Η γνώση βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας αλλά και των προσδοκιών. Μια ανασκόπηση διάφορων σεισμών που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο από το βιβλίο « Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη» (εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, 2010, 500 περίπου σελίδων) των πανεπιστημιακών Μπεριάτου Ηλία, Δελλαδέτσιμα Μαρίνου και άλλων, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες. Παραθέτουμε μερικές.
Σεισμός Κεφαλλονιάς και Ιθάκης το 1953. Το έργο ανέλαβε να διεκπεραιώσει αρχικά ο στρατός και στη συνέχεια ειδικό υφυπουργείο που συστάθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό. Σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Ν.Δ. 2933 22/27-7-54 « Ιδιοκτήτης πλειόνων οικοπέδων (στις πόλεις) δικαιούται αρωγής δια την ανέγερσιν τόσων οικοδομών, όσα και τα κατά τα ανωτέρω οικόπεδα αυτού»
Η βοήθεια του κράτους δόθηκε (τελικά δωρεάν) σε χρήμα ή σε υλικά (τσιμέντο και σίδερα) και ήταν διαφορετική για τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών.
Δόθηκαν έτοιμα σχέδια και μελέτες από την πολιτεία και κάθε ιδιοκτήτης αν ήθελε μπορούσε να προσθέσει και άλλα δωμάτια στο σχέδιο αυτό. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα παρέκκλισης από την ισχύουσα αρτιότητα των οικοπέδων.
Ζάκυνθος 1953 Στη Ζάκυνθο για να μη χαθεί ο χαρακτήρας της πόλης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα σχέδια των δημόσιων κτιρίων και «σημαντικά στοιχεία της αστικής δομής και του πολεοδομικού ιστού παραπέμπουν στην προσεισμική πόλη»
Βόλος 1955-57 Δόθηκε δάνειο και σχέδιο για δυο είδη οικοδομών (με διαφορετικό το ποσό του δανείου για κάθε περίπτωση) Για τους φτωχότερους δικαιούχους πρόχειρα σχέδια (μικρών κατοικιών δυο δωματίων) έδιναν επί του οικοπέδου μηχανικοί της Νομαρχίας χωρίς αμοιβή.
Σαντορίνη 1956 Μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στη βελτίωση των πολεοδομικών συνθηκών με την ορθολογιστική οργάνωση της κυκλοφορίας και των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. Δόθηκε χρηματική αρωγή για ανέγερση μικρού σπιτιού ή επισκευή της υπάρχουσας. Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκαν εκτός απ’ τους σεισμοπαθείς και όσοι ζούσαν σε ανθυγιεινές συνθήκες.
Άγιος Ευστράτιος 1968 Γκρεμίστηκε ο παλιός οικισμός και δημιουργήθηκε δίπλα νέος.
Οι σεισμοί της Θεσσαλονίκης (1978) και στις Αλκυονίδες νήσους (1981) (οι πρώτοι σε μεγάλες πόλεις) έγιναν οι αιτίες για τη σωστότερη οργάνωση της αντισεισμικής προστασίας και οργάνωσης
Καλαμάτα 1986 Στην Καλαμάτα έχουμε για πρώτη φορά την άμεση και πολύ σημαντική ενασχόληση με όλα τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός, του Δήμου. Επίσης για πρώτη φορά δόθηκε επίδομα ενοικίου 15.000 δραχμών για να παρακινήσει τους σεισμόπληκτους που έμεναν σε καταυλισμούς να φύγουν και να νοικιάσουν σπίτι.
Κοζάνη Γρεβενά 1995 Η ανοικοδόμηση και στον σεισμό αυτό στηρίχτηκε σε δυο σχέδια κατοικιών 50 και 60 τ.μ. που εκπόνησε το αρμόδιο Υπουργείο Δόθηκαν επίσης δάνεια. Αποφασίστηκε η μεταφορά πολλών οικισμών.
Αίγιο 1995 Υποστυλώθηκαν πολλά κτίρια για να μην καταρρεύσουν. Δόθηκαν 200.000 δρχ τις πρώτες μέρες σε κάθε οικογένεια και επίδομα ενοικίου 60.000 δρχ το μήνα μέχρι να ετοιμαστεί η νέα κατοικία. Επιπλέον δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους συνταξιούχους 100.000 δρχ. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ πήραν 50.000 δρχ.
Η ΔΕΗ δεν πληρώθηκε τους λογαριασμούς των σπιτιών που είχαν καταρρεύσει στους σεισμούς Καλαμάτας, Πύργου, Αιγείου, Κοζάνης-Γρεβενών.
Κόνιτσα 2006 Και εδώ δόθηκε το βοήθημα των 200.000 δρχ., η επιδότηση ενοικίου και η δυνατότητα να πάρει κάποιος έτοιμο σπίτι 50-60 τ.μ. Επίσης δόθηκαν 150 προκατασκευασμένες αποθήκες για τις οικοσκευές και 600 τ.μ. αποθήκη στο γήπεδο. Δημιουργήθηκε Γραφείο Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων στην πόλη.
Αχαρνές 1999 Δόθηκε επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Η στεγαστική συνδρομή ήταν κατά το ένα τρίτο δωρεάν και το υπόλοιπο άτοκο δάνειο.
Κύθηρα 2006 Δόθηκαν τα επιδόματα και η στεγαστική συνδρομή με λίγο μεγαλύτερα ποσά.
Από σεισμό σε σεισμό γίνονται όλο και καλύτερες οι παροχές προς τους σεισμοπαθείς.