Με αφορμή τα …αστροπελέκια!

Με αφορμή τις μικρής έντασης καταιγίδες της σημερινής μέρας και τους συνακόλουθους κεραυνούς έγινε η συζήτηση για τον Τσουρουπλή, τον Αντώνη Τσουρουλή, στον οποίο ήταν αφιερωμένη και μια βρύση του χωριού, της οποίας σώζεται μόνο η επιτοίχια πλάκα με την αφιέρωση (πρόκειται για τη βρύση στη γωνία του ψιλικατζίδικου που λειτουργούσε μέχρι πέρσι η κυρά Κατίνα Κώσση,στον Άγιο Κανσταντίνο)

Ο Αντώνης Τσουρουλής ήταν γιος της Καλλιόπης Αγιαπαρασκευώτου, αδελφής της γιαγιάς της Ρηνούλας Χατζηδημητρακέλλη-Νικέλλη (της Πιπίναινας). Η Καλλιόπη είχε παντρευτεί στη Σμύρνη με τον Τσουρουλή και γύρισε στο χωριό μας με τρία παιδιά τον Αντώνη, τη Μαρία και την Ελένη.

Ο Αντώνης πρόσφερε στην Κοινότητα την πηγή της Λαγκάδας απ’ την οποία υδρεύτηκε το χωριό στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και γι αυτό τον τίμησαν με την επιγραφή που προαναφέραμε.

Ο Αντώνης ήταν στις ελιές στην Ανανίδα με την ξαδέλφη του (και αδεξιμιά του) Μυρσίνη, τον άνδρα της (γνωστόν ως Πιπίνη) και την κόρη τους την (προαναφερθείσα Ρηνούλα). Όταν άρχισε η βροχή έστειλαν την δωδεκάχρονη Ρηνούλα να πάει από κει που είχαν αφήσει τα “συμπράγκαλά” τους να φέρει τσουβάλια για να ρίξουν στο κεφάλι και στην πλάτη τους να προστατευτούν. Στο μεταξύ έπεσε ο κεραυνός. Γυρίζοντας η Ρηνούλα είδε τη μάνα της αναίσθητη (νεκρή της φάνηκε), το θείο της Αντώνη καμμένο και τον πατέρα της σε κατάσταση σοκ να μην μπορεί να κινηθεί και να μιλήσει.  Λένε ότι ο κεραυνός “διάλεξε” το κεφάλι του Αντώνη γιατί αυτός είχε πάνω στο κεφάλι του, κάτω απ’ το καπέλο  του, έναν μεταλλικό αναπτήρα της εποχής.

Ο Αντώνης είχε παντρευτεί μια θεία του Κώστα Καραΐσκου, πατέρα του Στρατή (με το ψιλικατζίδικο στον Πλάτανο)  και είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Ντίνο που είχε παντρευτεί γυναίκα Αντισαία. Τόσο οι αδελφές του Αντώνη όσο και ο γιος του Ντίνος με την οικογένειά του εγκατέλειψαν το χωριό, πουλώντας την περιουσία τους και εγκαταστάθηκαν στα Ταμπούρια του Πειραιά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνική ζωή, Πρόσωπα, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.