Έφυγε σήμερα ο Πάνος Αναγνώστου

Έφυγε για πάντα σήμερα το πρωί ο Πάνος Αναγνώστου. Ο Πάνος Αναγνώστου ήταν ένας λόγιος με αστείρευτες πνευματικές ανησυχίες. Μέχρι τώρα με τη βοήθεια τρίτων προσώπων παρακολουθούσε το πολιτικό και πνευματικό γίγνεσθαι και διατηρούσε την ηλεκτρονική κατά βάση αλληλογραφία του.

Γεννημένος το 1923, γόνος μιας εύπορης πολύτεκνης οικογένειας του χωριού μας σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και του Παρισιού.

Άσκησε τη δικηγορία για πολλά χρόνια στη Μυτιλήνη και διατέλεσε πρόξενος της Γαλλίας στο νησί. Ασχολήθηκε με την πολιτική στο χώρο της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και εξελέγη δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος. Σε μαζικούς φορείς και οργανισμούς της Μυτιλήνης υπηρέτησε στα διοικητικά τους συμβούλια.

Νέος ακόμα εντάχθηκε στο ΕΑΜ παίζοντας σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες του στην περιοχή μας, παίρνοντας ενεργό μέρος στην αντιστασιακή του δράση. Η συμμετοχή του αυτή και οι αριστερές πεποιθήσεις του τον κράτησαν για μια τριετία περίπου στην εξορία στη Μακρόνησο. Ήταν τα χρόνια που σημάδεψαν και τη μετέπειτα  ζωή του. Ήταν τα “πέτρινα χρόνια” που περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο του. Το “Ημερολόγιο της κατοχής” ήταν το δεύτερο βιβλίο του βασισμένο στο προσωπικό του ημερολόγιο από την δύσκολη εκείνη περίοδο. Το ” Έλληνες και Τούρκοι” υπήρξε η συνεισφορά του στην προσπάθεια της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης στο Αιγαίο, καταγράφοντας και τις προσωπικές του ενέργειες για την αποτροπή της κατεδάφισης μνημείων τούρκικης τεχνοτροπίας και χρήσης στο νησί.

Η συγγραφική του δραστηριότητα έκλεισε με την αυτοβιογραφία του στο βιβλίο του “Ψηφίδες μια ζωής” στο οποίο συνυπάρχουν ο λυρισμός και η μαχητικότητα.

Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με κάποιες απ’ τις ιδέες και τις πράξεις που περιλαμβάνονται στα παραπάνω βιβλία του αλλά δεν μπορεί να του αμφισβητήσει την προσήλωση στις αρχές και τα πιστεύω του καθώς και την αξία της πνευματικής του δημιουργίας και προσφοράς.

Το κενό που αφήνει στον πνευματικό χώρο του χωριού μας αλλά και του νησιού μας είναι δυσαναπλήρωτο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει η ώρα της κηδείας του, η οποία θα γίνει μάλλον αύριο Δευτέρα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

6 απαντήσεις στο Έφυγε σήμερα ο Πάνος Αναγνώστου

  1. Ο/Η ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ λέει:

    ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΧΟΡΕΣΗ

  2. Ο/Η METAXIA COSSIS λέει:

    ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟ Κ. ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ Κ. ΚΑΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΕΛΛΗ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.

  3. Ο/Η Bob Howells λέει:

    αγαπητός φίλος μου ο Κώστας
    συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μου στις youu και την οικογένειά σας.
    Λυπάμαι να ακούσω από την ψήφιση του αδελφού σας.
    οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι μαζί σας τώρα και πάντα.
    ο φίλος σας – bob

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.