Λείπει ένα κομμάτι από το παζλ!

Σήριαλ έχει καταντήσει το θέμα των χρημάτων που έστειλαν οι ομογενείς από την Αυστραλία. Και την ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του σήριαλ την έχει σχεδόν αποκλειστικά η Μητρόπολη Μυτιλήνης. Το “σχεδόν” μπαίνει γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι η επιστολή του Συλλόγου στη Μητρόπολη θα έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε απάντηση. Δεν αναφέρονταν ότι ήταν ανοιχτή επιστολή. Το “αποκλειστικά” φυσικά  οφείλεται στο ότι αν το Μητροπολιτικό συμβούλιο “καταδέχονταν” να απαντήσει στους κοινούς θνητούς-με όποιο περιεχόμενο αυτό ήθελε στην επιστολή- το θέμα δεν θα έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε.

Η πολύ μεγάλη δημοσιότητα του θέματος δεν έθιξε μόνο τον Μητροπολίτη μας και τη Μητρόπολη μας γενικότερα. Αυτό μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ήταν επιλογή γνωρίζοντας -και αδιαφορώντας για – τις συνέπειες. Έθιξε την Εκκλησία και τον κλήρο γενικότερα. Αλλά έθιξε και το κλίμα αλληλεγγύης των ομογενών -και όχι μόνο- προς την Ελλάδα. Γιατί σκότωσε την εμπιστοσύνη. Πολλοί είχαν ενδοιασμούς να δώσουν τη βοήθειά τους στο Δήμο ή στο Σύλλογο και προτίμησαν να μοιράσουν οι ίδιοι επιταγές ή να τα δώσουν σε κάποια βαθμίδα του κλήρου. Και τώρα …χτυπούν το κεφάλι τους.

Και τώρα όσον αφορά τη διάθεση του χρηματικού αυτού ποσού. Εδώ λείπει ένα κομμάτι του παζλ: γνωρίζουμε τί είπε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στους ενορίτες των εκκλησιών για να δώσουν τη συνδρομή τους. Γνωρίζουμε ποιοι έδωσαν και πόσα (πράγμα αδιανόητα για την εκκλησία στην Ελλάδα) Γνωρίζουμε τί έγραψε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης στον αρχιεπίσκοπο της Αυστραλίας. Δεν γνωρίζουμε όμως τι έγραφε η συνοδευτική της επιταγής επιστολή του αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας προς τη Μητρόπολη μας. Του έγραφε κάτι αντίστοιχο με αυτά που έγραψε στους ενορίτες του; Του έγραφε να τα διαθέσει όπως νομίζει; Του έγραφε να τα διαθέσει για τους ναούς; Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αξιολογηθεί η διάθεση του ποσού από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Και αφού η Μητρόπολη Μυτιλήνης δεν καταδέχεται να απαντά σε κοινούς θνητούς (τί έπαρση αλήθεια!) ας φροντίσουν οι φίλοι μας στην Αυστραλία να έχουμε από εκεί το παραπάνω κείμενο.

Σχετικά τώρα με τη διανομή που επέλεξε να κάνει το Μητροπολιτικό συμβούλιο:

  • Να σημειωθεί ότι δεν δόθηκαν τελικά χρήματα για να στηθεί το  στέγαστρο στον άγιο Ευστάθιο, όπως αρχικά νομίσαμε. Τα χρήματα (20.000 και κάτι ψιλά) δόθηκαν για τους ναούς της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Κωνσταντίνου! Δηλαδή το Μητροπολιτικό συμβούλιο μας λέει: κόψτε, ενορίτες της Βρίσας, το κεφάλι σας! Θέλετε να βρείτε χρήματα να στήσετε  το στέγαστρο, βρείτε! Θέλετε να παγώνετε μέσα στο κρύο και τη βροχή, δεν θα σας εμποδίσουμε! Θέλετε να μην εκκλησιάζεστε αφού δεν χωράτε στο εκκλησάκι,    να μην εκκλησιαστείτε! Καρφί δεν μας καίγεται!
  • Γιατί στην κατάσταση των ναών που “προικοδοτήθηκαν” από τη Μητρόπολη δεν αναφέρονται ποιοι είναι οι ναοί της Μητρόπολης Μήθυμνας που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό; Η μήπως είπαν πάρτε και σεις κάτι να μην παραπονιέστε!
  • Είναι αλήθεια ότι η αρχαιολογική υπηρεσία ζητούσε επίμονα από τη Μητρόπολη να δώσει τα χρήματα  αυτά για να γίνουν μελέτες και να υποστηλωθούν κάποιοι ναοί;
  • Με ποιο κριτήριο βγήκε το ποσό των  10 χιλιάδων για κάθε χωριό; Έγινε κάποια προμελέτη και διαπιστώθηκε τί χρειάζεται σε κάθε περίπτωση;
  • Γιατί η διανομή του ποσού έγινε αφού πρώτα δημοσιοποιήθηκε και πήρε διαστάσεις το θέμα. Έτσι όπως έγινε η διανομή του ποσού μοιάζει σαν να είπαν “έλα δώσε εδώ κι εκεί να τελειώνουμε!”
  • Ακόμα και ο παπά Γιουσμάς -που είναι κοντά στα πράγματα- έγραψε στο διαδίκτυο ότι τα χρήματα θα δοθούν σε ανθρώπους και σε ναούς. Το Μητροπολιτικό συμβούλιο δεν ασχολείται με τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων;
  • Τα χρήματα που έδωσε  ο Πάπας που διατέθηκαν; Μήπως από αυτά είναι δυνατόν να βοηθηθούν και οι άνθρωποι; Μήπως από αυτά μπορεί να δοθεί ένα ποσό για το στέγαστρο των Βατερών δείχνοντας ότι νοιάζονται για το “ποίμνιό τους”;
  • Μήπως μετά από όλα αυτά έχει σκοπό να έρθει κανένας ιεροκήρυκας να μας μιλήσει για ισότητα όλων των ανθρώπων, για αλληλεγγύη, για προσφορά, για καταδεκτικότητα προς όλους, για την ανάγκη του εκκλησιασμού; Πλάκα θα έχει!

Σημείωση σελίδας: κανένα ανώνυμο σχόλιο -ανεξάρτητα απ’ το περιεχόμενό του- δεν θα γίνει δεκτό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Λείπει ένα κομμάτι από το παζλ!

  1. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Κάποια στιγμη το χωριό μας θα ζωντανέψει. Οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν. Ελπίζω στα “εγκαίνια” κάποιοι να χαρακτηριστούν “persona non grata”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.