέρωσαν ότι το διδακτήριό μας είχε επιφάνεια 1300 μέτρα και το κόστος ανακατασκευής του θα ανέρχονταν σε 3.000.000€  Το κολλέγιο δήλωσε αδυναμία να συγκεντρώσει αυτό το ποσό.

Η διευθύντρια του σχολείου μέτρησε εξωτερικά τις διαστάσεις του κτιρίου και έστειλε στο Κολλέγιο ένα  σκαρίφημα απ΄το οποίο προέκυπτε ότι η επιφάνεια του διδακτηρίου είναι 450 μέτρα συν το υπόγειο το οποίο δεν ξεπερνά τα 40 (τετραγωνικά πάντα) μέτρα. Ακριβής μέτρηση του υπογείου δεν είναι δυνατή με τις παρούσες συνθήκες.

Στη συνέχεια απόπειρες της Διευθύντριας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Κολλέγιο  απέβησαν άκαρπες.

Ο Σύλλογος γονέων βλέποντας το αδιέξοδο έστειλε προς το Κολλέγιο την παρακάτω επιστολή:

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων                                                                        Βρίσα 28-5-2018

Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βρίσας

                                                                              

Προς τον κ. Διευθυντή του Λυκείου του Κολεγίου Αθηνών.  Στην Αθήνα

Θέμα: Για το διδακτήριο του χωριού μας

          

Αξιότιμε κ. Διευθυντή

Πριν από ένα περίπου χρόνο,  ύστερα απ’ την καταστροφή του χωριού μας και του διδακτηρίου μ ας, πληροφορηθήκαμε με ανακούφιση- θα λέγαμε- ότι το Λύκειό σας είχε εκδηλώσει την πρόθεση να ξαναχτίσει το σχολείο μας. Το σχολείο μέσα στο οποίο για περισσότερο από έναν αιώνα όλοι όσοι κατάγονται από το χωριό μας έκαναν τα πρώτα πνευματικά τους βήματα. Και λέμε με ανακούφιση γιατί γνωρίζουμε πως λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.

Η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι οι «Κτιριακές Υποδομές» σας είχαν γνωμοδοτήσει ότι χρειάζονταν τρία εκατομμύρια ευρώ. Γνωρίζουμε επίσης ότι η Διευθύντρια του σχολείου μας σας είχε στείλει τις πληροφορίες που ζητήσατε σχετικά με το μέγεθος του διδακτηρίου που γκρεμίστηκε.

Έχοντας αναλάβει την επικοινωνία μαζί σας εκτός –ίσως- απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο η Διευθύντρια του σχολείου όσο και ο Σύλλογος των Βρισαγωτών της Αθήνας δεν πήραμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας για το θέμα αυτό σεβόμενοι το χρόνο σας και το βαρύ φορτίο των καθηκόντων σας.

Ήδη όμως ενώ πλησιάζουμε στην επέτειο της καταστροφής του σχολείου μας η υπεύθυνη πληροφόρηση γύρω από το θέμα της ανοικοδόμησής του  έχει διακοπεί. Κανένας δεν μπορεί να μας ενημερώσει που βρίσκεται η υπόθεση και φυσικά εμάς, τους γονείς, μας καίει περισσότερο.

Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε σας με την παράκληση να μας ενημερώσετε σχετικά. Θέλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε εξωπραγματικό το κόστος των τριών εκατομμυρίων που αναφέρθηκε.

Τα παιδιά μας τη φετινή χρονιά την πέρασαν μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Θεωρούμε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή λύση που μπορούσε να προσφερθεί την περίοδο αυτή. Σίγουρα όμως δεν είναι ιδανική λύση για ένα σχολείο. Για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μην εγκαταλείψετε την πρόθεσή σας να ξαναχτίσετε το σχολείο μας ή έστω να χτίσετε ένα σχολείο για τα παιδιά μας. Όχι μόνο εμείς, οι γονείς, αλλά ολόκληρη η τοπική κοινωνία του χωριού μας και οι φορείς του    έχουμε τη διάθεση να σταθούμε δίπλα σας και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο νομίζετε την προσπάθειά σας.

