Προβληματισμοί για το μέλλον

Πως θα είναι το χωριό μας όταν -ύστερα από πάρα πολλά τέρμινα- ξαναχτιστεί;

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη μορφή του. Άλλοι απ’ αυτούς έχουν άμεση σχέση με το τί θα κάνει ο Δήμος και η πολιτεία  και άλλοι με το τί θα κάνει ο καθένας μας.

Υπάρχουν όμως και δεδομένοι παράγοντες. Τέτοιος παράγοντας που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι οι όροι δόμησης που καθορίζονται απ’ την απόφαση χαρακτηρισμού του χωριού ως παραδοσιακού.

Παραθέτουμε έναν ακόμα “δεδομένο” παράγοντα με τη βοήθεια των παρακάτω φωτογραφιών. Το μέγεθος πολλών απ’ τα οικόπεδα που δημιουργούνται με τις κατεδαφίσεις. Με ποσοστό κάλυψης 70% θα μπορέσουν να χτίσουν 20-25 τετραγωνικά. Θα τα χτίσουν;

Διαστάσεις περίπου 3,5 επί 11,00 μέτρα

Διαστάσεις 4,5 επί 7,00 μέτρα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

11 απαντήσεις στο Προβληματισμοί για το μέλλον

  1. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το πρόβλημα με τον συντελεστή δόμησης δεν υπάρχει λόγω του ότι η Βρίσα και τα περισσότερα από τα άλλα σεισμόπληκτα χωριά έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί. Ο συντελεστής δόμησης 1.00 ισχύει σε ΌΛΑ τα χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, είτε είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακοί οικισμοί είτε όχι.

  2. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Και μάλιστα ο χαρακτηρισμός ενός χωριού σαν παραδοσιακού οικισμού βοηθάει στην ανακατασκευή του “κόκκινου” σπιτιού στη μορφή, το μέγεθος και το σχήμα του παλιού, εφόσον το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το εγκρίνει.

  3. Ο/Η Πελέκου Ευαγγελία λέει:

    Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει έτοιμη κήρυξη για το χωριό για ιστορικό τόπο. Εχει κοινοποιηθεί στο Δήμο και στη Δ.Ε. Πολιχνίτου. Θέλει συζήτηση αν ωφελεί ή όχι τον οικισμό. Το έγγραφο ζητά την άποψη του Δήμου.

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ;

  5. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Το θέμα Χαρακτηρισμού της Βρίσας σαν ιστορικού τόπου έχει λήξει. Μπήκε σαν θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μετά από πρόταση μιας οργάνωσης σχετικής με την προστασία των μνημείων και ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ.
    Είχε προηγηθεί δική μου παρέμβαση για αποτροπή αυτού του χαρακτηρισμού που θα καταδίκαζε το χωριό σε οικοδομική νέκρα.

  6. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Με το ποσοστό κάλυψης δεν υπάρχει θέμα. Με βάση το ΠΔ της 1.3.1979 (ΦΕΚ 130Δ) σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών το νέο κτίριο μπορεί να “πατήσεις πάνω στα ίχνη του καταστραφέντος κτιρίου.
    Το πρόβλημα είναι στον συντελεστή δόμησης και προς την κατεύθυνση επίλυσής του εργαζόμαστε εντατικά και ακατάπαυστα.

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΑΠΟΡΊΑ. ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ κ.ΠΕΛΕΚΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;;

  8. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Είχε ζητηθεί η γνώμη του δήμου, αλλά στο μεταξύ καταφέραμε να ληφθεί απορριπτική απόφαση.

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

  9. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Υπογράφω υπεύθυνη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής ότι το θέμα του χαρακτηρισμού της Βρισας σαν “ιστορικού μνημείου” δεν υφίσταται.
    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης των ΕΛΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.