Τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στις δυο νομισματικές συλλογές που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960 στην περιοχή μας και στα πρόσωπα που συντέλεσαν τα μέγιστα στη δημιουργία τους.

Σήμερα θα αναφέρουμε τις τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν τα νομίσματα και στις οποίες (σχεδόν σε όλες) διαπιστώθηκε από τον έφορο αρχαιοτήτων Χαριτωνίδη η ύπαρξη και άλλων αρχαιολογικών  ευρημάτων.

Στον Πολιχνίτο: Οι αγροτικές τοποθεσίες, οι παραλιακές (σήμερα οικιστικές) αλλά και οι συνοικίες του στις οποίες βρέθηκαν νομίσματα είναι: Τ’ Αρά,    Στρογγυλού,   Αγιά Κυριακή,     Τ’ Ψύλλ’ τα βνάρια,  Αμπέλια, Περιβόλα, Χαλακιές, Τσίχια, Απλοθύρα, Τραπυργιά,Καρδώνας, Κο-Λαγκάδ, Αγία Άννα, Τζίγκος, Δαμάντρι

Στο Λισβόρι: Σκαμνιούδ, Πύργος, Κουρτήρ, Φραγγοκκλησιά, Τύδας, Τέμενος-Τεμενίτης, Άσπρη Πέτρα, Άγ.  Γεώργιος,  Αγ. Δημήτριος, Κατάπυργος,  Θερμοπηγές Αγ. Γιάννη,  Προφήτης Ηλίας,  Αστράτγους,  Χαλατσίδια,  Πετραδερή .

Στα Βασιλικά: Λαπτσή,  Πύρρα, Πήγαδος, Παλιοπηγάδα, Ταξιάρχης-Αστράτγους, Μέλισσα.

Στη Βρίσα: Άγιος Φωκάς

Υ.Γ. 1: Φαίνεται λίγο παράδοξο στη Βρίσα να έχουν βρεθεί ελάχιστα νομίσματα με πιο παλιό του 6ου μ.Χ. αιώνα, σε μια περιοχή που έχει πάρα πολλά σημεία με οικιστικά ευρήματα. Μάλλον πρέπει να αναφέρουμε όχι ότι βρέθηκαν λίγα αλλά ότι παραδόθηκαν στις συλλογές λίγα. Είναι πιθανόν να υπάρχουν νομίσματα -οικογενειακά κειμήλια σε ιδιώτες. Δεν ξέρουμε τη νομοθεσία που διέπει τις αρχαιότητες για να προτείνουμε ένα τρόπο να γίνουν γνωστά τα ευρήματα αυτά -έστω με φωτογραφίες- χωρίς να τα στερηθούν όμως οι κάτοχοί τους.

Υ.Γ. 2: Σε χάρτες του 16ου αιώνα στη θέση που υπάρχει σήμερα το Λισβόρι σημειώνεται χωριό με τα ονόματα Lesbo, Lesso, και Tesbo. Πιστεύεται ότι από το Lesbo προήλθαν τα άλλα δυο ονόματα και το “Λεσβώριον” ή Λισβόρι.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Τοπία και Ανθρώπινες Δραστηριότητες, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ευκαιρια για σκαψιμο…………

    που ξερς μωρελιμ τι μπορει να βρεις

    κανα πυθαρ με λιρες πριν τα βρουν οι γερμανοι……

    μικρος ακουγα πολλα καιρος για αξιοποιηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.