Αρχειακές πηγές

Μέσα στα χαλάσματα  του χωριού  βρέθηκαν από τον Ανδροκλή Τσέλεκα  κάποιες σκόρπιες σελίδες από ένα βιβλίο αρχείου της Δημογεροντίας Πολιχνίτου στο εξώφυλλο του οποίου αναγράφονταν:

«Πωλητήρια 1863 και διάφορα άλλα έγγραφα»

Παράλληλα έφτασε στα χέρια μας – με κάπως ανορθόδοξο τρόπο – ένα  αντίστοιχο ολόκληρο βιβλίο με τίτλο:

«Βιβλίον α΄

Μαρτυρικών και επιστολαί δι άδειαν γάμων Ιανουαρ. 14 1880»

απ’ τα περιεχόμενα του οποίου γίνεται φανερό ότι ανήκε και αυτό στη Δημογεροντία Πολιχνίτου.

Τόσο οι σκόρπιες σελίδες όσο και το πλήρες βιβλίο ενσωματώθηκαν στο αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης Βρίσας. Πρόκειται για το πιο παλιό ολόκληρο αρχειακό βιβλίο της περιοχής μας που έχουμε στη διάθεσή μας εμείς στη Βιβλιοθήκη Βρίσας. Σε περίπτωση που τα παραπάνω ζητηθούν από κάποιο επίσημο φορέα του Πολιχνίτου θεωρούμε ότι το Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης δεν θα έχει αντίρρηση να τα παραδώσει.

Προσωπικά μελετήσαμε τις πηγές αυτές και στο επόμενο τεύχος του “Αντίλαλου της Βρίσας” θα κάνουμε μια αναλυτική παρουσίαση. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη μελέτη αυτή θα δημοσιεύουμε στη σελίδα μας κάτω από τον τίτλο “Από τη δημογεροντία Πολιχνίτου”

Στην πρώτη από τις σκόρπιες σελίδες υπάρχουν οι παρακάτω σημειώσεις, άσχετες με το κυρίως περιεχόμενό του:

  1. 1867 Οκτωμβρίου 7 Εστίλαμεν σημείωσιν καταγραφής οικιών κατά την διαταγήν του εξοχωτάτου Νενιζιν(;) Πασσά διοικητού της νήσου Μιτυλήνης
  2. 1878 Αυγούστου 20 Η σφραγίς της ιεράς Εκκλησίας του αγίου Γεωργίου Πολιχνίτου εδόθη η ημίσεια με το κλειδίον εις χείρας του επιτρόπου Δημητρίου Γ. Σαμαρά, το άλλο κομμάτιον εις τον Παναγ. Λ. Μπουγιατζήν και το έτερον εις τον Παναγιώτην Λ. Σαπνά.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.