Άποψη

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας επίπονης προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας για να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Και ξαναχτίζοντας το σπίτι μας βάζουμε το θεμέλιο να ξαναχτιστεί και το χωριό μας. Που το θέλουμε με τις ομορφιές που είχε αλλά χωρίς τα προβλήματα.

Βρισκόμαστε σε μια αρχή. Μια αρχή καθοριστική όχι μόνο για τη δική μας (ανεξάρτητα απ’ την τωρινή μας ηλικία) ζωή αλλά και γι αυτή των παιδιών, των εγγονών, των απογόνων μας.

Βρισκόμαστε στα καλά καθούμενα διαχειριστές της ποιότητας ζωής και των επόμενων γενιών αλλά συγχρόνως διαχειριστές και πολλών εκατομμυρίων € που θα δαπανηθούν για το ξαναχτίσιμο των σπιτιών και του χωριού μας.

Βρισκόμαστε στο επίκεντρο ενός ανθρωπιστικού κινήματος με παγκόσμιες διαστάσεις που έχει ως στόχο να βοηθήσει ανθρώπους (εμάς) που υπέστησαν ένα οδυνηρό χτύπημα από τη φύση.

Το ερώτημα είναι πως θα πορευτούμε και από ποιους θα δεχτούμε βοήθεια (αν τη χρειαζόμαστε!) Είναι εύκολο εφαρμόζοντας το του Νικολού (του Πλατάνου) απόφθεγμα «παν τι κινούμενο ένεκα τινός κινείται» να υποψιαστούμε σε κάθε κίνηση βοήθειας  κάποια σκοπιμότητα (ο Πάπας έδωσε τα χρήματα για να γίνουμε καθολικοί, το Κολέγιο της Αθήνας θέλει να φτιάξει το σχολείο μας για κάνει προπαγάνδα κ.ο.κ) Μήπως έτσι βοηθούμε το χωριό μας και την επίλυση των προσωπικών προβλημάτων μας;

Και ερχόμαστε στην ουσία του κειμένου αυτού που είναι η «φαγωμάρα» υπέρ ή κατά της πρωτοβουλίας της ομάδας «Rebuild Vrissa» που εξελλίσεται μέσα απ’ τη σελίδα μας και όχι μόνο.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από παιδιά που «έχουν σχέση» (θα πω εγώ) με το χωριό μας. Από αγάπη για το χωριό μας, λένε τα παιδιά. Από προσωπικό συμφέρον (λέω εγώ, πιστός στο ρητό του Νικολού). Η ομάδα παρουσίασε ένα όραμα για το χωριό και ένα σχέδιο εργασίας για την υλοποίησή του. Αφιέρωσε χρόνο πολύτιμο και κόπο. Για το καλό του χωριού και το δικό μας, λένε αυτοί. Για το συμφέρον τους, λέω εγώ.

Και τώρα μένει σε μας να αποφασίσουμε αν δεχόμαστε την πρότασή τους ή όχι. Θεωρώ ότι το κριτήριο δεν πρέπει να είναι ποιο είναι το κίνητρο τους -αυτό το ξεκαθαρίσαμε είναι το συμφέρον τους-  αλλά αν μας συμφέρει εμάς ατομικά ή συλλογικά. (Γιατί όποιος και να παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το χωριό μας από προσωπικό συμφέρον θα κινείται -σύμφωνα με το ρητό) Κριτήριο επομένως πρέπει να είναι αν η πρόταση αυτή δεν γίνει δεκτή τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Άλλη πρόταση δεν έχει κατατεθεί εκτός απ’ τη γενική: ο καθένας ενεργεί μόνος του. Αν κάποιος φορέας ή ομάδα ή πρόσωπο έχει κάτι άλλο να προτείνει ας μας το πει τώρα. Τώρα που πρέπει να αποφασίσουμε.

Θεωρώ ότι η πρόταση πάσχει σε ένα βασικό σημείο: στη σύνθεση του Δ.Σ.του Συλλόγου. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μετέχουν σ’αυτό μέλη του τοπικού συμβουλίου και γιατί είναι εκλεγμένα και γιατί είναι επιτυχημένα. Όπως θα πρέπει να μετέχει στο ΔΣ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της Αθήνας γιατί και αυτοί έχουν εκλεγεί από σημαντικό αριθμό χωριανών μας και αυτοί έχουν δώσει δείγματα προσπάθειας για το καλό του χωριού.  Θα πρέπει την  πλειοψηφία να την έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι (αν και αναρρωτιέμαι για να μαλώνουμε θα κάνουμε το Σύλλογο ή για να συνεργαζόμαστε)  αρκεί να βρεθούν τα τέσσερα άτομα που θα δεχτούν να αφιερώσουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για να φέρουν σε πέρας το έργο που θα αναλάβουν.

Αναρρωτιέμαι μήπως η αντιπαράθεση για τη δημιουργία του Συλλόγου και ειδικά για τη διαχείριση των χρημάτων που πιθανόν να συγκεντρώσει δρα αποτρεπτικά για όποιον σκέφτεται να προσφέρει χρηματική ενίσχυση όχι μόνο στο Σύλλογο που προτείνεται να δημιουργηθεί αλλά σε κάθε δυνητικό αποδέκτη; Μήπως διαβάζοντας «τη φαγωμάρα» μας, μας βαρεθούν (επιεικής η λέξη) όσοι μας εκτιμούν ή μας λυπούνται.

