Με αφορμή την πρόταση ενός σχολίου του κ. Τεντόμα ” Στη Βρίσα δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε «λιγοστοί» κάτοικοι “, που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις είναι απολύτως σωστή, δημιουργείται ο εξής προβληματισμός:
Στη Βρίσα κατοικούν σε κίτρινα και πράσινα σπίτια 60 περίπου οικογένειες που πάει να πει 150 τουλάχιστον άτομα. Επιπλέον στο χωριό λειτουργούν νόμιμα παρασκευαστήριο ψωμιού και καφετέρια. Μέσα δε στο χωριό κυκλοφορούν καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα και πεζοί. Κανένας δεν τους εμποδίζει. Απλά υπάρχει μια διάταξη που θεωρεί το χωριό σε “καραντίνα” και γι αυτό χορηγείται επίδομα ενοικίου και στους ιδιοκτήτες πράσινων σπιτιών.
Στο χωριό υπάρχουν δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια που κινδυνεύουν να πέσουν ανά πάσα στιγμή και παράλληλα (σύμφωνα με μηχανικούς και άλλους ειδικούς) σε ενδεχόμενο νέου σεισμού (μικρότερου απ’ τον προηγούμενο), που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει, είναι βέβαιο ότι θα πέσουν και κίτρινα σπίτια.
Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα τί γίνεται; Την απάντηση την έδωσε ήδη ο κ. Τεντόμας: “Στη Βρίσα δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε «λιγοστοί» κάτοικοι” άρα ήθελες και έπαθές τα!
Μια ακόμα τραγελαφική περίπτωση στη χώρα μας. Υπάρχει κάποια διάταξη, όχι για να εφαρμοστεί, αλλά για να την επικαλεστούν οι αρμόδιοι για να αποποιηθούν ευθύνες!
Και στο υποθετικό ερώτημα που απευθυνθεί στον γράφοντα: εσύ τι προτείνεις; η μοναδική απάντηση νομίζουμε ότι είναι: να συνεχιστούν τα πράγματα όπως έχουν γιατί αλλιώς δημιουργείται σωρεία παρενεργειών και …ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Δεν καταλαβαινω που ειναι ο τραγελαφος! στο οτι υπαρχει η διαταξη ωστε να προστατευτουν οι κατοικοι ή στο οτι δινονται οι επιδοτησεις ενοικιου αλλα οι ανθρωποι μενουν στο χωριο? Αν κινηθουν διαδικασιες καταλαβαινουμε ολοι ποιοι θα κατηγορηθουν και γιατι.Γιατι, λοιπον, μπαινει ενα ζητημα, και μαλιστα αποδοσης ευθυνων στους “αρμοδιους”, ποιοι ειναι αυτοι?, αφου δεν υπαρχει καμμια προταση ή, αν υπηρχε, θα ηταν “με το νοικι που παιρνετε ψαξτε να βρειτε σπιτι εκτος χωριου γιατι κινδυνευετε”! Ναχαμε να λεγαμε, που λενε κι οι Βρισαγωτες!
Και εγώ όταν φοβήθηκα με την κατάρρευση του διπλανού προς το δικό μου σπίτι που όμως δημιούργησε και στο δικό μου πρόβλημα και απευθύνθηκα στους υπεύθυνους μήπως υπάρξουν θύματα αν υπάρξει κατάρρευση, πήρα την εξής απάντηση. Το χωριό δεν πρέπει να κατοικήται και αυτοί που μένουν το κάνουν για να εισπράτουν ενοίκιο ως φιλοξενούμενοι σε άλλο σπίτι. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό και δεν ξαναμίλησα για αυτό το θέμα.
Για αυτους δεν ηταν σεισμος ηταν σωσμος και το παραξενο ειναι οτι εχουν και παραπονα εχουν και απαιτησεις.Αν υπαρχει κρατος θα πρεπει να γινει καταγραφη αυτων που με δικη τους ευθηνη μενουν στο χωριο και να τους κοπει το επιδομα συγκατοικησης.
Ρισκάρουν την ζωή τους ,στο χωριό πρέπει να μην κατοικεί κανένας.. Τώρα οι λόγοι που το κάνουν κάποιοι ίσως είναι πιο σοβαροί από την ασφάλεια Τους…τι να λέμε….
Να σταματήσει η κωλογραφιοκρατια για να μπορέσουμε να νοικιασουμε εκτός Βρισας! Κύριε Τεντομα τι πρέπει να σκοτωθουμε με τα κολοχαρτα που ζητάς ?? Δεν έχουμε όλοι τίτλους ιδιοκτησία ς! Βλέπεις δεν έχουμε όλοι την άνεση
Στη περίπτωση μη ύπαρξης τίτλων υπάρχει η εναλλακτική υπεύθυνων δηλώσεων του ιδιοκτήτη και δύο μαρτύρων.
Τα “Κωλόχαρτα” Δεν τα ζητά ο κ. Τεντόμας, τα χρήματα των φορολογουμένων ια πρέπει να τα παίρνουν όσοι τα δικαιούνται ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΌΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΎΝΤΑΙ.
