Θα αφήσουμε να καταστραφεί;

Πριν λίγες μέρες είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την εκκλησίατου χωριού μας με τους εργάτες οι οποίοι προσπαθούσαν να στερεώσουν τα πλαστικά καλύμματα της στέγης.  Ήταν αρκετές δυο μέρες με δυνατό βοριά για να αποδειχτεί ότι η προσπάθεια τους δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι σημερινές. Ευτυχώς δεν προβλέπονται άμεσα βροχές. Θα γίνει τίποτα να σταματήσει η είσοδος του νερού στο κτίριο;

Σε ένα μεγάλο μέρος της στέγης το πλαστικό κάλυμμα έχει καταστραφεί. Εντύπωση μας κάνει ότι λείπουν κάποια κεραμίδια, τα οποία έλειπαν και τη μέρα που οι εργάτες δούλευαν πάνω στη στέγη και τα οποία δεν έβαλαν.

Επί πλέον λείπουν και δυο κεραμίδια από τον “οργά” που είναι ότι χειρότερο για τη στέγη.

Κομμάτια από τον γύψινο διάκοσμο της οροφής μέσα στην αυλή της εκκλησίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κάποια στιγμή να υπάρξουν και ξύλινα κομμάτια του διάκοσμου ή ακόμα χειρότερα του τέμπλου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

20 απαντήσεις στο Θα αφήσουμε να καταστραφεί;

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εδώ δεν νοιάζει την Μητροπολη που ειναι δικιά της και έχει τον πρώτο λογο

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Ο καθένας έχει την άποψή του και με βάση αυτή βλέπει και τους υπεύθυνους για κάθε στραβό. Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω σε ένα: στο ότι η Εκκλησία του χωριού μας, η Ζωοδόχος Πηγή, είναι της Μητρόπολης. Δε με νοιάζουν τί γράφουν τα κιτάπια, δεν με νοιάζει ποιος είναι ο κατά νόμο υπεύθυνος και αρμόδιος γι αυτήν. Η Ζωοδόχος Πηγή όμως είναι δικιά μας! Είναι των πατεράδων και των παππούδων μας. Είναι των προγόνων μας που σε μια νύχτα ισοπέδωσαν το χώρο για να τη θεμελιώσουν. Είναι όλων όσων βαφίστηκαν, παντρεύτηκαν, γονάτισαν και ξεπροβοδήθηκαν απ’ τον κόσμο αυτό κάτω απ’ το όμορφο ταβάνι της, μπροστά στο απαράμιλλο τέμπλο της. Είναι των παιδιών μας που έστω μια Ανάσταση και μια τον Δεκαπενταύγουστο θα ανέβουν τα σκαλιά της. Είναι όλων των χωριανών μας που ζουν μακριά και λαχταρούν μαζί με το προσκύνημα στο τόπο τους και τον καφέ στον Πλάτανο να ανάψουν ένα κερί στο μανάλι της και να ξεκουράσουν το βλέμμα τους περιφέρνοντάς το στο χώρο της. Η Ζωοδόχος Πηγή είναι δικιά μας! Σαν τέτοια πρέπει να τη βλέπουμε και σαν τέτοια πρέπει -τώρα που κινδυνεύει- να τη νοιαστούμε!

      • Ο/Η Μυρσίνη Μαργέτα λέει:

        Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου δάσκαλε!

      • Ο/Η ανώνυμος λέει:

        Δίνεται πρωτεραιότητα στην ιδιωτικότητα παραγνωρίζοντας τους θεσμικούς παράγοντες που πρέπει να είναι κοντά μας ή να τους ενεργοποιήσουμε να κάνουν αυτά που ώφειλαν ως θεσμοί.
        Έτσι, χωρίς να το θέλετε, δίνεται χώρο και πρωτοβουλίες στους ” τζάμπα μάγκες” να ενεργούν αυτοβούλως, εκμεταλευόμενοι το συναίσθημα των κατοίκων και να δημιουργούν συνειδητά ή όχι κακέκτυπα και προχειρότητες. Οι ιδιώτες κάτοικοι βεβαίως πρέπει να συμμετέχουν ενεργά αλλά στο μέτρο που τους αναλογεί και όχι ως προβεβλημένοι και επιτήδιοι “σωτήρες” !

