Με επιστολή του στο Δήμαρχο Πολιχνίτου ο Σύλλογος της Αθήνας ζητά την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου γύρω απ’ τον Παλιόπυργο καθώς του περιβάλλοντα χώρου του λιμανιού του Αγίου Φωκά. Οι αποτυπώσεις αυτές είναι αναγκαίες για να αρχίσουν τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων. Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ
ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 19 /12/2011
Δήμαρχο ΛΕΣΒΟΥ κ. Δημήτρη Βουνάτσο Μυτιλήνη
Κύριε Δήμαρχε,
. Ο Σύλλογός μας, προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάρρευση του μεσαιωνικού μνημείου της Βρίσας, του γνωστού ως Παλιόπυργου, απευθύνθηκε προ εξαετίας στην 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην οποία έθεσε το θέμα της άμεσης συντήρησης του μνημείου.
Η 14η Ε.Β.Α. μετά από επιτόπια εξέταση που ενήργησε διαπίστωσε την προχωρημένη φθορά του μνημείου και την ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησής του· προκειμένου όμως να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την έγκριση και τη χρηματοδότηση για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών, προέταξε την ανάγκη να εκπονηθεί σχετική μελέτη, για την οποία δεν μπορούσε να διαθέσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.
Με παρέμβαση και πάλι του Συλλόγου μας στην τότε Νομαρχία Λέσβου, εξευρέθη το αναγκαίο χρηματικό ποσό και αφού η μελέτη πραγματοποιήθηκε, υποβλήθηκε με τον φάκελο του έργου στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Υπάρχει όμως άλλη μια εκκρεμότητα – προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης του παραπάνω μνημείου – για την άρση της οποίας ζητούμε τη δική σας βοήθεια : η 14η Ε.Β.Α. με τον Αριθ. Πρωτ. 3721/08-12-2008 έγγραφό της προς τον Δήμο Πολιχνίτου ζήτησε από τον τότε Δήμαρχο να αναθέσει σε τοπογράφο μηχανικό την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος της τοποθεσίας πέριξ του Παλιόπυργου, καθώς και την αποτύπωση ζώνης 20-30 μέτρων περιμετρικά του μνημείου, ώστε να καταστεί δυνατή η παραχώρηση γης από τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων αγρών, που εφάπτονται στις 4 πλευρές του μνημείου, και έτσι να δημιουργηθεί δημόσιος χώρος (δημοτικός) ο οποίος θα περιβάλλει τον Παλιόπυργο. Η τότε όμως δημοτική Αρχή Πολιχνίτου αδράνησε, όπως άλλωστε έπραξε και για πολλά άλλα θέματα.
Μετά ταύτα επανήλθαμε στο θέμα το 2011, το οποίο θέσαμε προφορικώς και γραπτώς, υπόψη του αντιδημάρχου Πολιχνίτου κ. Ν. Κατράνη · επειδή όμως μέχρι σήμερα δεν διαπιστώσαμε και πάλι καμία πρόοδο προσφεύγουμε σε σας και ζητούμε να δώσετε τις σχετικές εντολές για την εκπόνηση του τοπογραφικού διαγράμματος που ζητεί η 14η Ε.Β.Α..
Επισυνάπτουμε τα σχετικά έγγραφα της 14ης Ε.Β.Α.
Β. Ένα δεύτερο θέμα για το οποίο επίσης ζητούμε τη βοήθειά σας είναι η προστασία και ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Αγίου Φωκά στη Βρίσα, καθώς και η αναβάθμισή του ως αλιευτικό καταφύγιο, σε συνεργασία πάντα με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ο Σύλλογός μας έχει εξασφαλίσει και σ’ αυτή την περίπτωση την αναγκαία μελέτη , την οποία προσφέρθηκε να εκπονήσει ο συμπατριώτης μας τ. πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης.
Προκειμένου όμως να προχωρήσει στην παραπάνω μελέτη θα χρειαστεί τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου, όπου ευρίσκεται το λιμάνι του Αγίου Φωκά (αποτύπωση παραλιακού δρόμου, αιγιαλού και παραλίας, βυθομέτρηση λεκάνης και στομίου του λιμανιού, αποτύπωση περιμετρικού χώρου).
Επί τη ευκαιρία λοιπόν της τοπογραφικής αποτύπωσης του Παλιόπυργου, παρακαλούμε να αναθέσετε στον τοπογράφο μηχανικό του δήμου Λέσβου και την τοπογραφική αποτύπωση του λιμανιού του Αγίου Φωκά καθώς και του Περιβάλλοντος χώρου του.
Με εκτίμηση Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