Ιδιώτες οι οποίοι πριν μισό αιώνα συνέβαλλαν στην αρχαιολογική μελέτη της περιοχής μας

1. Καρατζάνος Χαρίλαος από τον Πολιχνίτο. Ο λαογράφος Χαρίλαος Καρατζάνος εκτός απ’ το βιβλίο που έγραψε για την ιστορία του Πολιχνίτου συνέβαλε στην αρχαιολογική μελέτη της περιοχής μας με ένα υπόμνημα  προς τις αρχές του νησιού και προς το αρμόδιο υπουργείο. Αποτέλεσμα του υπομνήματος αυτού ήταν μια περιοδεία του εφόρου αρχαιοτήτων Σ. Χαριτωνίδη το 1960 ο οποίος προέβει σε μια σύντομη αποτύπωση των αρχαιολογικών τοποθεσιών της ευρύτερης περιοχής μας. (Σχετική δημοσίευση στο τεύχος 269 του περιοδικού Εικόνες) Επρόκειτο για την πρώτη ενασχόληση αρχαιολόγου με την περιοχή μας εκτός της περιοχής του Αγίου Φωκά και της Πύρρας που είχαν πιο αναλυτικά εξερευνηθεί από τον Γερμανό Koldewey

10 1 5 8

2. Σιδερής Φώτης καθηγητής φιλόλογος στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο μια Συλλογή αρχαίων νομισμάτων τα οποία πρόσφεραν οι οικογένειες των μαθητών του σχολείου. (Στις παραπάνω φωτογραφίες νομίσματα από τη συλλογή αυτή) Η συλλογή αυτή στήθηκε από το σχολικό έτος 1963-64 και μέχρι το Σεπτέμβριο του 1964 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 130 αρχαία νομίσματα από τον Πολιχνίτο και τα τρία χωριά της περιοχής Βασιλικά, Βρίσα και Λισβόρι. Η Συλλογή αυτή κατά τη δεκαετία του 1980 είχε πολύ λίγα νομίσματα από την αρχαία εποχή και μέχρι την Τουρκοκρατία. Δεν ξέρουμε αν τα υπόλοιπα νομίσματα  δόθηκαν σε κάποιο μουσείο ή “χάθηκαν” Σήμερα εμπλουτισμένη με δεκάδες νεότερων νομισμάτων καθώς και ξένων χωρών υπάρχει στο Λύκειο Πολιχνίτου

3. Γιαννόγλου Αριστείδης πρόεδρος της Κοινότητας Λισβορίου. Κατά τη διάρκεια μιας θητείας του το 1961 άρχισε να δημιουργείται στο κοινοτικό Γραφείο του Λισβορίου μια συλλογή αρχαίων νομισμάτων απ’ τα πολλά που βρέθηκαν σε περιοχές του χωριού. Το ερέθισμα για τη δημιουργία αυτής της συλλογής ήταν η περιοδεία του Χαριτωνίδη και αυτή η συλλογή αποτέλεσε προφανώς το ερέθισμα για τη δημιουργία της συλλογής του Γυμνασίου Πολιχνίτου. Η συλλογή αυτή το 1964 είχε 135 κομμάτια. Δεν ξέρουμε που βρίσκεται σήμερα και πόσα νομίσματα περιέχει.

Τα νομίσματα των παραπάνω συλλογών μελετήθηκαν από την Ειρήνη Βαρούχα-Χριστοδουλοπούλου, διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Αθήνας, τον Αμερικανό νομισματολόγο  George Miles και την Μαντώ Καραμεσίνη-Οικονομίδου επίσης διευθύντρια του νομισματικού μουσείου Αθήνας. Η αναγνώριση των νομισμάτων αυτών σε συνδυασμό με τις τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής μας.

(Πληροφορίες από άρθρο του Μίλτη Παρασκευαΐδη  στον 5ο τόμο των “Λεσβιακών” της Εταιρείας Λεσβιακών μελετών)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.