Ας αφήσουμε επομένως το κίνητρο (το είπαμε είναι το συμφέρον!) και ας επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο της πρότασης. Και πάνω στο περιεχόμενό της ας καταθέσουμε επώνυμα τις ενστάσεις και τις προτάσεις μας.

Προσωπικά:

 • Αν δημιουργηθεί ο Σύλλογος θα είμαι μέλος του αλλά με κανένα τρόπο δεν θα συμμετάσχω στο Δ.Σ. ή στο αντίστοιχο για τον οικοδομικό συνεταιρισμό, αν φτάσουμε ως εκεί.
 • Την κυριότερη μομφή που απευθύνω στην ομάδα είναι πως είναι υπέρμετρα …αισιόδοξοι (ή ονειροπόλοι)!
 • Αναρρωτιέμαι: αν τυχόν και κάνω λάθος. Αν τυχόν και το κίνητρο της ομάδας δεν είναι το προσωπικό συμφέρον αλλά πράγματι η αγάπη τους για τον τόπο αυτόν (που δεν έχουμε δικαίωμα να την μονοπωλούμε μόνο κάποιοι απ’ όλους τους χωριανούς) Αν τυχόν στο «ένεκα τινός κινείται»  αυτό το «τινός» είναι πράγματι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του (ή αν θέλετε η μεγαλύτερη συνιστώσα αυτού του «τινός») μήπως απογοητεύουμε όχι μόνο αυτούς αλλά και κάθε άλλον που νοιώθει αυτήν την αγάπη να καθοδηγεί τις αποφάσεις του και την πορεία του σε σχέση με το χωριό μας; Μήπως τελικά μείνουμε μόνοι μας, ο καθένας μας να κατηγορεί και να υποψιάζεται τον άλλον και να μην τολμά κανείς να απλώσει «χείρα βοηθείας» προς τον γηρασμένο πληθυσμό του χωριού μας;

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

36 απαντήσεις στο Άποψη

 1. Ο/Η Δημήτρης Κώνστας λέει:

  Στρατή, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου περισσότερο, σε όλα όσα γράφεις.
  Ειλικρινά.

 2. Ο/Η Τσάτσος Παναγιώτης λέει:

  Στρατή να πω και εγώ τις δικές μου απόψεις
  Μήπως όλοι βιαζόμαστε ? Μήπως η ομάδα «Rebuild Vrissa» έχει και αυτή υπέρμετρα βιαστεί ? Από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν και από τις ανακοινώσεις τους θεωρούν ότι το χωριό μπορεί να ξαναφτιαχτεί στην ίδια θέση .
  Η επίσημη πολιτεία , μέσω των υπηρεσιών της (πολεοδομία κλπ) ,θα αποφασίσει για αυτό έπειτα από επιστημονικές μελέτες οι οποίες αν γνωρίζω καλά έχουν αρχίσει . Πέρα από το πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσουν ξέρω θετικά ότι σεισμολογική μελέτη (βασική) δεν έχει ανατεθεί .
  Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα διαμορφώσουν το νέο αντισεισμικό κανονισμό βάσει του οποίου θα εκδοθούν οι νέες οικοδομικές άδειες.
  Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν. Υπάρχει ένας εξαίρετος χωριανός μας επιστήμονας ο οποίος έχει κάνει διατριβή στη σεισμογενή Λέσβο και ειδικότερα στο χωριό μας .
  Είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να μας κατατοπίσει θετικά και υπεύθυνα .Ας τον καλέσουμε σε μια οργανωμένη συγκέντρωση – ενημέρωση

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Υπάρχει η πρόταση του υπουργού να κάνει διεθνή διαγωνισμό και να χτίσει το χωριό σε μικρό χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον αυτό μεταφέρθηκε από δυο φορείς που παρεβρέθησαν. Του προέδρου Βρισαγωτων Αθήνας και του βουλευτή Πάλλη.
  Αυτό γιατί δεν το συζητάμε; ξέρουμε τους όρους;
  Το επιχείρημα ότι έτσι θα καταστραφεί η οικονομία του νησιού δεν είναι τόσο σοβαρό, α. Η οικονομία του νησιού προφανώς δεν εξαρτάται από σεισμούς και β. Όποιος γνωρίζει ελάχιστα η σκέφτεται ελάχιστα, αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν θέλει να κουβαλάει εργάτες από άλλου. Άρα ποια είναι η οικονομία του νησιού; Για ποιους πρέπει να μας ενδιαφέρει;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Εννοείται είναι η καλύτερη ιδέα!! Να πάρουμε και την επιδότηση ανά τετραγωνικό για τα σπίτια που έπεσαν όπως ορίζει η ΚΑΤΕΡΊΝΑ κι να να μας φτιάξουν και τα σπίτια με διεθνή διαγωνισμό όπως είπε η υπουργαρα που ακόμα κλαίει με μαύρο κλάμα για το λιμάνι του Πειραιά !!

