Ο Δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας και το λεύκωμά του.

 Δημοσιεύτηκε στον “Αντίλαλο”

Νικέλλη Στυρατή

            Ο δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας έτρεφε απεριόριστη αγάπη για τη δουλειά του. Η αγάπη του αυτή ξεχειλίζει ανάγλυφα μέσα απ’ τα δυο βιβλία του, που μας άφησε ως παρακαταθήκη. Η αγάπη του αυτή όμως επεκτείνεται τόσο στους μαθητές του όσο και στους συναδέλφους του.

            Ειδικά στα πρόσωπα των βρισαγωτών δασκάλων η παραπάνω αγάπη και εκτίμηση συναντιέται με αυτήν που έτρεφε ο δάσκαλος προς κάθε τι, που είχε σχέση με το χωριό μας. Τα αισθήματά του αυτά εξέφρασε με ακόμα ένα -κυριολεκτικά – έργο των χεριών του.

            Δημιούργησε ένα δερματόδετο τόμο με μέγεθος χαρτιού Β4 τύπου πάπυρου, στον οποίο έγραψε χειρόγραφα με μεγάλη προσοχή τα βιογραφικά σημειώματα όλων των συγχωριανών του δασκάλων. Τα περισσότερα απ’ αυτά συνοδεύονται και με τη φωτογραφία του βιογραφούμενου.

            Η αρχή γίνεται με τον Εμμανουήλ Γδούντο, ο οποίος γεννήθηκε στη Βρίσα το 1871, άρχισε το δασκαλίκι του στις Φώκες της Μ. Ασίας και στη συνέχεια για μια οκταετία υπηρέτησε στο σχολείο του χωριού μας. Είναι η περίοδος κατά την οποία οι δάσκαλοι είναι απόφοιτοι του εξαταξίου Γυμνασίου χωρίς ιδιαίτερες σπουδές.

            Ακολουθούν οι Θεοχάρης Πελέκος (1882-1940), Γεώργιος Ρεκλός (1890-1963) , Απόστολος Μαργαρίτης (1898). Είναι ο πρώτος που τελείωσε παιδαγωγική σχολή (Μαράσλειο Αθήνας). Συνεχίζει μπαίνοντας στον 20 αιώνα με την πρώτη δασκάλα απ’ το χωριό μας, την Ελένη Πούλου – Μαργαρίτη (1905-1967). Ακολουθεί η αυτοβιογραφία του και στη συνέχεια η σκυτάλη δίνεται στον Ιωάννη Παπάνη (1907) Πρόκειται για τον γεωγράφο χαρτογράφο δάσκαλο, ο οποίος πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το “Αναγνωστήριο κινούμενων γραμμάτων” και εξέδωσε την πατριδογραφία της Λέσβου και 12 χάρτες και άτλαντες της Λέσβου, της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ακολουθούν οι Γεώργιος Ταξείδης (1907-1974) ο πρώτος δάσκαλος με πολυετή υπηρεσία στο σχολειό μας, απ’ το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε, Απόστολος Σαλβαράς (1908) ο πρώτος συνδικαλιστής (μέλος της διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδας), Ελευθέριος Γδούντος (1909), Κοραλία Πούλου – Παντελή (1910-1969), Κωνσταντίνος Ζερβός (1909-1984), Εμμανουήλ Κανδύλης (1909) ο οποίος διώχθηκε και απολύθηκε για τα πολιτικά του πιστεύω.

            Γεννημένοι τις δεκαετρίες 1910 και 1920 οι Μπαχαράκης Πελέκος, Έλλη Ψαλτήρα, Κώστας Πελέκος, Απόστολος Παρασκευάς,   Κώστας Λαμπρινός, Αντώνης Α. Αγγελέρος, Γεώργιος Ε. Ταξείδης, Κώστας Βάσσος,

            Τις δεκαετίες 1930 και 1940 ακολουθούν οι Θεοχάρης Περρής, Ευστράτιος Αναστασίου, Νικόλαος Ψαριανός, Γεώργιος Σκιάς, Παναγιώτης Γιαννάκας, Αντώνης Ν. Αγγελέρος, Κλεοπάτρα Περρή, Εμμανουήλ Ζερβός, Δημήτριος Ταξείδης, Μαρίνος Βάσσος, Απόστολος Στεργίου, Παναγιώτης Παππάς, Δημήτριος Νικέλλης, Θέκλα Βάσσου, Σπύρος Γιαννάκας, Γεώργιος Χαχαδάκης, Μιλτιάδης Λιναρδής, Γεώργιος Νικέλλης, Ιγνάτιος Παπάζογλου, Δημήτριος Σφούνης, Βασίλειος Βασίλαινας, Στυλιανός Αβαγιάννης, Σόνια Λαμπρινίδου, Ρένα Ταξείδη, Ευαγγελία Νικολαϊδου, Νίκος Κώστας και Παναγιώτης Νικέλλης.

