Εδώ μπορείτε να δείτε πάρα πολλές φωτογραφίες απ’ τη χτεσινή γιορτή του κάστανου καθώς και σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσε το lesvosnews.net
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είναι καλό να προσέξουν λίγο την ποιότητα του κάστανου που προσφέρεται στους επισκέπτες. Είναι προσβλητικό για τον τόπο τους κάποιοι να ξεπουλάνε ότι άχρηστο έχουν. Είναι προτιμότερο να μην προσφέρουν τίποτα δωρεάν και να αφήσουν τους ιδιώτες να ψήνουν και να διαθέτουν με πληρωμή. Ο επισκέπτης που πήγε μέχρι την Αγιάσο μπορεί να διαθέσει και 1-2€ να αγοράσει δυο κάστανα της προκοπής!
Αγαπητοί φίλοι, είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Γιορτής Κάστανου από τότε που ξεκίνησε (2004) μέχρι και φέτος. Οι διαπιστώσεις σας είναι σωστές, αλλά η αιτιολόγησή τους εσφαλμένη. Φέτος η παραγωγή, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ήταν ποσοτικά και ποιοτικά υποβαθμισμένη. Το είχα πει στη συνέντευξή μου στην ΕΡΑ Αιγαίου (12-11-2016). Από τους 2 τόνους των πρώτων χρόνων και τον 1,5 τόνο των τελευταίων χρόνων που μοιράζουμε στη Γιορτή, φέτος μετά βίας μαζέψαμε 600 κιλά για δωρεάν διάθεσή τους στον κόσμο. Η κακή ομολογουμένως ποιότητα του φετινού κάστανου δεν οφείλεται σε κακοήθεια, αισχροκερδή διάθεση ή αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των παραγωγών. Ήταν φυσικό αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαρακτήριζε το σύνολο της φετινής παραγωγής. Επιτρέψτε μου τώρα να σας γράψω και μια άλλη πλευρά της αλήθειας. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες εκδρομείς περιπατητές (όπως κάθε χρόνο) αλώνιζαν στον καστανιώνα και μάζευαν (τσάμπα) όσα κάστανα ήθελαν. Σημειωτέον ότι ο καστανιώνας είναι ιδιωτικός (περιουσία Αγιασωτών) και όχι δημόσια δασική έκταση, όπως πολύ νομίζουν ή… κάνουν πως δεν γνωρίζουν! Επίσης οι ντόπιοι παραγωγοί πουλούσαν κάστανα όλο τον προηγούμενο καιρό στη Μυτιλήνη και σ’ όλα τα χωριά της λεσβιακής υπαίθρου, αφού η παραγωγή ήταν κάπως πρώιμη. Θέλω να πω ότι ο κόσμος (η μεγάλη πλειοψηφία του τουλάχιστον) δεν έρχεται στη Γιορτή για να φάει τσάμπα κάστανα, αλλά γιατί έχει πολλές άλλες καλύτερες επιλογές (να περπατήσει στα γραφικά καλντερίμια του χωριού, να ψωνίσει τα ονομαστά τοπικά προϊόντα που αφθονούν τέτοια εποχή, να χαρεί το αξεπέραστο κάλλος της φθινοπωρινής φύσης του καστανιώνα, να δει τις ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνονται, να γευματίσει στις ταβέρνες με τα εκλεκτά μεζεδάκια κλπ). Τη μέρα της Γιορτής Κάστανου γιορτάζει πάνω απ’ όλα η Φύση! Ας την χαρούμε λοιπόν και ας μη χαλάμε τη διάθεσή μας από τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες θα είναι πάντα υπαρκτές. Εξυπακούεται ότι η καλόπιστη κριτική σας είναι και αποδεκτή και επιβαλλόμενη. Ελπίζω του χρόνου να βοηθήσει ο καιρός και να σας ικανοποιήσουμε περισσότερο. Με εκτίμηση! Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής
Αγαπητέ κ. Κουτσκουδή ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας να απαντήσετε άμεσα στην παραπάνω διαπίστωση-προτροπή της σελίδας μας. Η δικιά μας διαπίστωση και το δικό σας σχόλιο ταυτίζονται στο ότι ο κόσμος -οι χιλιάδες του κόσμου θα έλεγα- δεν έρχονται στην Αγιάσο για να πάρουν τσάμπα δυο ψημένα κάστανα. Το ότι η φετινή παραγωγή κάστανου είναι ποσοτικά και ποιοτικά υποβαθμισμένη το έχουμε μάθει και το έχουμε …γευτεί. Μακάρι αυτή να είναι και η μοναδική αιτία γι αυτό που αναφέραμε στη δημοσίευσή μας. Δεν σας κρύβουμε ότι το γνωστό (και από κάποιους υπερβολικό!) εμπορικό δαιμόνιο του Αγιασώτη μας παρέσυρε στην λαθεμένη, κατά την (δεκτή) άποψή σας, εξήγηση της διαπίστωσής μας.
Η Αγιάσος, ως πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού μας, διαθέτει -πέρα από την …Παναγιά- πληθώρα από φυσικές ομορφιές αλλά και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που ξέρει να τις αξιοποιεί και να τις προβάλει προσελκύοντας τις χιλιάδες του κόσμου. Για τούτο και τα “χαλασμένα κάστανα” δε θα μας αποτρέψουν από το να την επισκεπτόμαστε και να την απολαμβάνουμε!
Με εκτίμηση
Στρατής Νικέλλης
Φίλε Παναγιώτη
Εύχομαι να είσαι πάντα γερός και να δραστήριος σε όλους τους τομείς όπως μέχρι σήμερα έχεις ξεχωρίσει
Συμφωνώ με τον ΣΤΡΑΤΗ ως προς την ποιότητα του κάστανου . Το γεγονός ότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν έδωσαν καλή ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή κάστανου δεν δικαιολογεί την υποβαθμισμένη ποιοτικά δωρεάν προσφορά του . Η πολύ αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε στέλνει το μήνυμα ότι καλύτερα 300 κιλά καλά κάστανα παρά 600 σκουληκιασμένα .
Όσων αφορά τους εκδρομείς – περιπατητές το βίωσα όταν προ 15/θημέρου , μια ηλιόλουστη Κυριακή έκανα τη διαδρομή Μεγαλοχώρι – Αγιάσου . και νε μεν μπορώ να κατανοήσω τον συμπολίτη μου που οδήγησε την οικογένειά του στον καστανιόνα για να γνωρίσουν τα παιδιά του την καστανιά , τον αχινό , το κάστανο και γενικότερα την ομολογουμένως πανέμορφη χλωρίδα και μοναδική στο νησί μας , αλλά δεν κατανοώ και δεν δικαιολογώ την γεμάτη πλαστική σακούλα στα χέρια του φεύγοντας από εκεί . Εκείνη την ημέρα το κάστανο στην αγορά της Αγιάσου είχε 1,5Ε΅και στη Βρίσα (20 χιλιόμετρα) 2,5Ε (εμπορικό δαιμόνιο του Αγιασώτη)
Τσάτσος Παναγιώτης
Βρίσα