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Με τις παρούσες συνθήκες ελάχιστοι σκέφτονται σοβαρά την ανοικοδόμηση. Ας γίνει μια ανεπίσημη έρευνα από τον Πρόεδρο μεταξύ των δικαιούχων πόσοι τη θέλουν και προτίθενται να μπουν στη κλασική διαδικασία (μηχανικός, άδειες, εφορίες, Τράπεζες, μαστόρια).
  Αν βέβαια μπορεί να το κάνει η Πολιτεία χωρίς άδειες και άλλα έξοδα από μέρους μας και να μας δώσει «το κλειδί στο χέρι» τότε το πράγμα αλλάζει. Δελεαστικό ακούγεται.
  Υ.Γ. Αλήθεια, κατάλογος δικαιούχων υπάρχει στην Κοινότητα;

 5. Ο/Η Μουσά Λαμπρινή λέει:

  Καλησπέρα σας, τυγχάνει να είμαι η εγγονή του Νικολού Χριστέλη και εδώ και μια εβδομάδα βρίσκομαι στο χωριό στο πλευρό των παιδιών από το rebuild. Η αγάπη μου για το χωριό είναι αυτό που με κινητοποίησε και κανένα μα κανένα προσωπικό συμφέρον,πράγμα το οποίο δεν έχει κανένα χώρο σε αυτή την ομάδα. Αν θα μείνετε να διαφωνείτε δεν το ξέρω, αν θα πάρετε εσείς αποφάσεις για το καλό του χωριού ή θα αφήσετε άλλους να το κάνουν για σας ούτε αυτό το ξέρω.Βλέποντας και κρίνοντας από τις προθέσεις όμως ένα είναι το μόνο σίγουρο, πώς αν ο παππούς μου ζούσε και μπορούσε να έρθει στο χωριό δεν θα επικροτούσε ούτε την φαγωμάρα σας ούτε την καχυποψία σας.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Τελικά όπως φαίνεται θα μείνουμε μόνοι. Από την ιστορία διδαχθήκαμε ότι όποτε υπήρχε φαγωμαρα κανένα όνειρο των απλών ανθρώπων δεν πραγματοποιήθηκε. Εάν δεν υπήρχαν οι «ονειροπόλοι», οι μπροστάρηδες οπλαρχηγοί και οι μεγάλες δυνάμεις που για το δικό τους συμφέρων μας βοήθησαν ακόμα θα είμαστε υπόδουλοι στους Τούρκους. Στην δικιά μας περίπτωση μπήκαν μπροστά πρώτα οι «ονειροπόλοι», που είναι το επιστημονικό δυναμικό αυτού του τόπου ( πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές σπιτιών σε Αθήνα ,Αράχωβα , Βόλο) να μας πουν την γνώμη τους. Όλοι κάθονται κάτω απο τα ριχια και πυροβολούν τις προτάσεις των ονειροπολων. Όσοι ασχολήθηκαν με ανεργηση η επισκευή οικοδομης (επίσημα με άδεια) ξέρουν τις δυσκολίες. Τελικά τι ενδιαφέρει περισσότερο πόσο θα κερδίσουν οι «ονειροπολοι» η πως θα φτιάξουμε τα σπίτια μας για μας και τα παιδια μας πιο γρήγορα και ασφαλή ? Μπορεί βέβαια η φαγωμαρα και η σιωπή απο το επιστημονικό και Οικονομικά ευκαταστατο δυναμικό του τόπου να είναι εσκεμμένη, βλέπετε στη ΚΥΑ υπαρχει μια παράγραφος που επιτρέπει την πώληση της κόκκινης ιδιοκτησιας και ο αγοραστής να επωφελείται όλη την επιχορήγηση. Εαν δεν υπάρχει μια οργανωμένη ομάδα να συμβουλεύσει τους απλούς ανθρώπους για όλες τις διαδικασίες , τα χρονοδιαγραμματα θα αλλαξουν χέρια πολλές περιουσίες.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΡΑΒΟ Ο ΘΕΙΟΣ

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  το ΡΗΤΟΝ του ΓΕΡΟ ΝΙΚΟΛΟΥ ηταν επακριβοσ ΠΑΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΕΚΑΤΕΝΟΣ ΚΙΝΕΙΤΕ. ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΓΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΓΑΤΕ ΠΑΛΑΒΟ ναπου ηλθην τα πραγματα οπωσ τα ελεγγε

 7. Ο/Η Δεσμα Κατακου λέει:

  Διαβάζω τα μεν και τα δε εδώ και μέρες και βλέπω τη φαγωμάρα. Αυτό που προσωπικά έχω δει είναι μια γενική καχυποψία που ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί υπάρχει. Που να αρχίσουν να ρέουν και τα χρήματα…

  Στρατη, λες ότι το Rebuild κινείται με βάση το συμφέρον τους. Μήπως θα μπορούσες να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το συμφέρον αυτό κατά την άποψη σου ή απ’ όσο ξέρεις; Ούτε εργολάβοι είναι, ούτε προσβλέπουν σε καμία θέση. Προφανώς βλέπεις από μια άλλη γωνία απ’αυτην που βλέπω εγώ, αλλά θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο σαφής για να αξιολογήσουμε και οι υπόλοιποι.