            Το λεύκωμα τελειώνει με τους νεότερους (γεννηθέντες  τις δεκαετίες του 50 και του 60): Προκόπης Βογιατζής, Ειρήνη Κουκούλα, Αικατερίνη Πετρά, Στυλιανός Χαχαδάκης, Αναστάσιος Τσέλεκας, Ελπινίκη Αβαγιάννη, Ευάγγελος Πετρέλλης, Ευαγγελία Βογιατζή, Αγγελική Γεωργάκα, Μαρία Λαμπρινού, Μυρσίνη Πορτογλή, Κορνηλία Γεωργέλλη, Ελένη Φιλιππίδου, Αικατερίνη Τσολάκη, Σαπφώ Καπτανή, Παναγιώτης Καβουρής, Σοφία Περρή και το λεύκωμα τελειώνει με την Μυρσίνη Νικέλλη (σημερινή διευθύντρια του σχολείου μας).

            Το έργο του αυτό ο δάσκαλος δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει, αν και μπορούμε να πούμε ότι ένα τέτοιο έργο από τη φύση του δεν ολοκληρώνεται ποτέ.. Για ορισμένα άτομα η συλλογή των πληροφοριών δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν μάλιστα τα άτομα αυτά για δικούς τους λόγους δεν έχουν επαφή με το χωριό μας. Έτσι για τα παρακάτω άτομα υπάρχει το όνομά τους στην αρχή μιας σελίδας η οποία τους έχει αποδοθεί αλλά η υπόλοιπη σελίδα είναι κενή.: Αντώνιος Αγγελή Αγγελέρος, Ευστράτιος  Κ. Αναστασίου, Γεώργιος Κ. Σκιάς,  Θέκλα Γ. Βάσσου, Γεώργιος Ν. Χαχαδάκης, Μιλτιάδης Π. Λιναρδής, Δημήτριος Α. Σφούνης, Ευαγγελία Ν. Νικολαΐδου, Ειρήνη Ε. Κουκούλα, Αικατερίνη Γ. Πετρά, Στυλιανός Ν. Χαχαδάκης, Ευαγγελία Ν. Βογιατζή, Μυρσίνη Δ. Πορτογλή, Ελένη Γ. Φιλιππίδου, Σαπφώ Ν. Καπτανή, Παναγιώτης Α. Καβουρής,  Επίσης με μολύβι υπάρχουν σε δυο σελίδες τα ονόματα της Ειρήνης Τριανταφύλλου και του Γεωργίου Διαμαντή. Εκεί σταματά η καταγραφή. Δηλαδή σταμάτησε γύρω στα 1982. Κάπου εκεί άρχισαν τα κινητικά προβλήματα στο δάσκαλο, τα οποία τον εμπόδιζαν να γράφει. Τότε παρέδωσε το λεύκωμά του στο Δημοτικό σχολείο του χωριού μας για να συνεχιστεί η προσπάθειά του. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.

            Με την ευκαιρία του αφιερώματος του “Αντίλαλου” στο δάσκαλο είναι ευκαιρία να πληροφορηθούν όλοι για το λεύκωμα αυτό και να ανταποκριθούν στην προσπάθεια του δάσκαλου στέλνοντας το βιογραφικό τους σημείωμα (οι ίδιοι ή κάποιοι συγγενείς τους) στο Δημοτικό Σχολείο (τηλέφωνα . και φαξ 2252061203 και 2252061241) . Σήμερα υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που με χαρά δέχονται να συνεχίσουν το έργο αυτό. Ως προσφορά στη μνήμη του Δασκάλου. Πληροφορίες χρειάζονται για όσους αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, για όσους σπούδασαν στα μεταγενέστερα χρόνια αλλά και για όσους ζούσαν το 1982 οπότε έχουν επέλθει μεταβολές στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.