Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Σε λίγες μέρες ο υπάλληλος που λειτουργούσε το Μουσείο επί ένα δίμηνο φεύγει. Αποδείχτηκε ένας μετριοπαθής και ορεξάτος άνθρωπος που έκανε καλά τη δουλειά του.

Για τη συνέχεια προβλέπεται -μέχρι τα Χριστούγεννα- το Μουσείο να λειτουργεί τρία τετράωρα τη βδομάδα. Υπεύθυνη έχει οριστεί μια καθηγήτρια Αγγλικών από τον Πολιχνίτο.

Η λύση βέβαια δεν είναι αυτή που θέλει η τοπική κοινωνία αλλά με δεδομένο ότι κάπου εκεί κοντά θα λήξει και ο χρόνος διαθεσιμότητας του Κώστα Κωστάκη με ενδεχόμενο την επιστροφή του στη θέση του ας κάνουμε υπομονή.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κ. Θεοδώρου είναι η ανάγκη να καταργηθεί το εισιτήριο των 2€ που έχει επιβάλλει στους μαθητές επισκέπτες του Μουσείου αν θέλει να αυξηθούν οι εισπράξεις του. Και ας μην φανεί αυτό παράξενο. Η επιβολή του εισιτηρίου στους μαθητές σχεδόν μηδένισε τις επισκέψεις των σχολείων. Άρα οι εισπράξεις από τους μαθητές θα είναι μηδενικές. Αν δεν υπήρχε το εισιτήριο θα έρχονταν σχολεία με τα οποία εκτός από τους μαθητές έρχονται και συνοδοί γονείς (ιδίως στα Δημοτικά) οι οποίοι θα πλήρωναν το εισιτήριο. Επίσης η επίσκεψη στο Μουσείο των μαθητών θα δημιουργήσει ζωντανούς διαφημιστές της ύπαρξης του με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Τέλος όταν διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο οι μαθητές θα έχουν δωρεάν είσοδο αλλά θα πληρώνουν -όσοι θέλουν- για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επομένως η κατάργηση του εισιτηρίου στους μαθητές μόνο θετικά στην αύξηση των εσόδων του θα λειτουργήσει.

Τέλος η τοπική κοινωνία που αποδεδειγμένα στήριξε τη λειτουργία του Μουσείου πρέπει να ανταμειφθεί με το να έρθουν  λίγα πούλμαν μαθητικών εκδρομών στο χωριό και στα Βατερά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

5 απαντήσεις στο Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Σχεδόν ικανοποιητικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε το μουσείο Παλαιοντολογίας της Βρίσας το καλοκαίρι που μας πέρασε, ωστόσο μένει αρκετός δρόμος ακόμη έως ότου καταστεί βιώσιμο.
    Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη δοκιμαστική του λειτουργία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά το λουκέτο στα τέλη Μαΐου, όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο μοναδικός υπάλληλος που εργαζόταν εκεί.