Με εκτίμηση

Δροσίνη Παναγιώτα                                                               Καλατζή   Μυρσίνη                                                                                        

Πρόεδρος                                                                                                              Γραμματέας

 

Η απάντηση από το Κολλέγιο έχει ως εξής:

 

 

 

 

 

Ύστερα απ’ τα παραπάνω δημιουργείται εύλογα η εντύπωση ότι οι κτιριακές υποδομές δηλαδή η πολιτεία δεν ενδιαφέρονται για το ξαναχτίσιμο του σχολείου μας ή τουλάχιστον δεν θέλουν την ανακατασκευή του από το Κολλέγιο!

Το ερώτημα είναι οι εδώ αρμόδιοι, προς τους οποίους κοινοποίησε το Κολλέγιο την απάντησή του, έχουν σκοπό να κάνουν κάτι για την υπόθεση; Μπορούν να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι από  το Δήμο ή την Περιφέρεια ή την Περιφερειακή Διέυθυνση Εκπαίδευσης τί ενέργειες έχουν κάνει για την υπόθεση αυτή και τί πρόκειται να κάνουν;

Και επειδή οι αρμόδιοι δεν είναι δυνατόν να απαντούν σε (ενοχλητικούς ) ιδιώτες μήπως πρέπει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία κάποιος φορέας του χωριού ή κάποιο πρόσωπο σε θέση ευθύνης που νοιάζεται για τον τόπο μας και πέρα από την προεκλογική περίοδο;

Θα είμαστε ανάξιοι των προγόνων μας και άξιοι της μοίρας μας αν ούτε αυτή την ευκαιρία δεν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε!

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

6 απαντήσεις στο Σχετικά με την ανοικοδόμηση του σχολείου

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πολύ απλό μετά το φιάσκο με τα λεφτά των αυστραλων το κολέγιο δεν εμπιστεύεται τον Δήμο!

  2. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι το Κολλέγιο Αθηνών δεν προσφέρθηκε να ξαναφτιάξει το σχολείο.
    Προσφέρθηκε να κάνει έρανο να μαζέψει λεφτά για να φτιαχτεί το σχολείο.
    Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα…

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Παντογνωστης ο κ. Τεντομας !!!
    Με την ρακετα στο χερι ειναι ! Δεν πεφτει τιποτα κατω !!!

  4. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Παντογνώστης μπορεί να μην τίμια, όμως ό,τι λέω, το λέω επώνυμα…

  5. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Ορθή επανάληψη σχολίου:
    Παντογνώστης μπορεί να μην είμαι, όμως ό,τι λέω, το λέω επώνυμα…

  6. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Η λέξη ανακατασκευή κατά το Google σημαίνει ξαναχτίσιμο του ήδη υπάρχοντος σχολείου και αυτή την λέξη χρησιμοποιεί στην επιστολή του το Κολλέγιο.Αλλά πιστεύω ότι αν το θέμα περιοριστεί σε ανταλλαγή επιστολών και δεν πάρει δημοσιότητα μέσω του τύπου, τοπικού και γιατί όχι και Αθηναϊκού, πάλι θα μείνουμε με άδεια χέρια. Είναι κρίμα μια τόσο καλή πρόθεση από μέρους του κολλεγίου να πάει χαμένη. Και όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι γονείς, οι κάτοικοι αλλά και εμείς οι υπόλοιποι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Όλοι θα βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του. Δε θέλω να μεμψιμοιρώ αλλά από πέρυσι το καλοκαίρι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες μερικές από τις οποίες εμείς οι ίδιοι τις κλωτσήσαμε, και ο νοών νοήτω. Όσον αφορά το τυπικό καθεστώς μεταξύ της διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών και της ανάληψης εκ μέρους του Κολλεγίου της ανακατασκευής δεν γνωρίζω πώς μπορεί να γίνει. Τα γρανάζια άλλως τε της γραφειοκρατίας καλά κρατούν. Και επίσης διερωτώμαι γιατί αυτή η απόκλιση στις μετρήσεις των τετραγωνικών; Απάντηση από την υπηρεσία δεν μπορούμε να έχουμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.