 8. Ο/Η Νίκος Κοντος λέει:

  Καλα τα λες Στρατη
  Και γω μέσα είμαι
  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
  WE WILL REBUILD VRISSA

 9. Σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ την 2-8-2017 με τίτλο ¨Και η προσφορά θέλει αρετήν και τόλμην» επισήμαινα τον κίνδυνο να βουλιάξουμε στα βαλτόνερα της καχυποψίας και του » αλληλλοφαγώματος» , κατηγορώντας- κατά την προσφιλή μας τακτική-καθέναν που διαθέτει το χρόνο του και τις όποιες δυνάμεις του για την εξυπηρέτηση του συνολικού- και καλώς εννοούμενου- συμφέροντος των συγχωριανών του.
  Και » πριν αλέκτωρ φωνήσαι» άρχισαν τα…βερεκεκέξ, κουάξ, κουάξ για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Βρισαγωτόπουλα του Rebuild Vrissa!
  Ποιοι είναι αυτοί; Ποιος τους ζήτησε να » ανακατωθούν»; Τι συμφέρον έχουν; Πόσο άδολη είναι η αγάπη τους για το χωριό; Έχουν σπίτια πράσινα, κίτρινα, κόκκινα;
  Επιτέλους, συγχωριανοί, ( όσοι στις κρίσιμες ώρες για το χωριό μας επιμένετε σε αυτά τα θλιβερά » σειριά» ή τα ανέχεστε) υπάρχουν και άνθρωποι (ναι, και συγχωριανοί σας),που δεν σκέφτονται το μικροσυμφεροντάκι τους, που απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι ξοδεύουν το χρόνο τους( και άμεσα ή έμμεσα και χρήμα, αφού και ο χρόνος είναι χρήμα) και διαθέτουν τις δυνάμεις τους για την πρόοδο της περιοχής τους και την προκοπή των συγχωριανών τους. Και στην παρούσα συγκυρία: για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χωριού τους και τη συνέχεια της ζωής του και της Ιστορίας του.
  Ας υπερβούμε, λοιπόν, στη κρίσιμη φάση που διερχόμαστε, την λογική του…καφενέ κατά την οποία » όλοι ίδιοι είναι». Τα παιδιά του Rebuilt Vrissa έκαναν μια σημαντική πρόταση. Να προχωρήσουμε συλλογικά και οργανωμένα. Εάν ο καθένας ακολουθήσει τον δικό του, μοναχικό δρόμο,…Χαιρέτα μου τον Πλάτανο! Φοβούμαι πως- σε μερικά χρόνια- στο μισό χωριό θα λαλούν μόνο κουκουβάγιες!
  Ο οικοδομικός συνεταιρισμός αποτελεί μονόδρομο. Εφόσον θα είναι γνήσια αντιπροσωπευτικός και θα έχει την ειλικρινή υποστήριξη όλων των χωριανών, είναι αυτός που θα πάρει την απόφαση να ανατεθεί- πώς και σε ποια τεχνική εταιρεία- η συνολική ανοικοδόμηση του χωριού. Αυτός θα αποφασίσει τις όποιες αναγκαίες και απαραίτητες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην μετασεισμική Βρίσα και θα εποπτεύσει για την πιστή εφαρμογή τους. Και είναι αυτός που θα αναζητήσει και θα επιτύχει πρόσθετες επιχορηγήσεις.
  Υ.Γ. Το μόνο που δεν κατάλαβα από αυτά που λέχθηκαν στην ενημερωτική συγκέντρωση του Rebuild Vrissa στα Βατερά είναι γιατί τόσο πρόωρα και πρόχειρα απορρίφθηκε κατά την συνάντηση που είχε η Ομάδα ( που συγκροτήθηκε κατά την πρώτη συγκέντρωση της Αθήνας) με τον υπουργό Σπίρτζη, η ιδέα να ανατεθεί σε τεχνική Εταιρεία, με διεθνή διαγωνισμό, η ανοικοδόμηση της Βρίσας, με το επιχείρημα πως έτσι δεν θα δουλέψουν οι ντόπιοι. Ακόμα κι αν υποθέσουμε, ότι το έργο, τελικά, δεν θα το πάρει κάποια λεσβιακή εταιρεία ούτε κάποια από την άλλη Ελλάδα αλλά κάποια…ολλανδική, θα κουβαλήσει το τσιμέντο, τον ασβέστη, την άμμο, τους εργάτες και τους χτίστες από την…Ολλανδία;

 10. ΔΙΟΡΘΩΣΗ:» πριν αλέκτορα φωνήσαι»

 11. Ο/Η χχχχχχχ λέει:

  Ωραία .. Κι ας πούμε ότι οι μελέτες έγιναν και η οικοδομική εταιρεια έγινε κι αυτή , και κρίνει ότι στο μέρος που υπάρχει ας πούμε το σπίτι μου αλλά αποφασίστηκε εκεί να γίνει δρόμος πλατεία χαμάμ η δεν ξέρω τι άλλο .. Εγώ τότε τι κάνω , θα έχω δικαίωμα να αρνηθώ αφού θα ήθελα για τους α. Β λόγους το σπίτι μου να υπάρχει εκεί και μόνο εκεί που μεγάλωσα?

