Ενημέρωση για τη γαλάζια σημαία

Με αφορμή σχόλιο αναγνώστη μας σχετικά με τη γαλάζια σημαία στα Βατερά σε σχετικό άρθρο μας  με τον τίτλο “χρειάζεται διευκρίνηση”    είχαμε ζητήσει από τον Γιώργο Χατζηαντωνίου, του οποίου τις στενές σχέσεις με την Έλληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) γνωρίζαμε, να ενημερωθεί από την πηγή και να μας μεταφέρει την ενημέρωσή του.

Με βάση όσα μας μετέφερε λοιπόν από την ΕΕΠΦ:

  1. Η γαλάζια σημαία ουσιαστικά απονέμεται στην ενιαία παραλία των Βατερών. Η παραλία μας είναι ενιαία και ομοιομερής και  δεν αποτελείται από κολπίσκους για να λέμε εδώ υπάρχει η γαλάζια σημαία και εκεί όχι. (Η διευκρίνηση αυτή δική μας)
  2. Τυπικά όμως η γαλάζια σημαία δίνεται σε μια παραλία όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως να υπάρχει ναυαγοσώστης με τον πύργο του, πινακίδα ανακοινώσεων, πληροφορίες συγκεκριμένες για την ύπαρξη τουαλετών και πρόσβασης από ΑΜΕΑ , να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος της ποιότητας του θάλασσινού νερού κ.λπ.
  3. Ο ναυαγοσώστης έχει αρμοδιότητα και ευθύνη σε απόσταση 300 μέτρων (απ’ τη μια και την άλλη) από τον πύργο του. Έτσι τυπικά η γαλάζια σημαία (η ύπαρξη της οποίας επαναλαμβάνουμε τιμά ολόκληρη την παραλία μας)  δίνεται γι αυτό το κομμάτι.
  4. Σίγουρα σ’ αυτό το κομμάτι της παραλίας δεν μπορούν να αγκυροβολούν πλεούμενα. Ο Λιμενάρχης όρισε μια ευρύτερη περιοχή (1000 μέτρα αντί τα 600 της παραπάνω περιοχής) στην οποία ισχύει η απαγόρευση αυτή.
  5. Αν η απόφαση αυτή στηρίζεται σε κάποιες διατάξεις, αν με βάση αυτές τις διατάξεις μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερο μήκος, αν απ’ την απόφαση αυτή δημιουργούνται προβλήματα και πως μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν, όλα αυτά είναι αρμοδιότητα του τοπικού συμβουλίου να εξετάσει και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.
  6. Σίγουρα μπορεί να δοθεί και άλλη γαλάζια σημαία σε άλλο τμήμα της παραλίας αν υπάρξουν οι κατάλληλες (και παραπάνω αναφερόμενες) προϋποθέσεις. Σε κάποιες παραλίες -λέει η ενημέρωσή μας- οι επαγγελματίες έχουν αναλάβει το κόστος των προϋποθέσεων αυτών και έχουν αποκτήσει γαλάζια σημαία.

Ευχαριστούμε τον Γιώργο για την αναλυτική του ενημέρωση και γνωρίζοντας όλοι το τί ισχύει μπορούμε να έχουμε και σωστή προσωπική άποψη για τα διάφορα σχετικά προβλήματα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.