Να και η απόδειξη

Στις 14 Οκτωβρίου 2014 κάτω απ’ τον τίτλο “Μικρές πληροφορίες από το βιβλίο «τα γλυπτά της Λέσβου»
υποστηρίξαμε  στη σελίδα αυτή ότι ο Στρατής Παπανικόλας γεννήθηκε στο χωριό μας -όπου είχε γεννηθεί και ο πατέρας του- και όχι στον Ασώματο όπως πολλοί νομίζουν και γράφουν, στηριζόμενοι απλά και μόνο στη σύγκριση κάποιων χρονολογιών. Την απόδειξη της αλήθειας του ισχυρισμού μας μα τη δίνει η φωτογραφία της ταυτότητας του  Παπανικόλα την οποία δημοσίευσε σε σελίδα στο fb ο Ανδροκλής Τσέλεκας (παίρνοντας την από σελίδα που ειδικεύεται στις παλιές φωτογραφίες).

Συγκεκριμένα εμείς γράφαμε:

2. Ο μεγάλος λέσβιος συγγραφέας και εκδότης του σατυρικού «Τρίβολου» Στρατής Παπανικόλας, που κατά τον κ. Παπάλα κατάγονταν από τον Ασώματο, είχε γεννηθεί στο χωριό μας, όπου υπηρετούσε ως ιερέας ο πατέρας του. Σύμφωνα όμως με τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Δουμούζη, αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Μυτιλήνης, στο πόνημά του «Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης» ο πατέρας του Στρατή Παπανικόλα που λεγόταν Κανιός Νικόλαος γεννήθηκε στη Βρίσα. Το 1894 που γεννήθηκε ο Στρατής υπηρετούσε στη Βρίσα και δεδομένου ότι στον Ασώματο μετατέθηκε το 1906 σημαίνει ότι τουλάχιστον 12-13 χρονιά υπηρέτησε στο χωριό μας. Άρα ο Στρατής Παπανικόλας είναι τουλάχιστον εξίσου Βρισαγώτης και Ασωματιανός. Εξάλλου είχε και το έχουν ακόμα οι κληρονόμοι του σπίτι στα Βατερά. Εντύπωση προξενεί το ότι ο δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας στο βιβλίο του για το χωριό μας στο κεφάλαιο των πνευματικών μορφών του χωριού δεν αναφέρει τίποτα για τον Παπανικόλα ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της λεγόμενης  Λεσβιακής Άνοιξης. Πάντως στο Ασώματο έχουν στήσει και την προτομή του.

Και το πειστήριο:

12075021_1093317614019213_5630284184273029666_n

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.