Στην επικρατούσα άποψη ότι είναι θετικό το μέτρο της μείωσης της δωρεάν στεγαστικής συνδρομής στο 40% σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να την αξιοποιήσει στα Βατερά ενώ τη δικαιούται στο 80% όταν την αξιοποιήσει στον Πολιχνίτο, στα Βασιλικά ή στο Λισβόρι υπάρχει και αντίλογος. Χαρακτηρίζεται δε η άποψη επικρατούσα όχι μόνο γιατί αυτό περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ αλλά και γιατί οι εκπρόσωποι του χωριού που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο υπουργείο υποδομών, πριν την έκδοση της ΚΥΑ, αυτό πρότειναν και αυτό αποδέχτηκαν ομοφώνως.
Όσο δε ανόητο είναι να προσδοκούν κάποιοι ότι τώρα μπορεί να αλλάξει η ΚΥΑ άλλο τόσο ανόητοι είναι και όσοι θεωρούν ότι όποιοι έχουν αντίθετη άποψη κινούνται από συμφέρον. (Αυτό το άτιμο «συμφέρον» που όλοι το εξορκίζουν για τους άλλους και όλοι το διεκδικούν μέχρι …ρανίδος για τον εαυτό τους)
Ο αντίλογος στην επικρατούσα άποψη στηρίζεται στα παρακάτω λογικά επιχειρήματα:
- Η Βρίσα θα ζήσει και θα αναπτυχθεί όχι μόνο όταν χτιστούν σπίτια αλλά προπαντός όταν σταθεροποιηθεί (τουλάχιστον ) ο πληθυσμός της, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες φθίνει με σταθερό ρυθμό. Το ότι δε ο ρυθμός αυτός είναι μικρότερος από άλλα χωριά της περιοχής μας οφείλεται στο ότι υπάρχουν τα Βατερά που δίνουν δουλειά στον επιχειρηματία, στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, στον τεχνίτη, στον ιδιωτικό υπάλληλο.
- Η τοπική κοινωνία της Βρίσας είναι μία, άσχετα αν κατοικεί στο χωριό ή στον άγιο Φωκά ή στα Βατερά ή στη Χούλιαρη ή στα Κατούδια. Μια τοπική κοινότητα. Ποτέ και κανένας δεν είδε με άσχημη ματιά την αύξηση του μόνιμου πληθυσμού των Βατερών τα τελευταία χρόνια. Δυο χιλιόμετρα απόσταση, δυο λεπτών δρόμος τα ενώνει.
- Για να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός του χωριού πρέπει να μείνουν νέοι άνθρωποι σ’ αυτό και για να μείνουν νέοι θα πρέπει να έχουν δουλειά. Η γεωργική παραγωγή –που έφερε κόσμο στο χωριό (άσχετα αν είναι αλλοδαποί)- μαζί με την κτηνοτροφία θα πρέπει να δίνουν ένα καλό εισόδημα και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν υπάρχει ικανοποιητική κατανάλωση. Η μεταποίηση ουσιαστικά έχει σβήσει και μένει μονάχα ένας φούρνος και ένα τουβλάδικο.
- Δουλειές λοιπόν περιμένουμε από τον τομέα των υπηρεσιών και ιδιαίτερα (όπως όλη η Ελλάδα) από τον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών. Η ανάπτυξη των Βατερών θα δώσει δουλειά όχι μόνο σε όσους μένουν στα Βατερά και στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας (όπως ήδη γίνεται). Ακόμα όμως θα αυξήσει και την κατανάλωση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων δίνοντας ώθηση και στην απασχόληση των τομέων αυτών.
- Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των Βατερών είναι η επιμήκυνση της πολύ μικρής τουριστικής περιόδου. Και η τουριστική περίοδος στο νησί μας είναι σαφώς μεγαλύτερη στο Μόλυβο, στην Πέτρα, στην Ερεσό, στο Πλωμάρι, στη Σκάλα Καλλονής ακόμα και στην Αγιάσο. Δηλαδή σε μέρη που δεν ερημώνουν μόλις ψυχορραγεί ο Σεπτέμβρης. Και για να μην ερημώσουν πρέπει να υπάρχει σημαντικός μόνιμος πληθυσμός, να υπάρχουν ανοιχτά κάποια αξιοπρεπή καταστήματα, να υπάρχει μια «μαγιά» κίνησης.
- Όταν επισκευασθούν τα κίτρινα σπίτια του χωριού σημαντικά περισσότερα από τα μισά σπίτια του χωριού θα είναι λειτουργικά. Θα χτιστούν και πολλά κόκκινα. Η μετακίνηση –με την υπόθεση ότι δεν θα υπήρχε μείωση στη στεγαστική συνδρομή- κάποιων οικογενειών στα Βατερά δεν θα επηρέαζε σημαντικά άμεσα τη ζωή του χωριού ενώ –για τους λόγους που προαναφέραμε- θα την ενίσχυε. Στα Βατερά δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός οικοδομήσιμων οικοπέδων στην κατοχή μόνιμων κατοίκων του χωριού για πολλούς λόγους. (ούτε εγώ έχω, για να προλάβω τους καλοθελητές)Τριάντα με πενήντα οικογένειες (δηλαδή 100 με 150 άτομα) είναι ζήτημα αν θα μπορούσαν να φύγουν στα Βατερά. Αυτή η μετανάστευση θα μείωνε τους μόνιμους κατοίκους της Βρίσας κατά 20-25% αλλά θα αύξαινε τους μόνιμους κατοίκους των Βατερών κατά 80 με 100%.
- Η αύξηση αυτή των μόνιμων κατοίκων στα Βατερά θα δημιουργούσε τη «μαγιά» που αναφέραμε με όλα τα καλά, για το χωριό και τα Βατερά, επακόλουθα που προαναφέραμε. Η ανάπτυξη των Βατερών θα έφερνε νέους ανθρώπους και στα Βατερά και στο χωριό. Έτσι η Βρίσα πραγματικά θα ζει και δεν θα φυτοζωεί.
Το χτίσιμο όλων των σπιτιών στο χωριό δεν εξασφαλίζει και την καλή πορεία του στο χρόνο.
Τώρα το τι θα κάνει ο καθένας είναι προσωπική του απόφαση που επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Και οι προβληματισμοί είναι πολλοί. Το εξαιρετικά θετικό για το άμεσο μέλλον του χωριού μας είναι ότι ο σεισμός δεν μας διέλυσε ως τοπική κοινωνία. Δεν μας σκόρπισε εδώ κι εκεί. Μείναμε σχεδόν όλοι εδώ κοντά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν φυσικά τα Βατερά.
Δασκαλε, αν κ ακατορθωτο θα ηταν καλο να δωσου 80% κ για τα Βατερα. Κ ας λενε οτι σκοπος μας ειναι να ξανα χτιστη η Βρισα..γιατι στα λογια ολα καλα πραξεις δν ειδαμε.
Όταν κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις επώνυμες για διάφορα θέματα, απαιτείται να είναι επώνυμος και ο όποιος σχολιασμός των. Όποιος δεν τολμά να βάλει το όνομά του σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο ας κρατάει τις απόψεις του για τον εαυτό του και τον στενό του περίγυρο.