Το ψήφισμα των προέδρων για την κατάργηση των Κοινοτήτων

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σύμφωνα με το Σχέδιο τροποποιήσεων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όπως αυτό κυκλοφόρησε, προωθείται η κατάργηση των υφιστάμενων κοινοτήτων, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική αλλοίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πλέον αποκόπτεται από την επαφή με τους πολίτες και γίνεται διαχειριστής της κεντρικής εξουσίας.
Είναι πέραν του ασφαλούς, βέβαιο, ότι οι μικρές τοπικές κοινωνίες θα περιθωριοποιηθούν, αφού θα εγκαταλειφθούν πλήρως ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων. 
  Επιπλέον, η δημιουργία συμβουλίων Δημοτικών Ενοτήτων προσκρούει στη νομοθεσία περί διαχείρισης έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και σχεδιασμών εκ μέρους των θεσμικών οργάνων του Δήμου. 
  Επειδή οι γνώσεις κάποιων τεχνοκρατών, δεν υποκαθιστούν τη βαθιάς γνώσης της καθημερινότητας και των προβλημάτων αυτής, σας παραθέτουμε προς υπενθύμιση μια σειρά καθηκόντων με τα οποία ασχολούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση , οι πρόεδροι των κοινοτήτων:
1) καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων
2) συντήρηση υποδομών του Δήμου
3) συντήρηση παιδικών χαρών
4) συντήρηση κοιμητηρίων
5) συντήρηση εσωτερικής – αγροτικής οδοποιίας
6) συντήρηση λιμενικών εγκαταστάσεων
7) παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε βλάβες ύδρευσης – άρδευσης
8) συντήρηση εσωτερικού φωτισμού
9) άμεσες παρεμβάσεις στις ανάγκες των κατά τόπους σχολικών μονάδων
10) καθημερινή στήριξη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
  Είναι προφανές, πως τα παραπάνω πολλαπλασιαζόμενα επί του 73 ,όσες και οι σημερινές κοινότητες της Λέσβου, δεν μπορούν να καταστούν διαχειρίσιμα  από οποιοδήποτε άλλο όργανο πλην εκείνου των κοινοτήτων.
  Οι αρνητικές επιπτώσεις του νομοθετήματος του Καλλικράτη αναφορικά με τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των χωριών και ο δραστικός τους περιορισμός προϋποθέτουν τη στήριξη και την ενεργοποίηση των συμβουλίων των κοινοτήτων σε στενή πάντα συνεργασία με τα όργανα του Δήμου.
   Επιπλέον, η πολυδιαφημισμένη παραγωγική ανασυγκρότηση, απαιτεί οργανωμένες δομές στην περιφέρεια, που θα επιτρέψουν στους κατοίκους των οικισμών της Λέσβου να παραμείνουν στα χωριά τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το δυσμενές φαινόμενο της αστυφιλίας.
Εμείς από την πλευρά μας, με βαθιά γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας απαιτούμε, την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με :
• Διατήρηση και ενίσχυση της ύπαρξης και του ρόλου των κοινοτήτων.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.