 12. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

  Συμφωνώ με όσα επισημαίνει ο κύριος Ψαριανός. Αυτή τη στιγμή προέχει το συνολικό καλό και όχι οι όποιες δίκαιες ή άδικες καχυποψίες. Νομίζω όμως ότι το σημαντικότερο από όλα, είναι να ληφθεί πρώτα μέριμνα για τον άνθρωπο και μετά για το σπίτι. Όπως έγραψα και πρίν απο 2 ημέρες, έμαθα απο πρώτο χέρι στη περιφέρεια Β.Αιγαίου ότι η επιδότηση του ενοικίου, εάν κάποτε δοθεί, θα είναι μόνο για 6 μήνες και τίποτε άλλο. Αυτό αντιλαμβανόμαστε όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ήδη κάποιοι συγχωριανοί μας, μαζι με αυτούς και η αδελφή μου, μένουν απο την ημέρα του σεισμού σε Ξενοδοχεία στα Βατερά καταβάλλοντας απο τη τσέπη τους ένα πολύ ακριβό ποσόν για τη διαμονή τους. Εάν λοιπόν, δεν καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους το εφάπαξ βοήθημα των 587€, η αποζημίωση για την οικοσκευή και η επιδότηση ενοικίου όχι για 6 μόνο μήνες αλλά για μία τριετία τουλάχιστον, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι τις βασικές τους ανάγκες επιβίωσης, τί έννοια έχει να μιλάμε για το πού, πώς, πότε, και ποιός θα ξαναχτίσει το χωριό;;; όταν οι άνθρωποι που θα κληθούν να αποφασίσουν και να ξανακατοικήσουν στο χωριό μας θα έχουν μετακομίσει αλλού ή θα έχουν εγκαταλήψει τα εγκόσμια;;; Ας μη ξεχνάμε ότι τα ντουβάρια, οι δρόμοι, τα σχολεία, ο πολιτισμός και όλα τα συναφή ξαναγίνονται, ο άνθρωπος όμως δεν ξαναγίνεται.

 13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αγροτικός Συνεταιρισμός Βρίσας…. Όλη η Βρίσα ξέρει τα αποτελέσματα του συνεταιρισμού στη Βρίσα. Ο οικοδομικός Συνεταιρισμός λέτε θα έχει καλύτερα αποτελέσματα? Μακάρι….

 14. Αγαπητέ Δημήτρη Σκιά,
  έχετε δίκιο να προτάσσετε ως επείγον το πρόβλημα για το πώς θα μείνουν όρθιοι οι άνθρωποι στα τρία, τέσσερα χρόνια σε συνθήκες προσφυγιάς. Ήταν το ζήτημα που επισήμανα κι εγώ στο άρθρο μου ¨ Πρώτα η υγεία και μετά τα λούσα». Όμως, όσο τα ντουβάρια κείτονται » χαλατσιές», οι συνθήκες της προσφυγιάς των σεισμόπληκτων συγχωριανών μας θα συνεχίζονται και, γι΄ αυτό, συγχρόνως, με την προστασία και την υποστήριξη των ανθρώπων( για τους οποίους-τουλάχιστον, όσον αφορά τους τοπικούς παράγοντες και τις Αρχές- γίνεται αξιέπαινη προσπάθεια), πρέπει να δρομολογηθούν και τα ζητήματα της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου οικισμού.
  Και μια απάντηση για τον/την χχχχχχ(θα προτιμούσα ως συγχωριανοί να συνομιλούσαμε επώνυμα).
  Παρόλο που άλλοι είναι οι αρμόδιοι και οι κοντύτερα προς τα πράγματα, για να δίνουν λύσεις στα εύλογα ζητήματα που θέσατε με το σχόλιό σας, έστω και αναρμοδίως, θα προσπαθήσω να σας…καθησυχάσω: το οποιοδήποτε συλλογικό και αντιπροσωπευτικό όργανο που( εύχομαι) θα συσταθεί δεν πρόκειται να παίρνει αποφάσεις ερήμην των ενδιαφερόμενων κατοίκων του χωριού μας, και ιδιαίτερα αποφάσεις που έχουν σχέση με την διατήρηση ή μη της κατοικίας κάποιου συγχωριανού μας, λόγω κάποιας αναγκαίας παρέμβασης που πρέπει να γίνει στο χωριό. Οπωσδήποτε σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί τρόποι, με αμοιβαία κατανόηση, να εξευρεθεί μια συμφέρουσα και για τον ιδιοκτήτη και για το χωριό λύση με ανταλλαγή οικοπέδου, με χρηματική αποζημίωση κ.λπ.

 15. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Σχετικά με την πρόταση για Σωματείο /Σύλλογο 1)Διοικουσα επιτροπή 3μέλη απο το Χωριό και 4εκτός ποιός το αποφασίζει;2)αναθεσης σε τεχνική εταιρία η σε τεχνικές εταιρίες( 3 τουλάχιστον) 3)Συνεταιρισμός μόνο με ιδιοκτήτες που εχουν κόκκινα σπίτια αυτοί που εχουν κίτρινα;

 16. Ο/Η Γεωργή Πελη λέει:

  Το θέμα της εταιρίας (μίας) των τεχνικών εταιριών (πολλών) και αν το νούμερο των μελών του σωματίου από το χωριό ήταν μια πρόταση όπως και όλες οι υπόλοιπες που κάναμε και περιμέναμε ανοιχτό, υγιή και εποικοδομητικό διάλογο επώνυμο, και φανερό. Ποτέ δεν είπαμε ότι αυτά που προτάθηκαν από την ομάδα μας είναι μονόδρομος. Ίσα ίσα είπαμε ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ όλοι μαζί σκεπτόμενοι το καλό του χωριού βάζοντας στην άκρη καχυποψίες και μικρότητες (όχι απέναντι μας γιατί αυτό πραγματικά ήταν μια έκπληξη προσωπικά για μένα, αλλά μεταξύ μας γενικότερα), σε όλα τα επίπεδα και κάνοντας λίγο δεξιά ο ένας και λίγο αριστερά ο άλλος να βρεθούμε σε μια κοινή λύση.

