Με αφορμή ερωτήματα που τίθενται στην ΑΑΔΕ για αναφορικά με την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σεισμόπληκτων κτισμάτων που βρίσκονται στο Δήμο Λέσβου και τη νήσο Κω, με την ΠΟΛ.1013/2018 γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 4484/2017 θεσπίστηκε απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα έτη 2017 και 2018 για όσα κτίσματα, μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη νήσο Κω και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 αντίστοιχα.
Στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1138/2017, με την οποία κοινοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – και η συγκεκριμένη διάταξη, αναφέρεται ότι η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά από την υποβολή αίτησης – υποδείγματος του φορολογουμένου, με την προσκόμιση των οικείων παραστατικών.
Με την ΠΟΛ.1200/2017 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίστηκε ο τύπος της αίτησης/υποδείγματος, η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη χορήγηση της απαλλαγής.
Ορίζεται δε ότι απαιτείται η συνυποβολή βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία θα προκύπτει ότι το κτίσμα βρίσκεται στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ή στη νήσο Κω και έχει υποστεί ζημίες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 αντίστοιχα. Η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής ορίζεται στην ΠΟΛ.1163/2015 απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στην οποία αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, γίνεται δεκτό το αίτημα του φορολογουμένου και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου, στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο ακινήτων (www.aade.gr), και με την οποία μειώνεται ή διαγράφεται κατά περίπτωση ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα πληγέντα ακίνητα. Εάν ο φορολογούμενος έχει ήδη καταβάλει το φόρο που αναλογεί στα πληγέντα από το σεισμό ακίνητα, θα διενεργηθεί επιστροφή ή συμψηφισμός αυτού, κατά περίπτωση.
Πέρα από την απαλλαγή των προαναφερθέντων σεισμόπληκτων κτισμάτων για τα έτη 2017 και 2018, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 23 του ν.3427/2005 και ΠΟΛ.1237/11.11.2014) σε κάθε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου, γεγονός που συντρέχει και στην περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής του ακινήτου από το σεισμό ή από άλλη αιτία ή στις περιπτώσεις που το κτίσμα έχει υποστεί ζημίες που το καθιστούν μη λειτουργικό, οφείλει αυτός να δηλώσει τη μεταβολή της περιουσιακής του κατάστασης με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2018 και τα επόμενα έτη μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από τη μεταβολή.
(Σημειώνεται ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν.4174/2013, σε περίπτωση ανωτέρας βίας παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής από τόκους ή πρόστιμα, με την ειδικότερη διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο.)
Πηγή: Taxheaven ©
Μας εχεται μουρλανει με τα χρτια και τις διαταξεις μια για τον ΕΝΦΙΑ και μια για τις αποζημιωσεις ελεος πια!!!!! Αφου δεν ειναι για να παρουμε μια και δεν ειναι να μας απαλλάξεται απο τον ΕΝΦΙΑ τι μας ταλαιπωρειται!!!!!Κουπρηγιες
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΩΤΩ, ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ;;; ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ Η ΜΕΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ;;;;
να ζητησετε συνελευση να ενημερωθειτε και να παρετε αποφασεις
ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΕΝΤΟΜΑ Η ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ Η ΟΠΟΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΡΩΤΩ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΙΑ ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΠΛΑΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΗ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ. ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ. ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ;; ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ, ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ Η ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΟΤΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ;;;
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ .
Σε όλες τις οικοδομικές εργασίες που απαιτούν οικοδομική άδεια, είτε πρόκειται για ΣΕΙΣΜΌΠΛΗΚΤΑ είτε όχι, άρα και στις κατεδαφίσεις «κόκκινων κτιρίων είναι απαραίτητος ο ορισμός επιβλέποντα ο οποίος καθοδηγεί τα συνεργεία και λαβαίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε όλες οι εργασίες να γίνονται με ασφάλεια για τους εργαζόμενους, για τους διερχόμενους και για τις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ξέρει όλα αυτά και γι’αυτό υποχρεούται να αναθέτει την επίβλεψη σε μηχανικό ακριβώς για να καθοδηγεί πώς να γίνεται σωστά η κατεδάφιση και όχι με τη λογική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσαμε”.
Αυτή είναι μια συνηθισμένη και γνωστή διαδικασία που γνωρίζουν οι μηχανικοί και αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.
Σε αυτή τη βάση Ο επιβλέπων μηχανικός έχει τις αντίστοιχες ποινικές και αστικές ευθύνες.
Η μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων χρονικά πώς ορίζεται; Από την ώρα της κατεδάφισης, της παραλαβής πρωτοκόλλου, ή έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει Ε9;
Και στην περίπτωση των διατηρητέων που θα καθυστερήσουν αρκετά να βγουν αποφάσεις, τα διαγράφουμε ή όχι;
Χωρίς να είμαι φοροτεχνικός, η απλή λογική λέει τα εξής:
Για φέτος και του χρόνου είτε υπάρχουν τα «κόκκινα», είτε έχουν κατεδαφιστεί και δεν υπάρχουν, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο ως προς τα κτίρια αλλά και ως προς το οικόπεδο όπου αυτά υπάρχουν.
Το 2019, έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχει κανένα «κόκκινο» που να μην έχει κατεδαφιστεί και ο κάθε ιδιοκτήτης με την ησυχία του μόλις το κατεδαφίσει θα προβεί και στη τροποποίηση του Ε9. Και μόλις κτίσει το καινούργιο θα ξανακάνει πάλι τροποποίηση για να το προσθέσει.
Για τα «κόκκινα» που είναι στη διαδικασία χαρακτηρισμού ή μη σαν διατηρητέων μνημείων δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη αργοπορία. Από τα 81 κτίσματα που παραπέμφθηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ήδη έχουν εξεταστεί και απελευθερωθεί (δεν κρίθηκαν διατηρητέα) 13 κτίρια. Πιστεύω ότι μέχρι τέλους Φλεβάρη θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση και των υπολοίπων.
Σας ευχαριστώ πολύ κ.Τεντόμα.