Από το Σύλλογο Βρισαγωτών της Αθήνας

Ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας έστειλε προς τους νέους αιρετούς όλων των βαθμίδων του τόπου μας την παρακάτω επιστολή:  (ίσως να γνωρίζουν κάτι σχετικά με  την ένσταση  για την εκλογή  της κυρίας Καλογήρου.)        

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΙΚΗΤΑΡΑ 8-10, 1ος όροφος, 10678, Αθήνα

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΣΤΑΥΡΙΝΟΣ Κ 6974308135 – ΚΟΥΣΚΟΣ Θ: 6945859896

Αθήνα, 10/9/2014

Προς

1.Την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

κυρία  Καλογήρου Χριστιάνα

2.  Τον Δήμαρχο Λέσβου

κύριο  Γαληνό Σπύρο

3)  Τον Πρόεδρο Τ.Σ. Βρίσας

κύριο Παράκοιλα Ευστράτιο

Κύριοι,

Θέλουμε καταρχάς να σας απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή σας  ως Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου  και  Δημάρχου Λέσβου και να σας ευχηθούμε υγεία, καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνετε και δημιουργική θητεία για το καλό του νησιού μας.

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας, αν και εδρεύει στην Αθήνα, δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε θέματα που αφορούν την περιοχή της Βρίσας και των Βατερών αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια Πολιχνίτου. Επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί μας συνεργαζόμενοι με τις τοπικές Αρχές αλλά και άλλους φορείς. Να είστε, επομένως, βέβαιοι ότι θα μας βρείτε συμπαραστάτες σε κάθε σας προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντιλαμβανόμαστε τον φόρτο της εργασίας σας, και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για την  Ελλάδα, όπως και την ανάγκη να υπάρξει προγραμματισμός και να τεθούν προτεραιότητες εκ μέρους σας. Για για τον λόγο αυτό θέλουμε να σας εκθέσουμε βασικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, ώστε να έχετε μία συνολικότερη εικόνα, που ελπίζουμε να διευκολύνει τον προγραμματισμό του έργου σας και να οδηγήσει σε βελτίωση της ζωής στον τόπο μας. Μερικά από τα προβλήματα αυτά βέβαια, όπως θα διαπιστώσετε, χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.

               Μονάδα βιολογικού  καθαρισμού  Πολιχνίτου – Βρίσας -Βατερών

Στην αρχική μελέτη του Δήμου περιλαμβάνονταν η Βρίσα και τα Βατερά. Στη συνέχεια απεντάχθηκαν  για καθαρά πληθυσμιακούς λόγους και τέλος απεντάχθηκε και ο Πολιχνίτος. Ο κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας των Βατερών, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραλίες του νησιού και πόλο τουριστικής έλξης, είναι πολύ σοβαρός. Εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος ρύπανσης των παραλιών του Πολιχνίτου. Επειδή το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου έργου είναι μεγάλο, προτείνουμε την έγκαιρη ένταξη του βιολογικού καθαρισμού στα προγράμματα της Περιφέρειας Αιγαίου, ώστε να γίνει δυνατή η υλοποίησή του.

Οδικό δίκτυο της περιφέρειας Βρίσας

Η συντήρησή του είναι επείγουσα, καθώς σε ορισμένες περιοχές δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των καλλιεργητών στα κτήματά τους. Έτσι αυτά εγκαταλείπονται, με όσες συνέπειες προκύπτουν τόσο για την οικονομία του νησιού όσο και τις ίδιες τις οικογένειες.

                                                          Ύδρευση

Είναι αναγκαίος ο τακτικός έλεγχος της ποιότητας και η εγκατάσταση συστήματος χλωρίωσης του νερού της Βρίσας – Βατερών – Αγ. Φωκά στη δεξαμενή του χωριού, ώστε να αποφύγουμε κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Χρειάζονται επίσης να γίνουν εφεδρικές γεωτρήσεις στην Βρίσα για άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όταν οι βροχοπτώσεις είναι λίγες. Δυστυχώς, η πηγή  του Αμπελικού που έχει αγοραστεί από την πρώην  Κοινότητα Βρίσας  και τροφοδοτούσε το χωριό μας για είκοσι χρόνια  σήμερα χύνεται στο ποτάμι. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση ενός μέρους  του δικτύου, σε έκταση 600 μέτρων περίπου, στη θέση Μυρίχια, για να ενωθεί με το υφιστάμενο δίκτυο των Βατερών  στη θέση που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο  ΕΙΡΗΝΗ, ώστε τα Βατερά να έχουν δικλείδα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την ύδρευσή τους. Το εκτιμώμενο κόστος επισκευής, από αξιόπιστη  ενημέρωση που είχαμε, είναι περίπου  60.000€.

