Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό και στα Βατερά

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, μια ξεχωριστή μέρα στην ελληνική ζωή. Πολλοί νηστεύουν μια μέρα το χρόνο και η μέρα αυτή είναι η σημερινή. Πολλοί πηγαίνουν ελάχιστες φορές στην Εκκλησία και μια απ’ αυτές είναι η σημερινή για τον Επιτάφιο και τα εγκώμια.

20160429_091757Το πρωί στην Εκκλησία μας προϋπαντούσε στο νάρθηκα ο στολισμένος απ’ τη νύχτα επιτάφιος που περίμενε τη σειρά του και την ώρα του για τη δική του είσοδο. Χτες βράδυ παράλληλα με το καταλόι και τη συντροφιά στον Σταυρωμένο έγινε -κατά τη συνήθεια των τελευταίων χρόνων- και ο στολισμός του.

20160429_132236Ο καιρός με τη αραιή συννεφιά -το πρωί έπεσαν και μερικές ψιχάλες- κράτησε τον κόσμο στον Πλάτανο για καφέ και έτσι στα Βατερά η κίνηση ήταν πολύ μικρή με τη θάλασσα όμως να είναι αρκετά θελκτική αν και είδαμε έναν μόνο να υποκύπτει στα θέλγητρά της.

Αντίθετα σημαντική ήταν η κίνηση στο νεκροταφείο για ένα κερί, ένα λουλούδι και λίγο λιβάνι στους ανθρώπους μας. Εκεί ακούστηκε και πάλι η συνηθισμένη ατάκα: “ρε, πιο πολλοί είναι δω παρά κάτω στο χωριό”.

Στο βραδινό πρόγραμμα η χορωδία για τα εγκώμια, η μπάντα, τα αγγελάκια και οι λαμπαδηδρόμοι για την περιφορά του Επιτάφιου θα στολίσουν τα δρώμενα. Φυσικά στη συνέχεια η ομορφιά μεταφέρεται στον Πλάτανο και τα πέριξ με το “νηστήσιμο” ουζάκι.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.