Πάλι για τα σχόλια στη σελίδα

Από έναν αναγνώστη της σελίδας μας και καλό φίλο πήραμε το παρακάτω mail:
Αγαπητέ Στρατή,παρ΄όλο που δεν συνηθίζω να ¨φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν¨, αποφάσισα να παρεκκλίνω για να θέσω- φιλικά- υπόψη σου τον προβληματισμό μου:διαβάζοντας τα κατά καιρούς αναρτώμενα ¨σχόλια¨ ΑΝΩΝΥΜΩΝ σε διάφορα σοβαρά και πάντως ενδιαφέροντα θέματα που αναρτάς, με πιάνει κατάθλιψη για το επίπεδο κάποιων ¨σχολιαστών¨.Πολλές φορές ασθάνομαι ότι βρίσκομαι σε άσυλο διανοητικώς πασχόντων και ακούω τα ακατάληπτα γρυλίσματά τους.
Δεν γνωρίζω τη δεοντολογία που επιβάλλει την αναγραφή τέτοιων σχολίων που προσβάλλουν τη σοβαρότητα της ιστοσελίδας σου και δημιουργούν μια εικόνα- ψευδή ασφαλώς- ότι οι αναγνώστες της ιστοσελίδας σου είναι αγροίκοι έως ανεγκέφαλοι. Δική μου γνώμη είναι ότι σε μια ιστοσελίδα που απευθύνεται από συγχωριανούς σε συγχωριανούς δεν έπρεπε κάποιοι να ομιλούν κρυπτόμενοι από ¨κουκούλες¨.Ίσως, εάν οι σχολιαστές δεν κρύβονταν κάτω από την ανωνυμία τους, υπεύθυνα και με σεβασμό προς τους συγχωριανούς τους θα κατέθεταν, αν ήθελαν, την άποψή τους.
Απάντηση: Το πρόβλημα με τα σχόλια της σελίδας είναι πολύ σημαντικό και το κυριότερο είναι πολυπρισματικό. Έχει πολλές όψεις.
Στην αρχή θέσαμε ως όρο για τα ανώνυμα σχόλια να μην είναι προσβλητικά και υβριστικά και να μη δημιουργούν  νομικά προβλήματα στη σελίδα. Θέλαμε να μη χρειαστεί να σβήσουμε κανένα σχόλιο, πράγμα που αποδείχτηκε ανεδαφικό. Δε σβήσαμε κανένα σχόλιο που αφορούσε εμάς προσωπικά ακόμα και όταν ήταν απόλυτα συκοφαντικό. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων όσον αφορά το τί είναι προσβλητικό για κάποιον και τί είναι απλά αυστηρή κριτική.
Αποφασίσαμε ύστερα από συζητήσεις με αρκετούς αναγνώστες μας να υιοθετήσουμε μια άλλη τακτική: Είπαμε ότι δε θα γίνεται δεκτό κανένα ανώνυμο σχόλιο όταν αναφέρεται -άσχετα με το περιεχόμενό του- σε κάποιο πρόσωπο. Υπήρξαν και σ’ αυτό αντιδράσεις. Κάποιοι υπερασπίστηκαν με σοβαρά επιχειρήματα το δικαίωμά τους να καταθέτουν ανώνυμα ή ψευδώνυμα τη θέση τους για απόψεις ή ενέργειες κάποιου εφόσον αυτή διατυπώνεται με κόσμιο τρόπο και με επιχειρήματα. Ποιος όμως θα κρίνει αν “ο τρόπος είναι κόσμιος”; Γράφεται ένα σχόλιο με πολύ σωστές και ουσιαστικές (κατά την προσωπική μου γνώμη) απόψεις που όμως ο ενδιαφερόμενος δεν ανέχεται. Δυστυχώς υπάρχουν σοβαροί αναγνώστες που δεν τολμούν να βάλουν το όνομά τους. Πρέπει να επισημανθούν κάποια σημεία: 1. Θέλουμε η σελίδα να λειτουργεί με βάση κανόνες ευρείας αποδοχής ώστε να είναι σελίδα των χωριανών μας και όχι ένα προσωπικό μου blog. Να μην επιλέγω αυθαίρετα(;) τι να σβηστεί και τί όχι (αν και κατηγορούμαι γι αυτό!) 2. Η πλήρης απαγόρευση της ανωνυμίας θα οδηγήσει σε πλαστά ονόματα που ίσως αποδειχτεί χειρότερο! Η τοπική κοινωνία μας έχει πικρή εμπειρία επ’ αυτού. 3. Ανώνυμα σχόλια, πολύ προσβλητικά μέχρι και φασιστικής νοοτροπίας, αναρτώνται δυστυχώς και σε ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωσιμότητας ηλεκτρονικές σελίδες χωρίς να λαμβάνεται καμιά μέριμνα για την προστασία της αξιοπρέπειας των θιγομένων. 4. Υπάρχουν και σχόλια χαμηλού επιπέδου.  Αυτός που το γράφει θεωρεί τον εαυτό του διάνοια. Αν κάποιος απ’ αυτά κρίνει τη σελίδα και τους χωριανούς μας νομίζω ότι έχει πρόβλημα. Η σελίδα δεν μπορεί να λειτουργεί ελιτίστικα. Θα συνεχίσει να δέχεται και ασύντακτα και ανορθόγραφα σχόλια. 5. Μερίδιο ευθύνης για την εικόνα της σελίδας και κατ’ επέκταση των χωριανών μας έχουν όμως και όσοι νοιάζονται για το χωριό, έχουν γνώμη για τα διάφορα θέματα που θίγονται, ενδιαφέρονται για τη σελίδα αλλά δεν κάνουν τον κόπο να καταθέτουν επώνυμα τις απόψεις τους ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η ρητή προστασία απ’ τα σχόλια των ανώνυμων. Όταν πληθύνουν τα επώνυμα και σοβαρά σχόλια θα αλλάξει η εικόνα της σελίδας έστω και αν  συνεχίσουν να υπάρχουν και τα άλλα που κρίνει ο αναγνώστης μας στο μήνυμά του.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν με τον ίδιο τρόπο και θα παρακαλέσουμε για κάθε παρέκλισή μας να δεχόμαστε τις επισημάνσεις σας. Διαγράφονται τα ανώνυμα σχόλια που αναφέρονται σε πρόσωπα και τα εξόφθαλμα ανόητα! (φυσικά και τα επώνυμα προσβλητικά)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Πάλι για τα σχόλια στη σελίδα

