Ο Γιώργος Τσάτσος για μια κόμα φορά μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το αγροτικό εισόδημα:
Στο ειδικό καθεστώς εντάσσονται σήμερα οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος ( 2016 ) πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο πωλήσεις – παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας έως (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των (5.000) ευρώ.
Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή θα πρέπει να συντρέχουν και τα δύο προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς. Σε περίπτωση που δεν πληρούται είτε το ένα είτε το άλλο κριτήριο, οι αγρότες εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και παράλληλα έχουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (ΕΛΠ) ως προς την τήρηση λογιστικών βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.
Με τις νέες διατάξεις παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με το τι λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ορίου των 15.000 € καθώς και για τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 € από επιδοτήσεις, οι οποίες χρίζουν περαιτέρω έρευνας για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Η βασική αλλαγή η οποία απήλθε είναι, για τους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες οι οποίοι παράλληλα με τη δραστηριότητα που ασκούν (και υποχρεούνται στην τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών λογιστικών βιβλίων), ασκούν και αγροτική εκμετάλλευση.
Οι επαγγελματίες αυτοί ανεξάρτητα από το ύψος των πωλήσεων από την αγροτική τους εκμετάλλευση καθώς και των επιδοτήσεων που έλαβαν το έτος 2016, από την 1/1/2017 υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την αγροτική τους εκμετάλλευση, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό.
H ανωτέρω υποχρέωση αφορά όχι μόνο τους επαγγελματίες που για την άσκηση της δραστηριότητάς τους υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. λογιστές, δικηγόροι κ.λ.π.) αλλά και τους επαγγελματίες που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορές κ.λ.π.) και
Επισημαίνεται ότι στους επιτηδευματίες συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που διαχειρίζονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες.
Οι εν λόγω ‹‹ αγρότες ›› θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την έναρξη του φορολογικού έτους.