                                 

                                         Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Παλιόπυργος. Βρίσκεται κοντά στη Βρίσα και είναι σημαντικό μνημείο της εποχής της Φραγκοκρατίας. Έχει ήδη γίνει μελέτη αναστήλωσης του από την Aρχαιολογική Yπηρεσία με αίτημα του Συλλόγου μας. Χρειάζεται να γίνει παραχώρηση στον Δήμο του χώρου επάνω στον οποίο βρίσκεται το μνημείο, ώστε αυτό να βρίσκεται σε Δημόσιο χώρο και όχι ιδιωτικό. Ο Σύλλογός μας έχει αναλάβει να βρει τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες (τέσσερις τον αριθμό) και έχει ήδη πάρει μία παραχώρηση.  Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης, χρειάζεται ο Παλιόπυργος να ενταχθεί  σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ώστε να γίνει δυνατή η αναστήλωση και η συντήρησή του και να καταστεί επισκέψιμος για το ευρύ κοινό.

    Ναός του Διονύσου. Ερείπια του αρχαίου ναού στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Η εξαιρετική του γεωφυσική τοποθεσία και η αρχαιολογική του αξία θα μπορούσε να τον καταστήσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών αλλά και χώρο κατάλληλο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σήμερα παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, με κίνδυνο τη σταδιακή του καταστροφή και χρειάζονται ενέργειες για τη συντήρηση και την αξιοποίησή του.

Στήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βρίσας και κατασκευή του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας στεγάζει μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία θα αποκτούσαν πολλαπλάσια προβολή και ενδιαφέρον, αν στεγάζονταν σε χώρο κατάλληλο, όπως ήταν το σχεδιαζόμενο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρίσας. Επίσης, θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να  επαναπροκηρυχθεί η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Βρίσας από την Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου, αφού μάλιστα εμπνευστής της ιδέας ήταν η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας.   Θεωρούμε ότι το μεγάλης πνοής αυτό έργο, που θα έδινε ζωή στην ευρύτερη περιοχή, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά να γίνει προσπάθεια επανεκκίνησης των διαδικασιών κατασκευής του με τις αναγκαίες, αν αυτό απαιτείται, προσαρμογές. Προς το παρόν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να υπάρχει υπάλληλος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για το υπάρχον Μουσείο, που στεγάζεται στο παλιό Παρθεναγωγείο Βρίσας. Μάλιστα, θα ήταν καλό να ενισχυθεί το Μουσείο με επιπλέον προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας εκπαιδευτικά προγράμματα και να αναπτύξει δραστηριότητες. Σημαντικά αποτελέσματα πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να έχει η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών  με την Περιφέρεια  και την Τοπική Αυτοδιοίκηση  Λέσβου .

Πολιτιστικό Κέντρο στη Βρίσας

Έχει ήδη αγοραστεί από τον Δήμο με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ η παλιά Λέσχη του χωριού. Χρειάζεται να γίνει η αναγκαία μελέτη για  την κατεδάφισή της και την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, καθώς το χωριό δεν διαθέτει κανέναν άλλο χώρο για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

                        

                             Κατασκευή κανονικού γηπέδου ή 5x5

Υπάρχουν δύο οικόπεδα (δωρεά του Ευστρατίου Ταξείδη) στη θέση Πευκιανή και στη θέση Αλώνια.  Έχει γίνει επίσης πρόταση από τον Σύλλογό μας για τη συμμετοχή στα έξοδα κατασκευής (περίφραξη-γκολπόστ). Χρειάζεται να γίνει η σχετική μελέτη και να υπάρξει χρηματοδότηση από τον Δήμο, ώστε δίνεται η δυνατότητα άθλησης στο χωριό και να μπορούν να διεξάγονται φιλικοί αγώνες.

Διεύρυνση- ανάπλαση πλατείας Πλατάνου

Η κεντρική πλατεία, παρά τη γραφικότητά της, είναι πολύ μικρή. Επειδή βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και σε διασταύρωση, διέρχονται από αυτήν αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα ο χώρος της να περιορίζεται ακόμα περισσότερο και τα αυτοκίνητα να περνούν ακριβώς δίπλα από τα τραπέζια των καφενείων, που συχνά πρέπει να μετακινούνται. Επιπλέον, είναι δύσκολο να φιλοξενήσει η πλατεία μεγαλύτερες σε πληθυσμό εκδηλώσεις. Η ανάπλασή της χρειάζεται συνολικό σχεδιασμό, ώστε να διατηρηθεί ο παραδοσιακός της χαρακτήρας και παράλληλα να μπορεί να γίνει λειτουργικότερη.