  Όσο για τα «κίτρινα» προτείναμε να διερευνηθεί, αν υπάρχει γενικό ενδιαφέρον, πως μπορεί να φτιαχτεί ένα όχημα για συλλογική αντιμετώπιση τους γιατί μέσα στον συνεταιρισμό των κόκκινων δεν μπορούν να μπουν σύμφωνα με την γνώμη νομικού.

  Όσο για το ότι θα μας χτίσει τα σπίτια ο υπουργός είδατε πουθενά να αναφέρθηκε από τους επισήμους αντιπροσώπους του; Ο Πάλλης δεν είπε κάτι τέτοιο παρεπιπτόντως. Το ανέφερε ο κος Σταυρινος. Γιατί δεν ερωτήθηκαν παρολ’αυτα οι εκπρόσωποι από το υπουργείο;
  Πόσα χαρτιά από αυτά που μοίρασε η ομάδα μας έχουν συμπληρωθεί και βρίσκονται στα κουτιά συλλογής τους στον Προκοπα και τον Πλάτανο; Γιατί έτσι θα φανεί το ενδιαφέρον το πραγματικό και θα μπορεί να αξιολογηθεί για να πάμε ένα βήμα παρακάτω.
  Και θα ήταν όντως πολύ χρήσιμη μια οποιαδήποτε κίνηση από τους εκλεγμένους φορείς (τοπικό συμβούλιο κ σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας) απέναντι στους οποίους δεν υπάρχει καχυποψία για να πάμε ένα βήμα παρακάτω τώρα που έχουν ακουστεί οι πολιτεία και όσα προτείναμε και εμείς και ο κόσμος πλέον ΠΡΕΠΕΙ να πάρει μια θέση για το πως θέλει να προχωρήσει. Το κράτος ΔΕΝ θα χτίσει τα σπίτια. Το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο των ανθρώπων που έχουν έννομο συμφέρον στο χωριό.

  • Ο/Η ανωνυμος λέει:

   Κατ αρχην σας αξιζει ενα μεγαλο μπραβο για την δραση σας να ετοιμασετε γρηγορα μια προταση για το χωριο οσο ονειροπολα και να ηταν οποια κι αν ηταν τα κινητρα σας.Και μονο σαν κινηση μπραβο σας .Απο εκει και περα κατα την ταπεινη μου γνωμη ο τροπος που χειρηστηκατε το ολο θεμα ηταν αυτο που πυροδοτησε τις οποιες καχυποψιες .Βγαλατε μια υπερμετρη βιασυνη να ωθησετε τα πραγματα προς την εταιρεια που προβαλατε.Ακομη καιτην ημερα της ενημερωσης απο τους θεσμους πριν καν τελειωσει η συζητηση μπηκαν μεσα μελη της ομαδας σας κι αρχισαν να μοιραζουν χαρτια και οχι μονο αλλα καποια εκαναν συζητηση με τον κοσμο προσπαθωντας να πεισουν γι αυτα που πρεσβευαν .Ολο αυτο οσοι το ειδαντο κατεκριναν γιατι εδειχνε μεγαλη απαξιωση και ασεβεια.Ο κοσμος προσπαθουσε να λυσει τις οποιες αποριες του ακομη και να τσακωθει μαζι τους βρε αδερφε για να εκτονωθει κι εσεις προσπαθουσατε να ψαρεψετε πελατες εκμεταλευομενοι την οποια αγανακτηση απογοητευση ειχε ο κοσμος.Ενω θα μπορουσατε να περιμενετενα τελειωσειη ενημερωση καιβγαινοντας ο κοσμος να του δινετε τα χαρτια.Εολη αυτη ηβιαση εκτιναξε την καχυποψια.Γιατι στην δικη σας εκδηλωση δεν μπηκε κανεις να μοιρασει χαρτια.Θα μου πειτε δεν υπηρχε αλλη προταση μα κι ανυπηρχε σιγουρα θα σεβονταν καποια πραγματα.Και πραγματι δεν μπορωνα καταλαβω την τοση βιασυνη αφου κανενα κοκκινο δεν μπορει να ξεκινησει να κανει κατι πρινβγουν τα πρωτοκ κατεδαφισεις και ολοκληρωθουν οι διαδικασιες.Γιατι σωνει και καλα πρεπει ο κοσμοςν αποφασισει τωρα αν θα κανει συλλογο σωματειο η οικοδ συνεταιρισμο.Και στην τελικη γιατι πρεπει ν ασπαστουν τη μια και μοναδικη προταση που υπαρχεικαι η οποια επιτρεψτεμου να πω ειναι ιδανικη για το ιδανικο χωριο ομως αυτο δε σημαι νει οτι ειναι και εφικτη και θαεπιτρεψετε στους μονιμους κατοικους να γνωριζουμε καλυτερα απο οποιονδηποτε αλλον τι ειναι εφικτο και τι οχι γιατι ζουμε το χωριο ολο το χρονο χειμωνα καλοκαιρι και γνωριζουμε τα προβληματα του καλυτερα απο τον καθενα ,στο πετσι μας.Και στην τελικη εχουμε δικαιωμα να θελουμε ν ακουσουμε κι αλλες προτασεις αν υπαρξουν.Λυπαμαι πολυ για ολο αυτο που ξεσπασε απεναντι σας ομως μην κατακρινετε το κοσμο μονο για την καχυποψια του γιατι θεωρω οτι συμβαλατε κι εσεις σε αυτο .Κι ο κοσμος εχει παθει πολλα για να ειναι ετσικαι ειναι κριμα μεσα απο ολο αυτο να χαρακτηριζονται οι μονιμοι κατοικοι του χωριου ως αξεστοι χωριατες καχυποπτοι κι αξιοι της μοιρας τους .Γιατι το διαβασα κι αυτο σε σχολιο στο fb στη σελιδα ολοι μαζι για την βρισα και ειναι ντροπη της εν λογω κυριας .Απο την ασφαλεια του καναπε της οπου και να βρισκετε να κρινει και να καταφερνετε εναντιον των μονιμων κατοικων .Συγνωμη αλλα το διαβασα με στεναχωρησε τοσο πολυ που επρεπε να το αναφερω

