Χρήση αποδείξεων 2013

Από το Θοδωρή Κούσκο πήραμε τις παρακάτω πολύ χρήσιμες πληροφορίες για ό,τι πρέπει να γωρίζουμε σχετικά με τις αποδείξεις δαπανών που θα κάνουμε φέτος το 2013, τον οποίο και ευχαριστούμε. Το σχετικό κείμενο τοποθετείται και στη σελίδα χρηστικές πληροφορίες για να είναι εύκολα προσιτό σε κάθε στιγμή.

Σας παραθέτουμε κάποιες χρηστικές πληροφορίες για την χρήση αποδείξεων.
Οδηγός αποδείξεων 2013 – Πώς να αξιοποιήσετε και την τελευταία δαπάνη
Τελικώς, τι θα κάνω το 2013 με τις αποδείξεις; Να ζητάω από τον γιατρό;
Να μαζεύω σε φάκελο τη «χαρτούρα» όπως και πέρυσι; Τι θα κάνω με τις αποδείξεις από τα φροντιστήρια των παιδιών και τι με τις αποδείξεις για το ενοίκιο που πληρώνω; Δείτε το πλήρες αφιέρωμα και όλα τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την μορφή που έχει μέχρι τώρα το φορολογικό νομοσχέδιο (ποιος ξέρει, μέχρι την ψήφιση μπορεί να υπάρξουν και άλλες αλλαγές)

Αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών:
Εδώ θα συμπεριλάβετε τις αποδείξεις, από τα supermarket, αποδείξεις για ρούχα και παπούτσια, καταναλωτικά αγαθά, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, παροχή διαφόρων υπηρεσιών κλπ. Η συλλογή –προσοχή η συλλογή όχι η προσκόμιση στην εφορία- είναι υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο. Πόσες θα είναι αυτές οι αποδείξεις;
1.       Το εισόδημα θα πολλαπλασιάζεται με 25% προκειμένου να προκύπτει η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζει ο καθένας μας. Αν έχουμε 10.000 ευρώ εισόδημα, θα πρέπει να φέρουμε 2500 ευρώ αποδείξεις
2.       Θεσπίζεται νέο πλαφόν εισοδήματος που είναι τα 42.000 ευρώ. Δηλαδή, από τα 42.000 ευρώ και πάνω, δεν θα ζητούνται πρόσθετες αποδείξεις. Αν γίνει η πράξη, προκύπτει ότι το πλαφόν για τις αποδείξεις περιορίζεται στα 10.500 ευρώ από 15.000 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 60.000 ευρώ, θα μαζέψει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ και όχι περισσότερο καθώς δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι.
3.      Με το νέο καθεστώς, το πρόστιμο θα υπολογίζεται με τον χαμηλότερο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας. Ο οποίος είναι 22%. Άρα αν σε κάποιον ζητηθεί να προσκομίσει αποδείξεις 10.000 ευρώ και δεν τις προσκομίσει, θα πληρώνει πρόστιμο 2.200 ευρώ.
Απόδειξη από γιατρό:
Για να έχετε έστω και μια μικρή έκπτωση φόρου, πρέπει το ποσό που έχετε δαπανήσει σε γιατρούς να υπερβαίνει το 5% του εισοδήματός σας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν έχετε ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, η δαπάνη στους γιατρούς μέχρι τα 750 ευρώ (το 5% του εισοδήματος) δεν θα αναγνωριστεί. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι διαθέτετε για το 2013 16 αποδείξεις των 50 ευρώ από γιατρούς, οι 15 θα πάνε χαμένες και μόνο για την 16η θα κερδίσετε …5 ευρώ. Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μας εξηγήσει με αυτό το σύστημα που φτιάχνει, πως ακριβώς θα αντισταθούμε όταν ο γιατρός θα μας πει το γνωστό «30 χωρίς απόδειξη και 50 με απόδειξη» μεσούσης μάλιστα της κρίσης.
Απόδειξη από φροντιστήρια:
Οι αποδείξεις από φροντιστήρια δεν εξασφαλίζουν πλέον κάποια πρόσθετη έκπτωση. Η μόνη τους χρησιμότητα είναι –και αυτό ενδεχομένως καθώς θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών- ότι θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο γενικό «καλάθι» ώστε να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το νέο πρόστιμο που προωθείται για όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις
Απόδειξη από ενοίκιο:
Προς το παρόν, δύο πράγματα είναι σίγουρα: δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση φόρου για όσους πληρώνουν ενοίκιο. Παρ’ όλα αυτά, ο ενοικιαστής θα πρέπει να δηλώνει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που διαμένει καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απειλείται με πρόστιμο. Για το αν οι αποδείξεις των ενοικίων θα μπορούν να ενταχθούν στο «καλάθι» ή όχι, επίσης θα πρέπει να μας το ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, το κίνητρο να μην κόψει απόδειξη κάποιος ή να τα «βρει» με τον ιδιοκτήτη για ένα χαμηλότερο ποσό, θα είναι τεράστιο, τώρα μάλιστα που ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.
Απόδειξη από λογαριασμούς τηλεφώνου-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ:
Δεν αναγνωρίζονται πουθενά. Τις κρατάτε μόνο για αρχειακούς λόγους εκτός και αν είστε επαγγελματίας οπότε μπορείτε να τις συμπεριλάβετε στις επαγγελματικές σας δαπάνες. Το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς τα οποία επίσης δεν αναγνωρίζονται ούτε για το «καλάθι» των αποδείξεων.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Χρήση αποδείξεων 2013

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το καθεστώς συλλογής των αποδείξεων οριστικοποιούν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου. Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, το πέναλτι που θα επιβάλλεται σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συλλέγουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις (25% του εισοδήματος τους) θα ανέρχεται στο 22%.

    Συγκεκριμένα, το καθεστώς για τη συλλογή αποδείξεων προβλέπει:
    • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.
    • Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν, θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22% επί της διαφοράς.
    • Η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων, καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.
    • Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.
    Άλλες ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή αφορούν την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και τη μείωση στα 5.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος επαγγελματιών που θα εξαιρούνται από φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο νέος τρόπος φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών.

    Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

    Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1/1/2013 και μετά.

    Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013.

    Διαγράφεται η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

    Περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.

    Μέτρα 2,3 δισ. ευρώ

    Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Η συνολική πρόβλεψη είναι για έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

    Επίσης από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στην Βουλή από τις αρχές του Δεκεμβρίου αλλά ακόμη δεν έχει ψηφιστεί. Από την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου στην Βουλή μέχρι την ψήφισή του, επέρχονται αρκετές αλλαγές ,τροποποιήσεις , βελτιώσεις ακόμη και αποσύρσεις άρθρων.( 8/1/2012)
    Γι αυτό λοιπόν, καλό είναι όποιος πραγματικά θέλει να βοηθήσει, να αναφέρεται σε Νόμους και όχι σε σχέδια νόμου, γιατί αρκετά βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΕ, με άχρηστες ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.