Στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δημοσιεύεται το 2ο τμήμα της ολοκληρωμένης παρουσίασης των Βατερών από τον κ. Μουτζούρη, καθηγητή και πρώην πρύτανη του ΕΜΠ. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις του για την ανάπτυξη των Βατερών και μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Δυστυχώς η απόσταση είναι πολύ μεγάλη απ’ τη διατύπωση των προτάσεων μέχρι την υλοποίηση κάποιων τουλάχιστον απ’ αυτές. Και τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα απ’ τις δυο διοικητικές μεταρρυθμίσεις τον “Καποδίστρια” και τον “Καλλικράτη”
Όσο υπήρχε η κοινότητα Βρίσας τα Βατερά ηλεκτροδοτήθηκαν, υδροδοτήθηκαν, ασφαλτοστρώθηκαν, δενδοφυτεύθηκαν, απέκτησαν τοιχεία αντιστήριξης και κάποια πεζοδρόμια. Με την κατάργηση της Κοινότητας οι δημοτικές αρχές (επιεικώς) αδιαφόρησαν για την περιοχή. Το μόνο έργο που υλοποιήθηκε ήταν ο ηλεκτροφωτισμός του παραλιακού δρόμου, έργο όμως που ήταν έτοιμο και χρηματοδοτημένο από ενέργειες της κοινότητας. Σήμερα (εδώ και 13 χρόνια), που τα Βατερά δίνουν ή πρέπει να δίνουν σημαντικά έσοδα στο Δήμο έχουν ξεχαστεί. Η (μη) καθαριότητα της παραλίας και η έλλειψη χώρων πάρκινγκ είναι τα πιο απλά και πιο οφθαλμοφανή δείγματα της δημοτικής αδιαφορίας.
Είναι ευτύχημα για τον τόπο μας άνθρωποι με το κύρος του καθηγητού του ΕΜΠ κ. Μουτζούρη να μας βοηθούν με τις προτάσεις και τις αναπτυξιακές τους σκέψεις, άσχετα αν είναι – όπως γράφει – συμπληρωματικές-με αυτές που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο εξαίρετο πολιτιστικό περιοδικό ” Αντίλαλο της Βρίσας”, που εκδίδεται από το σύλλογο Βρισαγωτών της Αθήνας ( δες τεύχος 22 και εξής ), όπως και σε εφημερίδες της Μυτιλήνης.
Θα ήθελα να συμπληρώσω στα όσα επικοδομικά αναφέρει για την ανάπτυξη των Βατερών, του χωριού μας της Βρίσας και της γύρω περιοχής, την ανάδειξη του Γατελούζικου Πύργου ( Παλιόπυργο ), θέση μετεγκατάστασης της αρχαίας Βρίσας (τό Παλαιοχώριον όπως αναφέρεται στους Κώδικες της πρώην Κοινότητας Βρίσας, και όπως αποτυπώθηκε το 1420 στους χάρτες του Μπουεντελμόντι ), πιθανότατα κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Θα έλεγα ακόμη ότι προτεραιότητα σήμερα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και εφικτό για τα σημερινά δεδομένα είναι η ιστορική ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου και ιδιαίτερα του Αγ. Φωκά, που όπως υποστηρίζεται από διαπρεπείς επιστήμονες κύρους, εκεί υπήρξε το τέμενος Διός, Ήρας και Διόνυσου, στο οποίο κατέφυγε ο ποιητής Αλκαίος τον 7ο π.Χ αιώνα, εκεί προσήγγι- σαν στο γυρισμό τους από την Τροία, ο Μενέλαος, ο Νέστορας και ο Διομήδης του Τρωικού πολέμου ( ιστορικός πυρήνας ) και εκεί υπήρξε ένα από τα πεδία μαχών του Αχιλλέα στη Λέσβο.
Επίσης η διάνοιξη δρόμου Αγ. Φωκά – Νυφίδας και Σταυρού-Αμπελικού, θα ήταν μια ουσιαστκή αναβάθμιση.
Στόχος επίσης των αρχών πρέπει να αποτελέσει η βελτίωση της άναρχης δόμησης και η εκπόνηση μιας ουσιαστικής και υπεύθυνης χάραξης του οικισμού των Βατερών.