                             

 

                 

                    Χώροι στάθμευσης στη Βρίσα και στα Βατερά

Η Βρίσα έχει έναν χώρο στάθμευσης αλλά είναι προβληματικός, γιατί βρίσκεται μέσα στον ποτάμι. Υπάρχει οικόπεδο για αγορά  στην έξοδο του χωριού με έτοιμη  μελέτη για να γίνει χώρος στάθμευσης και χρειάζεται η αγορά του οικοπέδου.

Μελέτη και Ένταξη των  Βατερών σε σχέδιο πόλεως

Η ανυπαρξία σχεδίου έχει οδηγήσει σε άναρχη δόμηση και αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια να αποκτήσουν τα Βατερά έναν οικιστικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να αναβαθμίσει όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, με την ύπαρξη σχεδίου πόλεως, θα αποφευχθεί η περαιτέρω άναρχη δόμηση.

            Προστασία των Βατερών από αυθαίρετες κατασκευές και επεκτάσεις

Κάποιες από τις κατασκευές αυτές δεν λαμβάνουν στοιχειώδη πρόνοια ούτε για το οικισικό ούτε το φυσικό περιβάλλον και επιπλέον δημιουργούν στους επισκέπτες την εικόνα προχειρότητας και ακαταστασίας, πράγμα που λειτουργεί σε βάρος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Αποσυμφόρηση του παραλιακού δρόμου των Βατερών

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.   Μία λύση θα ήταν η εκτροπή κυκλοφορίας από τον περιφερειακό δρόμο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να στηριχθεί ή να ανακατασκευαστεί η γέφυρα του περιφερειακού δρόμου και να γίνουν οι ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δημιουργία χώρων άθλησης στα Βατερά

Τα Βατερά, παρότι έχουν αναπτυχθεί ως οικισμός, δεν διαθέτουν κανέναν χώρο άθλησης. Υπάρχει χώρος για τη δημιουργία γηπέδου, ο οποίος πρέπει να αγοραστεί εγκαίρως και να διαμορφωθεί κατάλληλα, πριν οικοπεδοποιηθεί.

Τοποθέτηση περιπτέρου στον Υγροβιότοπο του Αλμυροπόταμου

Είναι αναγκαίο για την  ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το περίπτερο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί  μέσα στον χώρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου (που βρίσκεται γύρω από τον ναό του Αγίου Νικολάου)  το οποίο έχει δημιουργηθεί   από τους Συλλόγους  του χωριού μας.

 

           

           Επέκταση του συστήματος ανακύκλωσης στη Βρίσα και στα Βατερά

Η ανακύκλωση, εκτός από τη σημαντική συμβολή της στη διαχείριση του  περιβάλλοντος, θα μπορούσε να απαλλάξει τον Δήμο από ένα μεγάλο μέρος του όγκου των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και να περιορίσει τη μεγάλη ρύπανση των δημόσιων χώρων.

Δρομολόγηση ΚΤΕΛ κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες για τη διαδρομή  Καλλονή-    Θέρμα Πολιχνίτου -Βατερά

Η  δρομολόγηση της διαδρομής αυτής θα διευκολύνει πολύ τη σύνδεση των Βατερών με το βόρειο και το δυτικό τμήμα του νησιού και δεν θα χρειάζεται η μετάβαση πρώτα στη Μυτιλήνη για όποιον θέλει να μετακινηθεί εκεί. Η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει και την τουριστική κίνηση των Βατερών.

Ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου Βατερών – Πλωμαρίου από την παραλία

Η κατασκευή του δρόμου αυτού αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και θα συνδέσει ουσιαστικά τα χωριά του νοτίου τμήματος του νησιού μας μεταξύ τους συμβάλλοντας και στην οικονομική τους ανάπτυξη

Κύριοι,

Πιστεύουμε πως μία ικανή  Περιφερειακή -Τοπική Αυτοδιοίκηση με αγάπη και όραμα για τον τόπο της μπορεί να βρει τρόπους για να υλοποιήσει εκείνα τα έργα που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής.  Ελπίζουμε και ευχόμαστε η δική σας θητεία να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα Περιφερειακής – Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Σύλλογός μας θα είναι στη διάθεσή σας με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να βοηθήσει το έργο σας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας

Κωνσταντίνος Σταυρινός                                                Αικατερίνη Σκιά

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Από το Σύλλογο Βρισαγωτών της Αθήνας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    κυριοι

    καλα ολλα τα παραπανω κ ευχομαι να πραγματοποιηθουν.

    ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΗΓΩΝ

    ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ- ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ.
    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ.

    Κ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ Κ ΖΕΣΤΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ .

    ΕΤΣΙ ΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

    ΘΕΡΜΑΝΣΗ -ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ – Κ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Κ ΟΧΙ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

    Δ/ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ
    6977583404

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Η ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

    ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

    ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.