Επισημάνσεις για τις κατεδαφίσεις

Από τον κ. Τεντόμα
Σχετικά με τις κατεδαφίσεις των “κόκκινων” κτιρίων θέλω να επισημάνω ότι η προθεσμία των 15 ημερολογιακών ημερών, από την ημέρα παραλαβής του ΠΑΕΕΚ με συστημένη επιστολή μέχρι την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΔΑΕΦΚ, πρέπει να τηρείται αυστηρά. Τυχόν υπέρβασή της, χωρίς σοβαρή και αιτιολογημένη δικαιολογία, έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματος επιδότησης της κατεδάφισης.
Η απώλεια όμως του δικαιώματος της επιδότησης δεν αναιρεί την υποχρέωση του ιδιοκτήτη για κατεδάφιση του “κόκκινου” κτιρίου, με όλες τις ποινικές και αστικές ευθύνες που η διατήρηση του επικινδύνως ετοιμορρόπου κτιρίου επιφέρει στον ιδιοκτήτη.

Παρομοίως αυστηρή είναι και η τήρηση της προθεσμίας του ενός (1) μηνός από την ημέρα κατάθεσης της 1ης δόσης στο βιβλιάριο του δικαιούχου μέχρι την ολοκλήρωση της κατεδάφισης, μέχρι της στάθμης του φυσικού εδάφους.

Ας σημειωθεί το εξής.Τα περισσότερα ΠΑΕΕΚ στηρίζονται σε στοιχεία και πληροφορίες που λήφθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες πρόσβασης, χρόνου, ψυχολογικής έντασης. Αυτό κάποιες φορές έχει το αποτέλεσμα να υπάρχουν λάθη είτε ως προς τις διαστάσεις του “κόκκινου” κτιρίου είτε ως προς τη χρήση του (πχ να το δείχνει αποθήκη αντί κατοικιας που ενδεχόμενα είναι το σωστό). Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις που στο ΠΑΕΕΚ δεν αναφέρεται κάποιο άλλο κτίσμα που διέφυγε της προσοχής των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ.

Όταν κάποιος ιδιοκτήτης διαφωνεί με τα γραφόμενα στο ΠΑΕΕΚ μπορεί να κάνει ένσταση και να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης, απαιτώντας νέα αυτοψία και πιθανά προσκομίζοντας ένα σωστό παλιότερο ή πρόσφατο τοπογραφικό.

Τέλος τα ΠΑΕΕΚ αναφέρουν το όνομα του “φερόμενου” ιδιοκτήτη, όπως τον πληροφορήθηκαν οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ από περίοικους ή κάποιον άλλον κάτοικο του χωριού, που δεν γνωρίζει σώνει και καλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο φερόμενος δεν ταυτίζεται με τον πραγματικό ή τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, χωρίς αυτό να είναι λόγος ένστασης. Η αναντιστοιχία πραγματικού και φερόμενου ιδιοκτήτη τακτοποιείται με την υποβολή της αίτησης για τη 1η δόση κατεδάφισης, όπου στα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται τίτλοι ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.
Πρέπει όμως να προσεχτεί ότι η υποβολή της ένστασης δεν ακυρώνει την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να υποβάλλει εντός των 15 ημερολογιακών ημερών την αίτηση με τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.

Μυτιλήνη 26.1.2018
Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12.6.2017 στη Λέσβο.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.