Δυο λόγια από τον Ανδροκλή

 

σημερα συμπληρωνεται ενας χρονος,απο το μεγαλο χαλασμο του χωριου μας.πως το αντιμετωπισε ο καθενας το γεγονος,αφορα τη δικη του ψυχη και τον εαυτο του,παντως θεωρω οτι αυτος ο σεισμος,εβγαλε απο μεσα απο τον καθενα μας αυτο που εκρυβε τοσα χρονια και τον παρουσιασε στο περυγυρο μας,ειτε θετικα,ειτε αρνητικα.Μεσα σ’αυτη τη χρονια που περασε,προσπαθησα με ολες μου τις δυναμεις,να βοηθησω οπου μπορουσα να φανω χρησιμος,πληρωνοντας το ψυχικο και σωματικο κοστος που μου αναλογουσε σαν βρισαγωτης,αλλα παλι λεω το ιδιο θα εκανα και δεν μετανιωνω για τιποτα για οσα εκανα,μακαρι να μην χρειαζοταν να τα κανω.Ειδα διαφορες συμπεριφορες ανθρωπων ειδικα απο βρισαγωτες,που εβαλαν το προσωπικο τους συμφερον πανω απο το χωριο,ειδα ανθρωπους να θελουν να βγαλουν κερδος και να επιδειχθουν μεσα απο το σεισμο,τοτε που ολα τα καναλια ηταν εδω και ειμασταν στο επικεντρο.το αποτελεσμα θα το κρινει ο καθενας για το τι εγινε,αλλα και παλι περιχαρακωθηκαμε στο μικροκοσμο μας και παλι συνεχιζονται οι κλεψιες μεσα στο χωριο και τι δηλητηριο που χυνουμε ο ενας για τον αλλον,εσυ πηρες και θα παρεις πιο πολλα απο εμενα,γιατι αυτος ειναι πιο αξιος απο εμενα κ.αΤελος θα ηθελα να πω και ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους αυτους που μας βοηθησαν χωρις να αναφερετε πουθενα το ονομα τους στις ευχαριστιες.με υγεια και αισιοδοξια θα το παλεψουμε και θα ξαναστησουμε το χωριο μας ΤΗ ΒΡΙΣΑ ΜΑΣ
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Δυο λόγια από τον Ανδροκλή

  1. Ο/Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΗΣ λέει:

    Ο ΑΝΔΡΟΚΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΕΟΥ ΒΡΙΣΑΓΩΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΕΤΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ , ΠΕΤΡΕΣ ΚΛΠ) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΦΥΤΩΝ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ . ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ. ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΠΟΛΓΟΥΡΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΕΙ .

  2. Ο/Η Ανώνυμος. λέει:

    Ένας χρόνος μετά

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λέσβο, εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε τη Βρίσα και είχε μια νεκρή που καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της.
    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 3:28 το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου και διήρκησε περίπου 15 δευτερόλεπτα.
    Οι μνήμες από τις δύσκολες εκείνες ημέρες που βίωσαν οι κάτοικοι του νησιού μας, είναι ακόμη νωπές. Οι συμπολίτες μας, από τη Νότια Λέσβο κυρίως και τα χωριά του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου, είδαν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, σπίτια, εκκλησίες, σχολεία και δημόσια κτίρια να ισοπεδώνονται. Κάποια απ’ αυτά κατεδαφίστηκαν, κάποια άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
    Ένα χρόνο μετά, στην μαρτυρική Βρίσα, οι έρημοι δρόμοι, οι σωροί από τα μπάζα και τα μισογκρεμισμένα σπίτια, που ακόμη δεν έχουν κατεδαφιστεί, μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το χωριό.
    Η διαδικασία των κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Στρ. Παράκοιλα, προχωρά με αρκετά αργούς ρυθμούς, καθώς έχουν κατεδαφιστεί περίπου 70 σπίτια, ενώ απομένουν τουλάχιστον 200, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βρίσα.
    «Οι πρώτες κατεδαφίσεις ξεκίνησαν περίπου τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο και μέχρι το Πάσχα προχωρούσαν με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, παρατηρείται σχετική ύφεση, η οποία πιθανόν οφείλεται σε γραφειοκρατία. Από την ημέρα που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή του ακινήτου που υπέστη ζημιά, ολοκληρώσει την διαδικασία και πάρει στα χέρια του το ΠΑΕΕΚ, δηλαδή τα έγγραφα για την έγκριση της κατεδάφισης, χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 μήνας έως ότου πιστωθούν τα χρήματα της προκαταβολής. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος έχει περιθώριο ενός ακόμη μήνα τουλάχιστον, για την κατεδάφιση του κτιρίου.
    Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι εγκρίσεις και οι χαρακτηρισμοί εάν πρόκειται για παραδοσιακά κτίρια και σπίτια, περνούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συνολικά 80 περίπου κτίρια υπόκεινται σε αυτές τις δεσμεύσεις και από αυτά έχουν εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50 περιπτώσεις και υπολείπονται άλλες 30».

    ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    Το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού, προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών αποκομιδής των υπολειμμάτων κατεδάφισης από τον εργολάβο. «Ο εργολάβος σταμάτησε να εργάζεται, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμη από το Δήμο Λέσβου. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σοβαρή και πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην πληρωμή της δεύτερης δόσης των συμπολιτών μας, που έχουν ολοκληρώσει την κατεδάφιση και δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη τα μπάζα. Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στα οικόπεδα τα υπολείμματα κατεδάφισης τουλάχιστον 10 κατοικιών. Αν τα μπάζα δεν απομακρυνθούν άμεσα και εντός του συγκεκριμένου διαστήματος και έρθει έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση της δεύτερης δόσης, τότε θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, αφού θεωρητικά οι εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Ο δε δικαιούχος δεν θα πληρωθεί άμεσα, αλλά θα περιμένει τον επόμενο έλεγχο, όποτε αυτός πραγματοποιηθεί».
    Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει στη Βρίσα με την αποκομιδή των μπαζών, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κ. Κατσαρός σημείωσε ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή του εργολάβου, λόγω γραφειοκρατικών κυρίως ζητημάτων που πρέπει να τακτοποιηθούν, αλλά θα επιλυθούν σύντομα: «Η αλήθεια είναι ότι ο εργολάβος προχώρησε σε διακοπή των εργασιών, αμέσως μόλις εξέπνευσε η προθεσμία των δύο μηνών που δίνει ο νόμος, για την πληρωμή τιμολογίων στους εργολάβους από τη μέρα που το καταθέτουν. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην υπηρεσία, με τον ορισμό του υπόλογου υπαλλήλου που θα διεκπεραιώσει τις εργασίες και τις πληρωμές. Τελικά ο ορισμός του έγινε την Παρασκευή και με τη συνδρομή του συντονιστή στα θέματα του σεισμού Β. Τεντόμα, ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο, συζητήσαμε το θέμα και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει σύντομα η κατανομή των χρημάτων. Ίσως και αύριο να είναι στη διάθεσή μας. Αν προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες, μέχρι την Παρασκευή ο εργολάβος θα πληρωθεί και θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψει στο έργο του».

    ΛΟΓΩ ΛΑΘΩΝ
    Εντωμεταξύ, προχωράν οι διαδικασίες, με αρκετή, όμως, καθυστέρηση, για την πληρωμή των οικοσκευών. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του χωριού Στρ. Παράκοιλας, το Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε τη δαπάνη και εκταμίευσε τα χρήματα, πριν από μερικές ημέρες, όμως ορισμένα λάθη που παρατηρήθηκαν στις καταστάσεις των δικαιούχων, δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την πληρωμή: «Οι καταστάσεις των δικαιούχων που απέστειλε η Διεύθυνση Πρόνοιας στο Λογιστήριο του Δήμου προς πληρωμή, είχαν κάποια ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία. Το Λογιστήριο επέστρεψε τις καταστάσεις στην Πρόνοια για να διορθωθούν και η Πρόνοια με τη σειρά της, αφού έκανε τις διορθώσεις, στο Λογιστήριο του Δήμου. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους αρμόδιους φορείς και υπαλλήλους, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματα.
    Συνολικά εγκρίθηκε η πληρωμή 132 δικαιούχων, από τους οποίους οι 116 είναι στη Βρίσα. Τα χρήματα που θα πάρουν οι σεισμόπληκτοι κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ. Το ποσό που θα λάβει ο κάθε ιδιοκτήτης, εξαρτάται από τα τετραγωνικά που ήταν το σπίτι του, από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη, αν δηλαδή, έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέο (κόκκινο) ή επισκευάσιμο (κίτρινο) και από τον αριθμό των μελών της οικογένειας που κατοικούσαν στο σπίτι».

    ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
    Παράλληλα, ανατέθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση 90 χιλιάδων ευρώ, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η εκπόνηση της μελέτης για την επισκευή του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής της Βρίσας, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό.
    «Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, επισημαίνει ο Στρ. Παράκοιλας, η μελέτη θα προχωρήσει σύντομα. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής υπέστη σοβαρές ζημιές, ευτυχώς, όμως, δεν κρίθηκε κατεδαφιστέα αλλά επισκευάσιμη, σε αντίθεση με το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που είναι μέσα στο χωριό και γκρεμίστηκε ολοσχερώς».

    ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
    Μία ακόμη μεγάλη πληγή που άνοιξε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου, είναι τα σχολικά κτήρια.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο εκείνη, 50 περίπου σχολικά κτήρια της Λέσβου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ είναι πιο σοβαρές.
    Το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Βρίσας καταστράφηκαν. Την άμεση εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών για τη στέγαση του σχολείου της Βρίσας, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες τέλος Οκτωβρίου και το σχολείο λειτούργησε κανονικά.
    Την εκπόνηση των μελετών και την επισκευή των 8 σχολείων που έχουν υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές, ανέλαβε η Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η οποία έχει προχωρήσει στο στάδιο της έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα 6 από τα 8 σχολικά κτίρια.
    Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Κατσαρός, σε επικοινωνία του με τα στελέχη της ΚΤΥΠ, τον ενημέρωσαν ότι έχουν καταθέσει αίτηση για οικοδομικές άδειες και μάλιστα του ζήτησαν να φροντίσει για την επίσπευση των διαδικασιών.
    «Η έκδοση των οικοδομικών αδειών, στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζεται τουλάχιστον 15 μέρες. Ήδη οι αρμόδιοι με διαβεβαίωσαν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
    Εκτιμάμε ότι μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών, είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και η υλοποίηση του έργου. Τουλάχιστον για την περίπτωση των 6 αυτών σχολείων, αν όλα πάνε καλά, οι μαθητές θα μπορέσουν να επανέλθουν το 2019.
    Κάπως πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση των δημοτικών σχολείων Πολιχνίτου και Πλαγιάς, που έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές και οι μελέτες τους ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για τα σχολεία αυτά, δεν είναι σε θέση ακόμη η ΚΤΥΠ να μας πει πότε θα ολοκληρωθούν».

    ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΣΗ
    Ο Δήμος Λέσβου, ετοιμάζεται να αναθέσει μια ακόμη μικρή εργολαβία από 30 – 50 χιλιάδες ευρώ περίπου, για την απομάκρυνση των μπαζών σε οικήματα και σπίτια που έχουν κατεδαφιστεί και δεν μπορεί να τα προσεγγίσει ο εργολάβος με μηχανικά μέσα.
    «Πρόκειται κυρίως για σπίτια και κτήρια, αναφέρει ο Κ. Κατσαρός, που βρίσκονται σε δύσβατα σημεία της Βρίσας, σε στενούς δρόμους και σοκάκια, που δεν χωρά να περάσει αυτοκίνητο. Στην περίπτωση αυτή, η απομάκρυνση των υπολειμμάτων θα γίνει με τα χέρια. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μια μικρή εργολαβία της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ περίπου, που θα περιλαμβάνει και καθαρισμό των δρόμων του χωριού από τα διάφορα μπάζα και χώματα που πέφτουν καθημερινά από τις κατεδαφίσεις». Μ. Χατζηγεωργίου ΕΦΗΜ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

  3. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Κουράγιο και δύναμη χρειάζεται πάντα, πόσο μάλλον στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Αγνοήστε τα κακά και προχωρήστε με γνώμονα τα καλά.Χρειάζεται τόλμη και θάρρος η αρετή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.