  1. Ο/Η Baγια λέει:

    Καλημερα σε ολους σας..διαβασα τις γνωμες σας ….παρακολουθω την ισοσελιδα απο πολυ καιρο, με πολθ νοσταλγια για το χωριο και την ελλαδα, καμια φορα… σχολιασα δημοσιευσεις .. η φωτογραφιες
    Επιθυμω να διευκρινησω πως για εμας …μονιμους κατοικους του εξωτερικου με γνησια και ελληνικη/μυτιληνεικη καταγωγη η ιστοσελιδα εχει ανεκτιμιτη αξια σαν μεσο κοινωνικης ανεξαρτητης πληροφοριας … διαφορετικα τα πολιτικα νεα του νησιου και του δημου Πολυχνιτου ειναι ευκολα να τα διαβασει να τα επικρινει η οχι σε εφημεριδες on line.
    Αυτη η σελιδα μιλαει για τη ζωη του χωριου συγκρινει το παρον με το περελθον τις σημερινες οικογενειακες συνηθειες, τις συνθηκες δουλειας του χωριου …. με παλιες αναμνησεις …. προσωπων η γεγονοτων μιλαει για τα γενητουρια για το θανατο …. ειναι τελιως εκτος της σκοπιμοτητας της σελιδας η χρησιμοποιηση της σε προσωπικες η πολιτικες διαφορες……
    επαναλαμβανω οτι ο χωρος και το ειδος της πληροφοριας που μεχρι τωρα εχει δημοσιευθει ανεξαρτητα με η χωρις την υπογραφη του ατομου που ζηταει τη δημοσιευση, εναι κοινωνικου ειδους πληροφοριας
    Συγνωμη που σας ενοχλησα μα αυτη ειναι η γνωμη μου, οσο για τη δημοσιευση ανωνυμων η επωνυμων σχολιων νομιζω οτι η υπογραφη ειναι απαραιτητη δεν ειναι ομως απολθτη εγγυηση για το καλο γουστο και την αξια του σχολιου που δημοσιευται…
    Απο την Ιταλια Βαλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.