Φίλος της σελίδας μας μας έστειλε τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με τα άγρια χόρτα που τρώγονται, παρμένες απ’ την ιστοσελίδα fytokomia.gr Δίνεται έτσι η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γεύσεις τους.
Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.
Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)…Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.
Σταράκι
Ρικάϊνα
Ραδίκι
Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.
Πετειναράκι
Νεροπικραλήθρα
Μελοζώχαρο
Μελιόκολλα
Μάραθο
Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.
Λυκοπατησιά
Λαναράκι
Κοκοσάκι 1
Κοκοσάκι 2
Καυκαλήθρα
Γουρουνάκι
Ζωχάρια
Καρυανός
Βρούβα
Βρακανίδα
Αγριλάπατα
Βοϊδόγλωσσα
Αγριοκαυκαλήθρα
Λαγομούστακα