    Η προσπάθεια που έκανε ο Υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Θεοδώρου, ήταν προς την κατεύθυνση να λειτουργήσει εκ νέου το μουσείο, ζητώντας τη βοήθεια των τοπικών φορέων και της κοινωνίας.
    Όπως είχαμε αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ προ μηνών, ο νεαρός επιστήμονας γεωλόγος που ανέλαβε τη λειτουργία του μουσείου, έκανε ενέργειες ώστε το δίμηνο από τον Ιούλιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο χώρος ν ανοίξει και να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, πραγματοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονταν κυρίως σε νέους και εφήβους.
    Τ αποτέλεσμα της όλης αυτής προσπάθειας ήταν το μουσείο να κόψει συνολικά περίπου 700 εισιτήρια, από τα οποία τα 150 αγοράστηκαν από τον Τοπικό Σύλλογο της περιοχής, θέλοντας έμπρακτα να ενισχύσει την προσπάθεια που έγινε.
    «Το μουσείο κινήθηκε ικανοποιητικά το περασμένο δίμηνο», δηλώνει ο καθηγητής Γ. Θεοδώρου, «ωστόσο δυστυχώς δεν καταφέραμε να βγάλουμε όσα απαιτούντο, ώστε να πούμε ότι η λειτουργία του Μουσείου θα είναι βιώσιμη». Οι εισπράξεις είναι περίπου 1.400 ευρώ και απαιτούνται περίπου άλλα 700 ευρώ για να πούμε ότι έχουμε έρθει σε μία κατάσταση που δεν παρουσιάζονται ζημιές.
    Ελπίζω να βρω τρόπο να καλύψω το υπόλοιπο ποσό, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Ο νεαρός γεωλόγος που ανέλαβε τη λειτουργία του μουσείου, το τελευταίο διάστημα, αποχωρεί τις επόμενες ημέρες, και τη θέση του αναλαμβάνει μια έμπειρη εκπαιδευτικός που κατάγεται από την περιοχή του Πολιχνίτου. Είναι γεγονός, ότι εκτός από το τυπικό μέρος της λειτουργίας του Μουσείου, ο γεωλόγος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς για να ευπρεπίσει το χώρο, να τον ξερουμανιάσει, να τοποθετήσει και να τακτοποιήσει τα εκθέματα στις προθήκες με τη δέουσα προσοχή.

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    Επέλεξα να συνεχίσουμε τη λειτουργία του μουσείου, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα με 3 τετράωρα την εβδομάδα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις ανάγκες των σχολείων, αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς ακόμη υπάρχει μικρή τουριστική κίνηση στην περιοχή.
    Θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερο για τους επόμενους μήνες να αναλάβει τη λειτουργία του μουσείου άτομο που κατάγεται από την περιοχή, ώστε να μειωθούν όσο γίνεται και τα έξοδα λειτουργίας και φυσικά να μην υπάρχει ζήτημα με τη διαμονή όπως είχε προκύψει αρχικά με το νεαρό υπάλληλο, ο οποίος χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των φορέων της περιοχής, τακτοποιήθηκε σε ξενοδοχεία των Βατερών.
    Επιπλέον η κοπέλα είναι εκπαιδευτικός και θεωρώ ότι θα βρει τρόπο επικοινωνίας με τα σχολεία, ώστε να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο μουσείο, ενώ τουλάχιστον το πρώτο διάστημα θα μπορεί να εργάζεται και τις Κυριακές για να καλύψει τις ανάγκες της τουριστικής κίνησης.

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
    Μετά το Δεκέμβριο θα αξιολογήσω και πάλι τη λειτουργία του μουσείου και τη βιωσιμότητά του και αναλόγως θα αποφασίσουμε για το αν θα υπάρξει συνέχεια τη νέα χρονιά.
    Το μόνο που ζητώ είναι η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και της Νέας Δημοτικής Αρχής ώστε να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση της Αγροτολέσχης και κάποιες μικροεπισκευές που χρειάζεται ο χώρος του μουσείου».

    πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

  2. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ λέει:

    Όσο Διάστημα Δούλευα στο Μουσείο , όλα τα χρόνια η επισκεψιμότητα είναι πάντα τους 2 καλοκαιρινούς μήνες στα ίδια επίπεδα! πέρσι σχεδόν τα ίδια πάνω κάτω…βέβαια αν δε υπήρχαν τα εισιτήρια που προώθησαν κάποια μέλη του συλλόγου και μη..θα ήταν ίδια με τα περσινά επίπεδα.Οπότε συμπέρασμα η φέρεις εδώ επιστήμονα ή έχεις <> υπάλληλο ,η ουσία είναι μία..

  3. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ λέει:

    και με το εισιτήριο των 2 ευρώ σε κάθε μαθητή,ξέρω ότι δε θα ρθεί κανένα σχολείο..

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΜΟΥΣΕΙΑ Η” τηλεαποβλακωση ?????

    διαλεξτε

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΕΔΩ ΤΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΕ ΕΙΧΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ! ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ? ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.