      • Ο/Η METAXIA COSSIS λέει:

        ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΡΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΩΜΕΝΑ ΣΟΥ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΝΗΜΕΙΟ .ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΩΝ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΝΑ ΑΞΙΟΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΗΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΝΑ ΚΤΥΠΑ. Η ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΟΤΕ.

  2. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Τι προτείνεις Στρατή να κάνουμε; Γιατί τα συναισθήματα τα δικά σου ταυτίζονται με τα δικά μου και προφανώς πολλών χωριανών μας είτε είναι θρήσκοι και βλέπουν την εκκλησία σαν τόπο λατρείας είτε την βλέπουν σαν ένα μνημείο συνδεδεμένο με αναμνήσεις και με τους προγόνους τους. Εκτός από το να απευθυνθούμε στους τυπικά φερόμενους σαν “ιδιοκτήτες” ή να δημοσιοποιήσουμε το θέμα στον τύπο με άρθρα και φωτογραφίες, πάλι ως μέσο πίεσης, τι άλλο μπορεί να γίνει;

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Το σχόλιο του ανώνυμου, όπως θα πρόσεξες Κατερίνα, δεν είναι ολοκληρωμένο. Γράφει: ” Εδώ δεν νοιάζει την Μητροπολη που ειναι δικιά της και έχει τον πρώτο λογο” και υπονοεί: “εμάς θα μας νοιάξει;” Και εδώ είναι η αντίρρηση. Εμάς πρέπει να μας καίει και όχι απλώς να μας νοιάζει! Στο ερώτημα τί να κάνουμε η απάντηση στη μετασεισμική συγκυρία που ζούμε δεν είναι εύκολη.
      Αυτό όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να πιέσουμε με όλους τους τρόπους τους αρμόδιους και υπεύθυνους -όποιοι και να ναι αυτοί- να ενεργοποιηθούν πριν είναι πολύ αργά.
      Δυστυχώς όμως πέρα βρέχει από άτομα και φορείς! Οι προτεραιότητές μας είναι προφανώς άλλες που δεν μας αφήνουν να ασχοληθούμε με το θέμα.

  3. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Το έχουμε ξαναπεί, οι “ιδιοκτήτες του ναού (εκκλησιαστικό Συμβούλιο και μητρόπολη) θα πρεπει να αναθέσουν σε μηχανικό τη μελέτη επισκευής της εκκλησίας και αυτή να υποβληθεί στην Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων για έγκριση και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από ΔΑΕΦΚ και υπουργείο Πολιτισμού. Όσο γίνεται κουβέντα χωρίς ενέργειες το θέμα θα παραμένει στάσιμο.

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Βασίλη σήμερα να κατατεθεί η μελέτη επισκευής θα χρειαστούν μήνες για να βγουν οι εγκρίσεις και να αρχίσει η επισκευή. Ως τότε η βροχή θα έχει κάνει τεράστια ζημιά γιατί ακόμα έχουμε χειμώνα μπροστά μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για την επισκευή. Μιλάμε για τις σωστικές ενέργειες οι οποίες είτε εξαιτίας της μελέτης είτε εξαιτίας της εφαρμογής της δεν έγιναν σωστά. Επιτέλους δεν βλέπετε ότι λείπουν κεραμίδια στο μέσον της στέγης τα οποία δεν επανατοποθετήθηκαν. Μην πετάτε το μπαλάκι στην εξέδρα αλλά ας πιέσουμε όλοι να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι σωστές σωστικές ενέργειες για να μην καταστραφεί το (χαρακτηρισμένο) μνημείο αυτό. Αν δεν έχει αρχίσει η διαδικασία για τη μελέτη της επισκευής έχουν “οι ιδιοκτήτες” τη δική τους ευθύνη αλλά αυτό παρότι ουσιαστικό τώρα, άμεσα, έρχεται δεύτερο.

      • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

        Σε αυτό Στρατή έχεις απόλυτο δίκιο. Θα πιέσω εγώ στην Υπηρεσία Αναστηλώσεων του ΥΠΠΟ και εσείς την Τοπική Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων.

