Δωρητές και Ευεργέτες Δημοτικού Σχολείου Βρίσας

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, που γιορτάζουν «τα γράμματα», στο χωριό μας γίνεται μνημόσυνο στη μνήμη των ευεργετών και των δωρητών του σχολείου μας. Κατά τη μνημόνευση ακούμε ονόματα: «Αμερσούδας, Γεωργίου, Ιωάννη, Γεωργίου, Εμμανουήλ κ.λ.π.»

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα στον καθένα: Ποιοι ήταν οι άνθρωποι αυτοί, πότε έζησαν και προπαντός τι πρόσφεραν στο σχολείο μας ή γενικότερα στην υπόθεση της εκπαίδευσης στο χωριό μας;

Scan_Pic0080Εικόνα 1 Κατά τη γιορτή των τριών Ιεραρχών στο σχολείο ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης εκφωνεί τον πανηγυρικό ενώ στο πίσω τοίχο είναι αναρτημένη δαφνοστεφανωμένη η εικόνα των αγίων και οι πίνακες με τα ονόματα των ευεργετών και των δωρητών του σχολείου.

Μια ευτυχής συγκυρία ήταν η αφορμή της προσπάθειας για απάντηση στα τελευταία και πιο ουσιώδη ερωτήματα. Έφτασε στα χέρια μας –μέσω της κόρης του Μαρίας και του Συλλόγου της Αθήνας- ένα χειρόγραφο του αείμνηστου δασκάλου Γιώργου Ταξείδη ο οποίος είχε πραγματοποιήσει καταγραφή των ευεργετών και των δωρητών που υπήρχαν στους αντίστοιχους –παλιούς- πίνακες οι οποίοι ήταν αναρτημένοι στο διάδρομο του σχολείου και είχε αρχίσει, ψάχνοντας τα αρχεία του σχολείου, να βρει τι είχε προσφέρει ο καθένας. 

IMGP2249

Ο πιο παλιός απ’ τους πίνακες δωρητών

Το χειρόγραφο αυτό έγινε η αφορμή να ψάξουμε στα αρχεία του Δημοτικού σχολείου για την «ανακάλυψη» και άλλων δωρητών και ευεργετών που ενίσχυσαν το σχολείο μετά το 1966 οπότε συνταξιοδοτήθηκε ο Γ. Ταξείδης. Χωρίς βέβαια τη βοήθεια και την κατανόηση της Διευθύντριας του σχολείου Μυρσίνης Νικέλλη και της δασκάλας Μεταξίας Χαραμή η προσπάθεια αυτή δε θα μπορούσε να γίνει. Πάλι υπάρχουν κάποια κενά στην καταγραφή διότι δεν μπορέσαμε να βρούμε για κάποιους δωρητές (της δεκαετίας του 1970), τα ονόματα των οποίων υπάρχουν σε σχετική πινακίδα, τι πρόσφερε ο καθένας.

Από τη σύγκριση της κατάστασης των ονομάτων που μνημονεύονται των Τριών Ιεραρχών με την αντίστοιχη που συντάχθηκε απ’ την παραπάνω αναφερόμενη έρευνα προκύπτει ότι τα ονόματα που μνημονεύονται είναι πάρα πολύ λίγα. Αντίθετα υπάρχει όμως στην πρώτη κατάσταση δυο φορές το όνομα «Αμερσούδα» το οποίο δεν συναντήσαμε πουθενά ούτε στο χειρόγραφο του Γ. Ταξείδη ούτε σε κάποιο απ’ τα βιβλία του αρχείου του σχολείου.

IMGP2253

Ο πιο παλιός απ’ τους πίνακες των Ευεργετών

Τα ονόματα των Ευεργετών και των Δωρητών μπορείτε να δείτε εδώ

Υ.Γ. Θα είναι ευχής έργο αν κάποιος έχει πληροφορίες που μπορεί να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τον παραπάνω πίνακα ώστε όταν τυπωθεί να είναι κατά το δυνατό πληρέστερος και ορθότερος.IMGP2256 IMGP2255

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.