   • Ο/Η Γεωργή Πελη λέει:

    Για ποια εταιρία μιλάτε;;;;; Δεν μοιράσαμε τίποτα από εταιρία εμείς!!!!!

    Μοιράζαμε στην έξοδο για ώρα, σε οσους έφευγαν, την πρόταση μας που ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ δεν υπήρχε μέσα. Όταν φτάσαμε δυο κοριτσάκια μοίραζαν χαρτιά από συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρία με την οποία ουδεμία σχέση έχουμε.
    Ο λογος που μπήκαμε και μοιράσαμε χαρτιά μέσα είναι γιατί κάποια στιγμή αποφασίσαμε (λανθασμένα ίσως) ότι αν κάποιοι από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους έφευγαν από το πλάι δεν θα τους βρίσκαμε και θα έχαναν την ευκαιρία να έχουν γραπτώς το κείμενο αναλυτικά. Προς ενημέρωση του κόσμου και μόνο. Χωρίς κανένα όφελος ΔΙΚΟ ΜΑΣ παρά μόνο για το καλό ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ όπως εμείς το κρίναμε.

    Η βιασύνη ήταν και είναι για να συνεχίσει η όποια οργάνωση της όλης κατάστασης πριν αρχίσουν οι άνθρωποι να φεύγουν ξανά για Αθήνα. Γιατί μέσα στην ατυχία μας είμαστε τυχεροί που τώρα τον Αύγουστο έχουμε την μεγαλύτερη προσέλευση Βρισαγωτών μαζεμένων εδώ και θέλαμε να εκμεταλλευτούμε να δώσουμε για άλλη μια φορά ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ υλικό γραπτως που μας ΖΗΤΗΘΗΚΕ από παρευρισκόμενους μετά την λήξη της δικής μας συνάντησης.

 17. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  https://www.youtube.com/watch?v=u35mot9P9G0&feature=youtu.be

  1’31 περίπου Σύλλογος Βρισαγωτών
  «με τον υπουργό που είμαστε μας είπε το εξής, είναι τα παιδιά κι εδώ. Μπορώ να κάνω τη Βρίσα σ’ ένα χρόνο, να βγώ σ’ διαγωνσιμό διεθνή και να φέρω δύο μεγάλες κατασκευαστικές.»
  1’45 και μετά Πάλλης
  «ναι μεν ο υπουργός είχε πει την πρόθεσή του, ως σκέψη, αν δεν βγαίνει το πράγμα, να δώσει μια εργολαβία, αλλά η π΄ροθεση δεν είναι να δώσει μια εργολαβία σ’ ένα διεθνή διαγωνισμό».

  • Ο/Η Δημήτρης Κώνστας λέει:

   Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι (δυστυχώς) σε αυτήν την χώρα ο κάθε ένας (ακόμη κι αν είναι Υπουργός ή Πρωθυπουργός ή άλλο) βιάζεται σε εξαγγελίες πολλές φορές για εντυπωσιασμό ή για να χαϊδέψει αυτιά… χωρίς να πάρει ή λάβει υπόψη του την γνώμη των ειδικών συμβούλων (που τόσο ακριβά πληρώνουμε)…
   Πολύ απλά, η πρόταση του Υπουργού δεν έχει νομική βάση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες, και το Υπουργείο μπορεί να προκηρύξει διαγωνισμό και να αναθέσει μόνο για Δημόσια έργα.
   Ποιος είναι ο τρόπος που θα το κάνει για τις ιδιωτικές κατοικίες;
   Γιατί δεν προχώρησε στην πρότασή του με λεπτομέρειες αλλά αντ’ αυτού οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας ενημέρωσαν για άλλα βήματα;
   Γιατί δεν ρωτήσαμε όλοι, ή έστω η ομάδα που είχε την συνάντηση με τον Υπουργό, γιατί δεν προχωράει η πρόταση για ανοικοδόμηση από το Υπουργείο;
   Σε κάθε περίπτωση, η άποψή μου είναι ότι η δημιουργία ενός συλλόγου/σωματείου με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση της ανοικοδόμησης του χωριού είναι το όχημα για να διαπραγματευτεί καταστάσεις με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς σε όλα τα επίπεδα, με σύμπνοια, συλλογικότητα και απώτερο σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα για όλους.