        • Ο/Η ανώνυμος λέει:

          Μ ε ποια ιδιότητα θα πιέσετε τις Υπηρεσίες που αναφέρεσθε; Δεν υπάρχουν φορείς, δεν υπάρχει Τοπικό συμβούλιο, Δήμος, Περιφέρεια, Εκκλησία.
          Εκτός και να θέλετε να πείτε ότι δεν υπάρχουν κρατικές δομές και υπάρχει Μητρόπολη που ” σφυρίζει”……!

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ας δανειστούμε μέσα σε εισαγωγικά χρήματα από το πρόγραμμα σίτισης, υπάρχει μήπως κάποιος που θα έχει αν τήρηση στο να μην φάει ένα μηνα φαγητό αλλά να συντηρηθεί ο ναός? δεν νομιζω ! Το τοπικό ας σκεφτεί κι αυτή την λύση …

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Και να προσθέσω ότι μπορούν να επιστραφούν τα χρηματα
    στο πρόγραμμα σίτισης αν υπάρξει στο μέλλον χρηματοδότηση από την υπηρεσία αναστηλωσεων .

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΝΕ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ, ΙΣΩΣ ΣΥΓΚΙΝΗΘΟΥΝ…..

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πότε άραγε θα σταματήσετε να ταιζεται ανθρωπους που δεν έπαθαν τιποτα απο το σεισμο , και τα χρηματα που μαζευτηκαν για τους σεισμοπαθης να τα διαχειρηστη ο συλλογος επωφελεια όλων των μελών .

  8. Ο/Η The exorcist λέει:

    H ευθύνη στον παπά!

  9. Ο/Η Αντώνης Γιαννάκος λέει:

    Δυστυχώς μετά από τόσους μήνες δείξατε ότι δεν θέλετε χωρίο. Τα καλά παιδιά των κυβερνώντων το διαπίστωσαν και σας κόλλησαν στην μπάντα τώρα πρέπει να αλλαξετε τακτική και να δρασετε γρήγορα.

  10. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Δεν νομίζω ότι βγαίνει κάτι με το να ανταλλάσουμε ύβρεις και ευφυολογήματα σε αυτή την σελίδα. Επίσης σαν ιδιώτες νομίζω ότι δεν έχουμε το δικαίωμα έστω και αν μαζέψουμε χρήματα να προβούμε σε καμιά δραστηριότητα αποκατάστασης, εκτός άν το κάνουμε πραξικοπηματικά, που δεν νομίζω οτι κανένας αναλαμβάνει την ευθύνη. Κατά την άποψή μου πρέπει να μάθουμε πρώτα ποιός και σε ποιόν ανέθεσε το έργο και δεύτερον να ζητήσουμε ευθύνες και από τον κατασκευαστή και από τον επιβλέποντα. Αλλά υπεύθυνος είναι και ο χρηματοδότης ο οποίος παρέλαβε υποτίθεται το έργο.
    Άλλωστε το να προστατευτούν τα κτίρια με νάυλον από την βροχή ήταν προτροπή των μηχανικών που μας μίλησαν. Ποιός ο λόγος που αποτυγχάνει στην εκκλησία; Ο αέρας; Αυτοί που ανέλαβαν το έργο πρέπει να έχουν και την λύση. Ο τόπος είναι μικρός και πρέπει να είναι γνωστός ο μηχανικός που το έκανε. Σε αυτόν πρέπει μια επιτροπή από το χωριό να απευθυνθεί. Και επιμένω για δημοσιοποίηση στον τύπο και στην τηλεόραση με φωτογραφικό υλικό.

  11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Όλες οι αποφάσεις για το έργο είναι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Μερικέε από τις απφάσεις:
    6Υ7Η4653Π4-ΦΣΞ
    6ΗΗΓ4653Π4-3Η3
    ΩΧΕ74653Π4-Φ27
    675Ν4653Π4-ΚΗ1
    6ΒΓΕ4653Π4-ΒΥ5
    7ΚΙ84653Π4-ΖΩ7
    Ψ1Ω74653Π4-ΦΚΧ
    ΩΨΘΟ4653Π4-ΝΡ5 (Απόφαση για ανάδοχο)
    7ΔΓΞ4653Π4-Σ7Γ
    Ας το ψάξει ο σύλλογος και όποιος άλλος είναι αρμόδιος, ώστε αν δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή του έργου, να πιεστεί ο ανάδοχος να κάνει σώστα την δουλειά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.