Η ίδρυση του Συλλόγου Πολιχνιατών

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ ο γνωστός και ακούραστος ερευνητής και συγγραφέας Άρης Κυριαζής  σχετικά με τους Συλλόγους της Καλλονής –κατά κύριο λόγο– και του Πολιχνίτου.

Παραθέτουμε το ενδιαφέρον απόσπασμα που αφορά το Σύλλογο Πολιχνίτου:

Η εφημερίδα «Λέσβος» στις 7-6-1965 δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο «Τα δεκάχρονα του Συλλόγου ο “Πολιχνίτος Λέσβου”», με ομιλία του επιτίμου και πρώτου προέδρου του, Ταξιάρχου Ευστρατίου Πανσεληνά στην οποία εκείνος σημείωσε: «Πάνε 10 χρόνια -αλήθεια πώς περνάν τα χρόνια! θαρρείς πως είταν χθες- όταν μια ομάδα συμπατριωτών μας γεμάτων από ενθουσιασμό […] με ομόθυμη γνώμη αποφάσισαν στις 25 του Μάη του 1955, ημέρα Κυριακή πρωί, στο κέντρο “Κύπρος” της Βουλιαγμένης, την ίδρυση του Σωματείου που φέρνει το όνομα της λατρευτής μας Γενέτειρας, του Πολιχνίτου μας».

Στις 15-11-1968, ο διευθυντής της «Λέσβου», Δημήτριος Ψωμαδέλλης, περιγράφει την τότε δραστηριότητα του «Συλλόγου Πολιχνίτου» και της «Λεσβιακής Παροικίας», η οποία ιδρύθηκε το 1965, σημειώνει την τότε αδρανοποίηση των υπολοίπων σωματείων και προσθέτει: «Μέχρι το 1955 υπήρχε μόνον η “Ένωσις Λεσβίων Αθηνών – Πειραιώς”.

Κατά τας αρχάς του 1955 ιδρύθη ο Σύλλογος “Πολιχνίτος” και εν συνεχεία ιδρύθησαν η “Ένωσις Μεσοτοπιτών”, η “Ένωσις Αντισσαίων”, η “Παλλεσβιακή Αδελφότης Πειραιώς” και η “Ένωσις Βρίσας”. Πολύ βραδύτερον ωργανώθη η “Ένωσις Καλλονής” και η “Φοιτητική Ένωσις Λεσβίων”».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Η ίδρυση του Συλλόγου Πολιχνιατών

  1. Ο/Η χψω λέει:

    Ενδιαφέρον είναι ό, τι στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Καλλονιατών υπήρξε μέλος ( έφορος ) ο δάσκαλος Κων/νος Τσέλεκας.
    Έτσι δικαιολογείται η μη ενεργός του συμμετοχή στη γέννεση του Συλλόγου Βρισαγωτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.