   • Ο/Η Ντόπιος Βατεριανός λέει:

    Η Πολιτεία μπορεί να χτίσει και κατοικίες (π.χ. όπως οι εργατικές) αλλά και χωριά (π.χ ολυμπιακό χωριό , Αγ.Στράτης μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό ) και βέβαια αυτή έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι (δηλ. μπορεί και να νομοθετήσει και να αναθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες )
    Προτάσεις υπάρχουν και άλλες (σύλλογος αρχιτεκτόνων και μηχανικών Λέσβου δημοσιευμένες) όσο και να θέλουν μερικοί να τις αποσιωπούν
    Η ομάδα rebuild έχασε επικοινωνιακά το παιχνίδι με τα συνεχόμενα λάθη της
    Το ξεκίνησε εθελοντικά αλλά συνεργάστηκε με συγκεκριμένα μελετητικά γραφεία (και αυτά εθελοντικά) έστω και σ΄αυτή τη φάση της ενημέρωσης με το πρόσχημα της εμπειρίας των Λιοσίων (τι άποψη έχουν οι κάτοικοι των Λιοσίων?). Υπάρχουν βέβαια και άλλα γραφεία που έχουν δραστηριοποιηθεί αλλού . Δικαιολογημένη η καχυποψία μας και καμένη η προβιά μας από συνεταιρισμούς και τα τοιαύτα

    • Ο/Η Stratis λέει:

     Αγαπητέ ντόπιε Βατεριανέ δυστυχώς εκτίθεσαι. Εκτέθηκες πολύ άσχημα σχετικά με τον Γιάννη Κράλλη και περιμέναμε να είσαι πολύ πιο προσεκτικός. Αναφέρεις στο σχόλιό σου ότι υπάρχουν προτάσεις και άλλες ‘όσο και να θέλουν κάποιοι να τις αποσιωπούν’ και φέρνεις ως παράδειγμα τους αρχιτέκτονες. Η σελίδα μας δημοσιεύει κάθε κείμενο σχετικό με το χωριό μας που έχει έστω και μικρό ενδιαφέρον -με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μάθει την ύπαρξη του-. Επομένως το ‘αποσιωπούν’ -τουλάχιστον στη γενικότητά του- είναι ψευδές. Ψευδές διότι στις 25 Ιουλίου καταχωρήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις των αρχιτεκτόνων Λέσβου σχετικά με το χωριό μας.Προτάσεις όμως που απευθύνονται προς φορείς και όχι προς τον κόσμο. Τον κόσμο που αναρρωτιέται «και τώρα τί κανουμε» Στο ερώτημα αυτό απάντηση-πρόταση μέχρι τώρα έχει δώσει μόνο η πολιτεία (με την ανάλυση της ΚΥΑ που έγινε από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ- ο καθένας μόνος) και η εθελοντική ομάδα (με τη δημιουργία Συλλόγου και συνεταιρισμού)
     Παρακαλώ πολύ τόσο στον ντόπιο βατεριανό όσο και οποιονδήποτε άλλο που βλέπει κάτι δημοσιευμένο σχετικό με το χωριό μας που δεν το έχουμε αναδημοσιεύσει και το κρίνει σημαντικό να μας ενημερώνει. Εμείς ηθελημένα δεν αποσιωπούμε τίποτα. Και επιτέλους ας σταματήσει η φαγωμάρα. Τώρα βρήκαν μερικοί να αξιολογήσουν το τοπικό συμβούλιο; Τώρα κάποιοι θα βγάλουν όλα τους τα απωθημένα; Μήπως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τί μας περιμένει;

     • Ο/Η Ντόπιος Βατεριανός λέει:

      Δεν αφορά με κανέναν τρόπο την ιστοσελίδα σου Ως αναφορά τον κ. Κράλλη ήταν ο μόνος που δεν μπόρεσα να μάθω κάτι γιαυτόν. Πολύ πιθανό να μη ρώτησα τα κατάλληλα άτομα .Τον ευχαριστώ για την απάντησή του – ενημέρωσή μου

    • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

     Ποιό «παιχνίδι «έχασε η ομάδα και ποιό είναι το «παιχνίδι» κατά την γνώμη σου; Γιατι εγώ μόνο «παιχνίδι «δε βλέπω. Μόνο ένα τεράστιο Δράμα βλέπω και κάποιους που κάθονται χωρίς να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν. Και οι καταξιωμένοι επιστήμονες που απαρτίζουν την όμάδα Rebuilt Vrissa θα γυρίσουν στις δουλειές τους και οι χαμένοι του «παιχνιδιού «θα είναι δυστυχώς ο κόσμος που δεν εκμεταλλεύτηκε την διάθεση, την θεληση, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις τους εδώ και στο εξωτερικό για βοήθεια. Και επειδή φοβάμαι μη και κατά λάθος βγω ανώνυμη είμαι η Κατερίνα Γεωργή που τα λέω αυτά και έχω πλήρη γνώση για το τί χάνεται με τα «παιχνίδια «που παίζουν κάποιοι πίσω από την πλάτη του κόσμου.

 18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Γεια στο στόμα σου ρε φίλε. Αμάν πια.

 19. Ο/Η Γιαννης Κραλης λέει:

  Αγαπητοί ανώνυμοι, θέλετε να κανονίσουμε ένα καφεδακι να σας εξηγήσουμε τι λέμε; Τώρα που σας είπα και ποιος είμαι είνσι εύκολο νομίζω. Δε χρειάζεται ηλεκτρονική φαγωμάρα. Οποιος πείσει τον άλλον, θα κεράσει τους καφέδες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.