Αυριο κιολας πρεπει να γινει καταγραφη οσοι μενουν στο χωριο και εχουν παρει επιδοτηση συγκατοικησης να επιστρεψουν τα χρηματα πισο και να τους επιβληθει και προστιμο για να υπαρχει ισονομια γιατι αυτη η κατασταση θιγει τους ενοικιαστες που ταλεπορουνται και ειναι τα κοροιδα.Για να πουμε οτι ζουμε σε ενα κρατος δικαιου η κοροιδια φτανει ποια.Μετα λεμε να επαναστατησουμε με ποιους.
Κ. Τεντόμα αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά σας «Στη Βρίσα δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε «λιγοστοί» κάτοικοι» τότε γιατί όσοι έχουν πράσινα σπίτια δεν τους εξαιρείτε από τον ΕΝΦΙΑ αφού επίσημα το χωριό είναι ακατοίκητο ?
κ. πρόεδρε του χωριού εφόσον «απλά υπάρχει μια διάταξη που θεωρεί το χωριό σε «καραντίνα», εφόσον είναι τόσο επικίνδυνη η κατάσταση και εφόσον έχουν καταμετρηθεί ότι μένουν «150 τουλάχιστον άτομα» που κινδυνεύουν γιατί δεν μεριμνάτε με τις υπηρεσίες του δήμου να δημιουργήσετε μια ασφαλή διαδρομή για την μετάβαση των ανθρώπων αυτών στα σπίτια τους ? αφού ξέρετε ότι το χωριό κατοικείται ως επι το πλείστων στα δύο «λαγκάδια» και στο «παγώνι». Πόσο δύσκολο είναι ο δρόμος που οδηγεί στο «νέο» δημοτικό σχολείο να κατέβει μέσα στο κατοικήσιμο χωριό ?(υπάρχει ήδη, διαμόρφωση χρειάζεται). Άλλη εναλλακτική από την «χούλιαρη» να στρωθεί ο δρόμος με 3 Α και να οδηγεί με ασφάλεια στο κατοικήσιμο χωριό? Τι αξία έχει ένα τέτοιο έργο προκειμένου να σωθούν άνθρωποι? «150» ψυχές μήπως είναι αμελητέα ποσότητα για σας ?
Ο Σταυρός και άλλα μικρά χωριά του νησιού πόσους κατοίκους έχουν και έχουν ασφαλείς δρόμους πρόσβασης μέχρι το τελευταίο σπίτι ? Βλέπετε πόσο αργά εξελίσσονται οι όλες διαδικασίες, σε πόσα χρόνια θα αρθεί η απαγόρευση κατοίκησης του χωριού ?
Όχι μόνο δεν πρέπει να κατακρίνουμε αυτούς που μένουν και δίνουν ελπίδα και ζωή στο χωριό αλλά πρέπει ο Δήμος και ο πρόεδρος να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα τους και να τους παρέχουν όλες τις υπηρεσίες τους για μια ασφαλή και χωρίς προβλήματα διαμονή.
Φέρτε όλοι στο μυαλό σας την εικόνα της Βρίσας γκρεμισμένη και εγκαταλειμμένη χωρίς κανένα κάτοικο, πώς θα σας φαινόταν ? μήπως κάποιοι που έχουν εξουσία (οποιαδήποτε μορφή) στην άκρη του μυαλού τους επιδιώκουν να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα ? μήπως οι διαμένοντες στο χωριό τους χαλάνε τα σχέδια?
ΥΓ. Στη Βρίσα μένουν και άνθρωποι που δεν «εισπράττουν ενοίκιο ως φιλοξενούμενοι σε άλλο σπίτι» αλλά και άνθρωποι που έχουν έρθει από άλλη χώρα.
καταστροφικό
ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Στρατής Παράκοιλας μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, τόνισε ότι: «Έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις με την πρώτη αίτηση να γίνεται 17 Οκτωβρίου και στις 27 Νοεμβρίου, μετά από 40 μέρες έγινε η κατεδάφιση. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση καθώς θα πρέπει να κατεδαφίσουμε 256 σπίτια και μέχρι τώρα έχουν κατεδαφιστεί μόνο δύο σπίτια».
Ο ίδιος αναφέρει ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και το θέμα της πληρωμής των οικοσκευών που αφορά 117 οικογένειες, καθώς και οι αποζημιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Δυστυχώς αλλού, όπως οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, πληρώθηκαν αλλά σε μας υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Έχω ζητήσει από τον κυβερνητικό βουλευτή να προχωρήσει σε επερώτηση για την μεγάλη καθυστέρηση σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν» τονίζει ο κ. Παράκοιλας.
Επτά μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, η Βρίσα, περιμένει ακόμη τη βοήθεια, που φτάνει με ρυθμούς χελώνας. Η ελπίδα των κατοίκων να χτίσουν ξανά το χωριό τους παραμένει ζωντανή, όμως οι δυσκολίες ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα είναι πάρα πολλές και οι καθυστερήσεις ενισχύουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία. «Επτά μήνες μετά αισθανόμαστε ξεχασμένοι. Τα πάντα καθυστερούν. Βλέποντας τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας να παίρνουν μέσα σε λίγες ημέρες αποζημιώσεις – που καλώς βεβαίως δόθηκαν – εμείς νιώθουμε ξεχασμένοι», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Βρίσας Στράτος Παράκοιλας….
Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»